Keraamista iPhone 8 -mallia turha odottaa – kellonkin valmistusprosessi harvinaisen työläs

Apple Watch Series 2:n keraaminen rakenne olisi hyvin vaikea toteuttaa iPhonen kokoluokassa ja myyntimäärissä.

Vain hieman sen jälkeen, kun Apple oli esitellyt viimeisimmät iPhone- ja Apple Watch -mallinsa, pohti Brian Rommele Quora-postauksessaan, kuinka Apple voisikäyttää ensi vuoden iPhone-malleissa keraamista runkoa. Yksityiskohtiin hieman tarkemmin tutustuttaessa näyttää kuitenkin todennäköisemmältä, ettei keraamisia iPhone-malleja ole tulossa.

Ennusmerkkejä keraamiselle iPhonelle on toki olemassa, sillä onhan esimerkiksi uusi Apple Watch Series 2 -kello saatavilla zirkonikeraamisella rungolla varustettuna. Lisäksi kiiltäväpintainen peilimusta väri on iPhone 7 -malleissa osoittautunut kovin suosituksi, ja keraamisena vastaava kiilto olisi mahdollista toteuttaa ilman iPhone 7:n alumiinisen pinnan naarmuuntumisherkkyyttä.

Zirkonikeraami on reilusti alumiinia kovempaa eikä vaurioidu yhtä herkästi.Zirkonikeraaminenrakenneei myöskään estä metallin tavoin radioaaltojen kulkemista, jotenantennien signaalin kulkeutumisesta ei ole vastaavaa huolta kuin alumiinirakenteisessa puhelimessa.

Atomic Delights -blogia ylläpitävä tuotesuunnittelija Greg Koenig kertoo tutustuneensa Applen uudessa kellossa käytetyn keraamirungon valmistukseen, ja sen perusteella Koenig arvioi, että iPhone 8:ssa tuskin nähdään ensi vuonna keraamista runkoa.

Koenigin mukaan Apple luultavasti käyttäisi uutta Watchia jonkinlaisena koeponnistuksena ennen kuin se aloittaisi keraamisen iPhonen valmistuksen, mutta keraamisen Watchin valmistustapaa olisi hänen mukaansa hyvin vaikea soveltaa isompaan laitteeseen ja iPhonen suuriin tuotantomääriin. Kellon runko on selvästi suunniteltu helpommin työstettäviä materiaaleja ajatellen, ja Koenigin mukaan Apple Watch Series 2 saattaa olla valmistustavoiltaan jopa työläin markkinoilta löytyvä keraamirunkoinen kello.

Applella on toki olemassa patentteja, joissa kuvaillaan helpompia tapoja valmistaa keraamisia komponentteja, mutta Apple Watch Series 2:ssa ei patenttien mukaisia menetelmiä käytetä. Keraamisen kellon mukana toimitetaan pieni lehtinen, jossa kuvaillaan valmistusmenetelmää, ja Koenig on mielenkiintoisella tavalla skaalannut menetelmän pienestä kellon rungosta isommalle puhelimen rungolle sopivaksi.

Ensiksikin, jokainen iPhonen runko tarvitsisi kahden jalkapallokentän kokoisen polttouunin 36 tuntia kestävää sintrausta varten. Kaksi tuntia kestävä keraamipinnan ja yksityiskohtien viimeistely vaatisi 20 000 CNC-laitteen sijaan peräti 250 000 laitetta, ja 200 000 uutta työntekijää tarvittaisiin tekemään käsin tapahtuva pinnan kiillotus, joka kestäisi kaksi tuntia per runko.

Koenigin mukaan Apple Watchin keraamirungon valmistusprosessi lähinnä viittaa siihen, ettei Applella ole tulevaisuuden näköpiirissä lainkaan keraamisia iPhoneja.

Vaikka keraaminen iPhone olisikin varmasti näyttävä ja kestävä laite, on todennäköisempää, että ensi vuonna Apple julkaisee jälleen lasisia etu- ja takapaneeleja käyttävän iPhonen, kuten analyytikko Ming-Chi Kuo hiljattain ennusti.