Suomalainen älypuhelinsovellus parantaa liikenneturvallisuutta – ehdolla palkinnon saajaksi Yhdysvalloissa

Älypuhelimen käyttö ajaessa aiheuttaa paljon vaaratilanteita ja onnettomuuksia. Siitä huolimatta autoilijoiden on vaikeaa pitää näppinsä niistä irti. Noin 80 prosenttia autoilijoista syyllistyy näppäilyyn ajon aikana.

Jyväskyläläinen Ficonic Solutions kehitti riippuvuuteen ratkaisun, Carrio-älypuhelinsovelluksen. Sovellus on ehdolla vuoden tulokkaaksi autoteollisuuden alalla palkintoja jakavassa TU Automotive Awardsissa Yhdysvalloissa.

Carrio-sovellus toimii Android-käyttöjärjestelmässä ja se osaa esimerkiksi lukea ääneen sähköpostit ja Whatsapp-viestit. Tavoitteena on saada hyödynnettyä autossa vietettyä aikaa tehokkaammin, mutta myös turvallisemmin kuin puhelinta näppäilemällä. Sovelluksesta on tarjolla sekä ilmainen että kuukausimaksullinen versio ja sen voi ladata sovelluskaupasta.

TU Automotive Awards palkitsee vuosittain autoteollisuuden parhaat ja innovatiivisimmat ratkaisut ympäri maailman. Kilpailussa on yli 400 ehdokasta kymmenessä eri kategoriassa ja sen tuomaristo koostuu auto- ja teknologia-alan asiantuntijoista ja vaikuttajista. Vuotuinen TU Awards järjestetään kesäkuussa TU Automotive Detroit tapahtuman yhteydessä. Aiemmin kisassa on ollut mukana muun muassa suomalainen ohjelmistoyhtiö Rightware, jonka kiinalainen pörssiyhtiö Thundersoft myöhemmin osti.

Uusien tulokkaiden kategoriassa kilpaileva Carrio kilpailee kuuden lupaavan innovaation joukossa. Suurin osa tulokkaista on Pohjois-Amerikasta. Jyväskylän yliopiston kanssa tutkimusyhteistyötä tekevän yrityksen tavoitteena on, että paljon autoilevat löytäisivät sovelluksen. Yhteistyön mahdollisuuksia nähdään myös lisäpalveluna esimerkiksi vakuutusyhtiöille, koska tavallisten älypuhelinsovellusten käytön jäädessä pois onnettomuusriski pienenee.

Kuva: Ficonic Solutions