Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Canon uudisti edulliset järjestelmäkameransa

Canon julkisti maanantaina 7.2. suuren joukon uusia kameratuotteita, joiden joukossa oli PowerShot-kompaktikameroita, Ixus-taskukameroita sekä EOS-järjestelmäkameroita, -objektiiveja ja –salamalaitteita. Tammi- ja helmikuun aikana kahdessa erässä esitelty kevätmallisto on kokonaisuudessaan nähtävillä Canonin suomenkielisillä sivuilla.

Maanantain julkistuksista kiinnostavimpia olivat Canonin ensimmäinen sisäisellä GPS-paikannuspiirillä varustettu kamera PowerShot SX230 HS sekä kuluttajille suunnattujen järjestelmäkameroiden kahden halvimman mallin uudistuminen EOS 1100D ja 600D-malleilla. Kaksikosta monipuolisemman EOS 600D –mallin myötä Canon toi langattoman salamaohjauksen ensimmäisen kerran kuluttajahintaiseen järjestelmäkamerarunkoon. Toimintoa voidaan hyödyntää uusien Speedlite 270 EX II- ja Speedlite 320EX –salamalaitteiden kanssa.

Canon PowerShot SX230 HS

PowerShot SX230 HS on taskuun mahtuva todellinen matkakamera, joka yhdistää erittäin monipuoliset käyttöominaisuudet kohtuullisen pienikokoiseen runkoon. Kameran peräti 14-kertaisen zoom-objektiivin laajakulman polttoväliskaala vastaisi kinokamerassa 28-392 millimetriä, joten samalla kameralla saadaan kuvattua sekä ahtaissa sisätiloissa että kaukaisia kohteita ulkosalla. Kameran objektiivin valovoima on superzoom-kameroille tyypilliseen tapaan heikohko f/3,1-5,9. Canon kehuu kameran soveltuvan myös vähässä valossa kuvaamiseen HS System CMOS (High Sensitivity) –kuvakennon ja optisen kuvanvakaimen ansiosta.

Kamera sisältää sisäänrakennetun GPS-paikanninpiirin, joka taltioi kuviin otoksen kuvauspaikan koordinaatit sekä pitää kirjaa matkareitistä. Kameran mukana toimitetaan Canon Maps –ohjelma, jonka avulla kuvia ja matkaa voidaan tarkastella kartalla. Ohjelmiston sanotaan olevan yhteensopiva myös Google Earthin kanssa.

Kamera tulee myyntiin maaliskuussa suositushintaan 359 euroa.

Canon EOS 1100D

Canon EOS 1100D on Canonin järjestelmäkameramalliston uusi hinnat alkaen -malli, joka korvaa jo peräti kahden ja puolen vuoden ikään ehtineen 1000D-mallin. Uusi malli uudistaa kameran tekniikan kokonaisuudessaan ajan tasalle. Kuvakennon resoluutio on kasvanut maltillisesti 12 megapikseliin ja kuvadatan käsittelystä vastaa Canonin uusimman sukupolven Digic 4 -kuvasuoritin. Tarkennusjärjestelmän sensorien määrä on kasvanut kahdella yhteensä yhdeksään ja valotusmittauksesta vastaa 7D-mallissa esitelty 63-alueinen iFCL-sensori.

Aloittelevan kuvaajan avuksi kamera tarjoaa aiemmissa EOS-malleissa esitellyt helppokäyttöiset Basic+- ja Creative Auto -hallintatilat, joissa aloittelijakin voi hallita kameran kuvausasetuksia ilman teknisten termien tai kameran toiminnan tuntemusta. Kamera kuvaa videota 720p-tarkkuudella.

Myös kamerarungon mukana kit-paketissa myytävä peruszoom on päivittynyt hienoisesti, mistä kertoo objektiivin nimen perään lisätty II-merkintä. 1100D-kamerarungon ja optisella kuvanvakaimella varustetun EF-S 18–55mm f/3,5–5,6 IS II –objektiivin suositushinta on 639 euroa.

Canon EOS 600D

Mallistossa seuraava askel ylöspäin on edistyneemmälle harrastajalle tarkoitettu Canon EOS 600D, joka ottaa vuoden ikäisen 550D-mallin paikan. Ulkoisesti kameran selvin uudistus on kiinteän näytön vaihtuminen 60D-mallin kaltaiseen reunasta nivelöityyn malliin, jonka saa kuljetusta varten käännettyä suoraan runkoa vasten. Näytön resoluutio on poikkeuksellisen korkea (1,04 miljoonaa kuvapistettä). Näytön vaatiman lisätilan vuoksi etsimen alapuolelta on valitettavasti poistettu kasvojen läheisyystunnistin, joka 550D-mallissa pimensi näytön kameran ollessa nostettuna silmälle. Muut tekniset tiedot, kuten 18 megapikselin kuvakenno, 9-pisteinen tarkennusjärjestelmä, 63-alueinen valotusmittaus sekä Digic 4 -kuvasuoritin ovat kaikki tuttuja jo edellisestä mallista.

Harrastajan näkökulmasta 600D-mallin kiinnostavin uutuus on langaton ulkoisen salaman ohjausjärjestelmä, jossa kameran oman salaman väläyksillä voidaan hallita ja laukaista useita ulkoisia salamalaitteita. Ulkoisia salamia voidaan ohjata kameran oman käyttöliittymän kautta neljässä eri ryhmässä. Aiemmin vastaavanlainen langaton salamaohjaus on ollut mahdollista vain malliston kalliimmilla kamerarungoilla.

Edellä mainitulla peruszoom-objektiivilla varustetun 600D-kamerapaketin suositushinta on 872 euroa.

Canon Speedlite 270 EX II- ja Speedlite 320EX -salamat

Uuden 600D-kamerarungon tueksi Canon esitteli myös kaksi uutta salamalaitetta, joita voidaan ohjata langattomasti. Hyvin pienikokoinen Speedlite 270EX II –malli on tarkoitettu pääasiassa kameran oman salamalaitteen korvikkeeksi, eikä sitä voida ohjata kuin yhdessä ryhmässä. Hieman tehokkaampaa Speedlite 320EX -mallia voidaan käyttää kaikissa neljässä ryhmässä. 320EX on myös Canonin ensimmäinen salamalaite, joka on varustettu videokuvausta avustavalla jatkuvalla LED-kuvausvalolla.

Speedlite 270 EX II –salaman suositushinta on 202 euroa, kun taas monipuolisemman 320 EX –mallin suositushinta on 281 euroa.

Henri Kuokka