Digiboksiinkin voi iskeä haittaohjelma

Haittaohjelmat voivat iskeä digibokseihinkin, kertoo Suomen kansallinen tietoturvaviranomainen CERT-FI. Riski koskee vain sellaisia digibokseja, jotka on kytketty internetiin.

CERT-FI kertoo löytäneensä epäilyttävää liikennettä on tavattu ainakin Dreambox-merkkisistä digivirittimistä.

CERT-FI:n mukaan digiboksien ohjelmistoista mahdollisesti löytyviin haavoittuvuuksiin ei välttämättä julkaista tietoturvakorjauksia ollenkaan tai ainakaan kovin nopeasti, sillä ohjelmistopäivitykset saattavat keskittyä enemmän laitteen ominaisuuksien ja toimivuuden parantamiseen.

Oman digiboksinsa turvallisuutta pohtivan voi olla vaikea havaita haittaohjelmatartuntaa, sillä CERT-FI:n mukaan se onnistuu vain verkkoliikennettä tutkimalla.

Jos internet-operaattorilta tulee ilmoitus kotiliittymän ip-osoitteesta tulevasta haitallisesta liikenteestä, kannattaa huomioida myös mahdollisuus, että kyse onkin jostain muusta laitteesta kuin tietokoneesta.

Tähän mennessä tavatut haittaohjelmat häviävät laitteista, kun laitteen virta katkaistaan. Jos epäilee haittaohjelmatartuntaa, kannattaa ensin tarkistaa palomuurin tai reitittimen asetukset ja sen jälkeen kytkeä hetkeksi virta pois epäilyttävästä laitteesta.

CERT-FI kehottaa kytkemään digiboksin kodin lähiverkkoon siten, että internetistä tulevat suorat yhteyspyynnöt estetään esimerkiksi palomuurilla.

Teknari