Ensimmäisenä Suomessa: Teknavi arvioi iPhone 6:n ja iPhone 6 Plussan

Teknavi sai Applen uutuuspuhelimet testiin jo eilen. Sen jälkeen ne ovat olleet kovassa käytössä.

Ennakkotiedot puhelinten myynnistä kertovat, että isompi iPhone 6 Plus on ollut kysytympi malli. Teknavi vieraili paikan päällä Lontoossa seuraamassa puhelinten myynnin aloittamista. Ensituntuma paikan päältä oli, että jonot olivat pidempiä kuin viime vuonna iPhone 5S -mallin myynnin aloituksen aikaan.

Mutta millaisista tuotteista on kyse? Ja kenelle ne sopivat?

Muotoilu

Uusi iPhone 6 tuo muotoilunsa osalta tervetullutta vaihtelua iPhone-mallisarjaan, joka tähän asti on pysyttäytynyt melko tutussa muotokielessä. Nyt kulmat on pyöristetty ja olemus on raikkaampi.

Monissa kansainvälisissä arvioissa iPhone 6 on saanut kritiikkiä liukkaudestaan. On totta, että alumiininen takakuori tuntuu kädessä liukkaammalta kuin aikaisemmat mallit. Osasyynä heikentyneeseen otetuntumaan ovat myös pyöreät kulmat. Siitä huolimatta olemme sitä mieltä, että puhelin pysyy kädessä paremmin kuin esimerkiksi Samsungin Galaxy S5. Varovaisen käyttäjän kannattaa silti hankkia puhelimen suojaksi suojakotelo.

Otetuntumaltaan isompi iPhone 6 Plus joutuu kärsimään ison kokonsa takia. Pienikätiselle käyttäjälle puhelin ei ole kovin hyvä vaihtoehto, ellei ole tottunut käyttämään älypuhelinta jatkuvasti kahdella kädellä. Plussa on aidosti iso puhelin, joka soveltuu parhaiten jopa pienen tabletin korvaajaksi.

Kokonsa puolesta pienempi 4,7-tuumainen näyttö on juuri passeli yhden käden käyttöä varten.

Puhelinten muotoilussa huomio kiinnittyy helposti takakameran aikaisempaa suurempaan optiikkaan. Nyt kamera tulee ulos takakuoresta, mikä pilaa osaltaan muotoilua mutta toisaalta on merkki laadukkaammista kuvista.

Näyttö

IPhone-käyttäjät ovat tottuneet teräviin näyttöihin. Kuutosmallin näytössä on suurempi resoluutio (1344×750) kuin 5S-mallissa, mutta pikselitiheys on sama (326 ppi). Käyttäjän kannalta resoluution ero ei ole merkittävä. Kaikkien suurten valmistajien lippulaivapuhelimissa on nykyään niin korkealaatuinen näyttö, että niissä tuskin on aihetta valitukseen. Toisaalta mitä pidempään uutta iPhone 6:sta käyttää, sitä vanhemmalta edellisen 5S:n näyttö alkaa vaikuttaa. Toisaalta on muistutettava, ettei Applen lippulaivan näyttö yllä parhaiden Android-laitteiden tasolle.

IPhone 6 Plussan näyttö tarjoaa 1920×1080 pikselin resoluution. Näytöllä on kokoa 5,5 tuumaa ja pikselitiheys on 406 pikseliä tuumaa kohden.

IPhone 6:n aloitusvalikkoon mahtuu aikaisempaa isomman näytön ansiosta neljä sovelluskuvaketta enemmän kuin 5S-mallin näytölle.

Prosessori

Kuten aina, uuden mallin on oltava edeltäjäänsä nopeampi. Kuutos-iPhonessa hyrrää uusi A8-prosessori, joka on Applen mukaan 25 prosenttia edellistä A7-prosessoria vikkelämpi. Grafiikkakiihdytyksessä ero on peräti 50 prosenttia.

Jos kriteerinä käytetään jälleen kerran tavallisen käyttäjän tarpeita, prosessoritehon lisäämisestä voidaan olla montaa mieltä. Toki nopeampi toimivuus on aina etu, mutta toisaalta tehokkuus tarkoittaa usein myös lisääntynyttä virrankulutusta. Apple-sovellukset ovat tunnetusti sujuvia myös hitaammilla prosessoreilla, joten sekään ei puolusta nopeuden lisäämistä.

Pähkinänkuoressa: IPhone 6 on nopea ja sitä kautta laitetta on erittäin miellyttävä käyttää. Jatkossa selviää, miten uudet sovellukset hyödyntävät nopeaa prosessoria. Applen uusi pelinkehitystyökalu Metal antaa odottaa paljon, sillä se mahdollistaa selvästi aikaisempaa suorituskykyisempien pelien kehittämisen.

