Pimeät illat ovat täällä – muista näkyä liikenteessä

Valoisan kesän jälkeen on jälleen aika varustautua pimeämpään vuodenaikaan. Etenkin ennen lumen tuloa sateiset syysillat ovat hyvin pimeitä, jolloin kaikilta liikenteen osapuolilta vaaditaan erityistä tarkkuutta. Tämä koskettaa myös jalankulkijoita ja pyöräilijöitä, joiden on hyvä varmistaa oma näkyvyytensä liikenteessä kunnollisilla heijastimilla.

Heijastimen käyttö parantaa huomattavasti ihmisten havaittavuutta. Liikenneturvan kyselytutkimuksen mukaan pimeissä olosuhteissa heijastinta käyttävä henkilö on havaittavissa jopa seitsemän kertaa niin kaukaa kuin ilman heijastinta liikkuva. Heijastimen tärkeyttä korostaa myös samassa tutkimuksessa saatu tieto siitä, että jopa kahdella kolmesta autoilijasta on ollut vaikeuksia havaita ilman heijastinta liikkuva kävelijä myös valaistulla kaupunkialueella.

– Jo hämärä hankaloittaa kävelijöiden havaitsemista. Iltojen tästä vielä pimentyessä valottomaan aikaan myös liikutaan yhä enemmän. Kaupunkiympäristössä erilaiset katu- ja mainosvalot eivät ole päivänvalon vertaisia. Vaikka sekavalossa näkisikin kävellä, haastaa valojen ja varjojen vuorottelu autolla ajavaa, kuvailee Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.

Heijastin on yksinkertainen ja tehokas turvallisuutta lisäävä elementti. Viimeistään nyt kannattaa varmistaa, että kaikilla perheenjäsenillä pienimmistä isoimpiin on hyvin joka suuntaan näkyvät heijastimet. Myös jo syksyn ulkoiluvaatteita valittaessa vaatteissa itsessään oleviin heijastimiin kannattaa kiinnittää huomiota, mikäli irrallinen heijastin tahtoo yleensä unohtua matkasta.

Kuva: Liikenneturva

Teknavin tv-ohjelman 14. tuotantokauden uudet jaksot maanantaisin kello 22.35 MTV3-kanavalla.