Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Tiesitkö, että BMW työllistää 1,5 miljoonaa mehiläistä Leipzigin tehtaallaan?

Mielikuva autotehtaasta rumana, kolkkona ja meluisana tehdaslaitoksena ei välttämättä vastaa aina todellisuutta.

Autoteollisuus yrittää olla ympäristöystävällinen monella tapaa. BMW:n Leipzigin tehdas on pystytetty vuonna 2005, ja se on kaikkien i-mallien koti. Tehtaan toiminnan päämääränä on ollut alusta alkaen hiilidioksidineutraali tuotanto; eli autojen tuotanto ei rasita maailmaa CO2-päästöillä.

Tämä on saavutettu pystyttämällä neljä isoa tuulimyllyä tehtaan viereen, jotka tuottavat vuositasolla 26 gigawattia energiaa. Se riittää isolta osin tehtaan pyörittämiseen, koska tehdas on suunniteltu varsin energiatehokkaaksi. Energian kulutus Leipzigin tehtaalla on noin puolet siitä, mitä se on keskimäärin BMW:n muilla tuotantolaitoksilla.

Tämän lisäksi tehdas itsessään on miellyttävä silmälle, ja se on voittanut Saksan arkkitehtuuripalkinnon valmistuessaan. Sisällä päärakennuksessa tunnelma on kuin tieteiselokuvan kulisseista.

Viihtyvyyttä parantaa myös se, että tehdasrakennusten ympärillä ja välissä on runsaasti viheralueita. Tehtaan lähistölle on pystytetty myös useampi sata omenapuuta. Niiden – sekä kaikkien muiden viheralueiden sekä villikukkien hyvinvoinnista vastaa 1,5 miljoonaa mehiläistä.

Kypsyneet omenat löytävät lopulta tiensä tehtaan ruokalaan, jossa ne menevät jakoon tehtaan 6 000 työntekijälle sellaisenaan tai tuorepuristettuna mehuna. Ja toki myös mehiläisten tuottama hunaja löytää sekin tiensä ruokalaan.

Mehiläisten ja muiden hyönteisten lisäksi tehtaan ympäristössä elää myös villijäniksiä sekä 36 erilaista lintulajia. i3 ja i8 mallien lisäksi Leipzigissä valmistetaan M2 Coupéta, 2-sarjan Coupéta, Cabriota ja Active Toureria sekä 5-ovista 1-sarjalaista. Tehtaalta rullaa ulos päivittäin yli 850 valmista autoa.