Kamera

Apple on jättänyt uuteen iPhoneen kahdeksan megapikselin kennon ja saman salamana kuin 5S-mallissa, mutta se ei tarkoita, että kuvien laatu olisi sama kuin edellisessä versiossa.

Automaattitarkennusta on parannettu aimo askelin. Nyt tarkennus on niin nopea, ettei kuvaruutua tarvitse välttämättä koskea tarkentaakseen manuaalisesti.

Parannettu tarkennus koskee myös videoita. Videoihin on tuotu myös aikaintervallikuvaus (time lapse) ja nopeutettu kuvausmahdollisuus, joilla saa oivia tehosteita tuotoksiin. Time lapse -kuvauksen voi yhdistää normaalinopeudella kuvattuun videoon.

Normaalin videokuvauksen nopeus on nyt 60 kuvaa sekunnissa, mikä on selvä parannus etenkin niille käyttäjille, jotka kuvaavat nopeita liikkeitä.

Parannusta on myös panoraamakuvauksessa, joka tekee nyt 43 megapikselin kuvia.

Etuosan selfie-kameraa on paranneltu kehittyneemmillä HDR-sensoreilla. Käytännössä ero näkyy siinä, että selfiet onnistuvat paremmin vähäisessä valossa.

IPhone 6 Plus tarjoaa edun verrattuna pikkuveljeensä, sillä puhelimessa on optinen kuvanvakaaja sekä still- että videokuvaukseen. IPhone 6:n käyttäjien on tyytyminen digitaaliseen vakaimeen.

Näin ollen Plussalla saa paremmat kuvat hämärässä, mutta toisaalta hämäräkuvaaminen mobiilikameralla ei ole koskaan niin laadukasta kuin pitäisi. Muilta osin laitteiden kamerat ovat identtisiä.

Akku

Kuten niin monta kertaa muidenkin älypuhelimien kohdalla, myös iPhone 6:sta on sanottava, että akku voisi kestää pidempään. Ei mitään uutta auringon alla?

IPhone 6 on ohut. Niin ohut, ettei sen akulta voi odottaa ihmeitä. Hieman paksumpi puhelin olisi tuonut varmuudella paremman kompromissin muotoilun ja akun keston suhteen.

Applen omien tietojen perusteella kutosen akku kestää tunnin 5S:ää pidempään wi-fi-käytössä ja videoiden katselussa. Puheaikaa olisi jopa neljä tuntia ja musiikin kuunteluaikaa 10 tuntia enemmän.

Käytännössä aktiivinen käyttäjä, joka surffaa, käyttää viestisovelluksia ja katsoo videoita normaalin puhumisen lisäksi, saa ladata iPhone 6:n päivittäin. Välttämättä aamulla täyteen ladattu akku ei kestä iltaan asti.

IPhone 6 Plus pärjää luonnollisesti paremmin isomman akkunsa ansiosta. Ero ei kuitenkaan ole merkittävä verrattuna pikkuveljeen.

Jäämme siis yhä odottamaan ratkaisuja, joilla älypuhelinten akun kestoa voitaisiin pidentää nykyisestä.

Kenelle?

IPhone 6 lähestyy täydellistä puhelinta käyttäjälle, joka haluaa parhaat palat Android-maailmasta lisättynä Apple-twistillä. Apple on taitava kokoamaan samoihin kuoriin tukun hienoja ominaisuuksia, jotka eivät käytössä tunnu kovin erikoisilta. Kaikki toimii kuin rasvattu ja se siitä. Tällaista puhelinta on ilo käyttää, koska se on kuin sormien jatke.

IPhone 6 ei tuo mullistavia uudistuksia edeltäjäänsä verrattuna, joten se ei missään tapauksessa ole pakko-ostos tyytyväiselle 5S-käyttäjälle. Lähes jokaista ominaisuutta on kuitenkin parannettu hieman, minkä huomaa käytössä. Eniten muutoksia on muotoilussa.

Ostajan kannalta oleellisinta on miettiä, kumman kokovaihtoehdon taskuunsa haluaa. Tai laukkuunsa, sillä isompi iPhone 6 Plus ei useimpiin taskuihin mahdu.

Näytön koko voi olla joillekin ostokriteeri, mutta on syytä pohtia myös käytännön helppoutta. Yhden käden käyttö on usein tarpeen kauppakassia kanniskellessa, eikä Plus ole siihen hyvä valinta.

Toisaalta jos käyttö keskittyy videoiden katseluun tai pelaamiseen lähijunassa tai kotisohvalla, on iPhone 6 Plus harkinnan arvoinen.