Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Verot alas ja tulot ylös – valtio kiittää hyvin sujuvasta automyynnistä

Uusien autojen ensirekisteröinnit ovat olleet kasvussa koko vuoden. Positiivinen linja on jatkunut tasaisena läpi vuoden, ja syyskuussa ensirekisteröitiin 9 644 uutta henkilöautoa. Tämä on 13,3 prosenttia edeltävää vuotta enemmän. Koko vuoden osalta rekisteröinnit ovat noin 12 prosentin kasvussa, ja syyskuun loppuun mennessä koko maassa oli rekisteröity yhteensä 92 656 uutta henkilöautoa.

Syyskuun myyntitilastoissa yköseksi nousi Nissan Qashqai 596 rekisteröinnillä. Koko vuoden osalta kärkipaikkaa pitävä Skoda Octavia oli toiseksi eniten rekisteröity 457 kappaleella, ja kolmannella sijalla 359 kappaleen rekisteröinnillä oli yksi vuoden kovimmista nousijoista eli Opel Astra. Koko vuoden rekisteröinneissä Volkswagen pitää merkkien osalta ykköstilaa 10 044 autolla. Syyskuussa eniten rekisteröidyn merkin paikalle noussut Toyota on kuitenkin lähellä 9 769 kokonaisrekisteröinnillä.

Henkilöautomyynnin lisäksi paketti- ja kuorma-autojen myynti on hyvässä kasvussa. Pakettiautoja on rekisteröity tähän mennessä 17,2 prosenttia viime vuotta enemmän ja kuorma-autojen myynti on 22,9 prosentin kasvussa.

Automyynnin piristyminen alkoi viime vuoden loppupuolella hyvin sujuneesta romutuspalkkiokampanjasta. Tämä sai jatkoa vuoden vaihteessa autoveron alenemisesta, joka toteutetaan neljänä samansuuruisena portaana vuosien 2016-2019 alussa. Autovero alenee kaikilla henkilö- ja pakettiautoilla, joiden hiilidioksidipäästöt ovat alle 141 g/km. Eniten vero alenee alle 80 g/km päästävillä autoilla, ja keskimäärin euromääräinen veron alenema on ollut 200-300 euroa.

Autoveron alenemisesta huolimatta piristynyt automyynti on tuonut valtion kanssaan lisäeuroja. Elokuun loppuun mennessä verokertymä autoveron osalta oli noin 637 miljoonaa euroa, joka on noin 31 miljoonaa enemmän kuin edeltävänä vuonna vastaavaan aikaan.

Kuva: Mikko Autio