Näin paljon itseajavaksi valmis Tesla maksaa – Suomi-hinta selvillä

Tesla kertoi hiljattain kaikkien sen tästä asti myytävien autojen olevan valmiita täysin itseajavaksi laitteistoltaan. Edellytys tälle on uusien Teslan tarjoamien lisävarustepakettien tilaus. Itseajavaksi valmiin Teslan voi tilata jo Suomeenkin.

Tesla Model S:n lähtöhinta Suomessa on nykyisin 79 900 euroa, millä saa 60 kWh:n akulla varustetun takavetoisen mallin. Nyt tehtyjen tilausten toimitus luvataan tammikuulle.

Parannetun Autopilotin mahdollistavat laitteet Model S:ään maksavat lisää 5 800 euroa ja täysi itseajamisen kyvykkyys lisäksi 3 500 euroa. Tällä hetkellä edullisimmillaan täysin itseajavaksi tulevaisuudessa valmiin Model S:n saa siis 89 200 eurolla.

Molemmat vaihtoehdot ovat tarjolla myös jälkiasennuksina, jolloin hinnat ovat 6 900 ja 4 600 euroa. Koska uusien laitteiden mahdollistamat toiminnot ovat tulossa vasta myöhemmin käyttöön ohjelmistopäivityksin ja tulevaisuus on aina epävarma, korkeammasta hinnasta huolimatta jälkiasennus voi tässä tapauksessa olla järkevä valinta.

Myös Teslan 2018 toimituksiin odotettava Model 3 on tulossa tarjolle täysin itseajavaksi varusteltuna. Model 3:n odotetaan olevan huomattavasti, lähes puolet, Model S:ää edullisempi lähtöhinnaltaan. Jo nyt uudet Autopilot-vaihtoehdot ovat tarjolla Model S:n ohella crossover-malli Model X:ään.

Teslan parannettu Autopilot-paketti sisältää yhden sijaan 4 kameraa. Lisäksi mukana on 12 ultraäänisensoria sekä 40 kertaa tehokkaampi tietokone suorittamaan ajon avustamisessa vaadittavaa laskentaa autoa ympäröivistä olosuhteista. Parannettu Autopilot on edelleen ajamista avustava toiminto ja kuskin pitää pysyä valppaana koko ajan: se osaa sovittaa auton vauhdin liikenteeseen, pysyä kaistalla ja vaihtaa toiselle, poistua rampista sekä parkkeerata määränpään lähellä. Lisäksi auto osaa itse sisään ja ulos autotallista liikkumisen. Parannetun Autopilotin odotetaan tulevan ohjelmistopäivityksenä autoihin jo joulukuussa 2016 tarkistuksienja viranomaishyväksyntöjen jälkeen.

Täyden itseajamisen kyvykkyyden paketti nostaa kameroiden lukumäärän kahdeksaan. Sen tuovan ohjelmistopäivityksen tarkasta julkaisuajankohdasta ei ole vielä tietoa, mutta aiempien kommenttien perusteella puhutaan ennemminkin vuosista kuin kuukausista. Täysi itseajaminen tarkoittaa, että kuskin ei tarvitse puuttua auton toimintaan lainkaan: autolle vain kerrotaan osoite tai se jopa päättelee sen itse esimerkiksi kalenteritiedoista, jonka jälkeen auto kulkee läpi kaikkien tilanteiden määränpäähän itsenäisesti.

Verrattuna parannettuun Autopilotiin täysi itseajaminen tarkoittaa toimintaa myös kaupunkiympäristössä,ilman tiemerkintöjä olevilla kaduilla, liikennevaloristeyksissä, stop-merkkien kohdalla sekä muun muassa liikenneympyröissä – eli tilanteissa, joita Teslan Autopilot ei vielä lainkaan hallitse.

Täyden itseajamisen kyvykkeeden tuovan päivityksen aikataulu riippuu Teslan kehitystyön ohella myös laajoista tarkistuksista ja viranomaishyväksynnöistä.