Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Apple kiristää App Storen myyntiehtoja

The New York Times uutisoi tiistaina 1.2., että Apple on kiristämässä App Store -ohjelmistokaupan ehtoja maksullisen sähköisen sisällön osalta. Lehden saamien tietojen mukaan Apple on ilmoittanut useille ohjelmistokehittäjille, että jatkossa maksullisen sisällön jakaminen ilmaiseksi App Storessa jaeltavan sovelluksen välityksellä ei ole sallittua, vaan myös sisällön myynnin on kuljettava App Storen kautta.

Muutoksella on suora käytännön vaikutus esimerkiksi sähköisten e-kirjojen sekä e-lehtien kauppaan, sillä App Storessa iOS-laitteille myytävien ohjelmien tapaan Apple haluaa siivun myös sisällön myyntihinnasta. The New York Timesin mukaan Sonyn e-kirjojen iPhone-puhelimelle tarkoitetulta Sony Reader -lukuohjelmalta on evätty pääsy App Storeen. Kilpaileva Amazonin Kindle-lukuohjelma on ainakin toistaiseksi vielä saatavilla.

Apple pyrkimys lienee pakottaa sisällöntuottajat ohjaamaan sisällön myynnistä syntyvä rahaliikenne kulkemaan aina App Storen kautta. Sonyn ratkaisussa lukuohjelma mahdollisti uuden sisällön ostamisen kiertotiellä niin, että varsinainen kauppa avattiin lukuohjelman sijaan erilliseen web-selainikkunaan.

Toistaiseksi on vielä epäselvää kuinka muutos vaikuttaa perinteisten aikakauslehtien sähköisten iPad-kopioiden myyntiin. Jos uusia myyntiehtoja tulkitaan tiukasti, esimerkiksi aikakauslehden kestotilaajille ei voida sallia ilmaista lukuoikeutta lehden iPad-versioon, sillä tässä tapauksessa tilausmaksut eivät kulje App Storen kautta.

Apple ei kommentoinut asiaa Teknarille.

Henri Kuokka