Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Tässä on maailman myydyin nelivetomerkki – 15 prosentin osuus kaikista nelivedoista

Maailman suurimmat autonvalmistajat tuottavat vuodessa yli 10 miljoona autoa. Japanilainen Subaru on näihin verrattuna pieni valmistaja reilun miljoonan auton vuosituotannolla. Reilusta miljoonasta autosta kuitenkin 99,3 prosenttia on varustettu Subarulle ominaiseen tyyliin nelivedolla, mikä tekee Subarusta brittiläisen Autocar-lehden statistiikan mukaan maailman suurimman nelivetoisten autojen valmistajan.

Subarulla on pitkä historia nelivetoisten autojen tekemisestä. Nelivetojärjestelmän kehityksen yhtiö aloitti 1960-luvulla ja ensimmäinen nelivetoinen malli tuli markkinoille vuonna 1972. Kyseessä oli vuotta aiemmin esitelty Subaru Leonen farmariversio, joka oli myös varustettu Subarulle ominaiseen tyyliin bokserimoottorilla.

Sittemmin Subaru on kehittänyt nelivetojärjestelmää ja tuonut sen vakiovarusteeksi lähes koko mallistoon. Useimmista nykyaikaisista nelivetojärjestelmistä poiketen Subaru käyttää edelleen jatkuvaa nelivetoa ilman avattavissa olevaa kytkintä. Euroopan markkinoilla takavetoinen urheiluauto BRZ on poikkeus Subarun muun malliston linjasta.

Suomessa uusia Subaruja rekisteröitiin viime vuonna 1 069 kappaletta, joista 1 060 oli nelivetoisia. Suomessa myynti laski hieman viime vuonna, mutta saailmalla kyseessä oli viides peräkkäinen kasvuvuosi.

Kuva: Subaru

Lue lisää Subaruista:
50 vuotta Subarun vastaiskua
Koeajossa Subarun kestosuosikki – karskin kuskin valinta
Koeajo: Subaru Levorg – tasainen puurtaja​​​​​​​
Koeajo: Subaru WRX STI– maailman tunnetuin lintulauta​​​​​​​