Itseajavien taksien palvelu avautui jo – kuski silti mukana

Maailman ensimmäiset itseajavat taksiautot aloittivat toimintansa viime torstaina Singaporessa.

Itseajavien taksien verkoston Singaporessa avaa nuTonomy. Asiakkaat voivat tilata kyydin älypuhelinsovelluksesta. Käytettävät autot ovat nuTonomyn teknologialla muunneltuja Renault Zoe ja Mitsubishi i-MIEV -malleja ja varustettu erisuuntaisilla lidar-laservalokartoittajilla ja kameroilla.

nuTonomy ehti ensimmäiseksi kyytien tarjoajaksi ohi Uberin, joka on aloittamassa myös kyytien tarjoamisen itseajavilla autoilla Pittsburghissa, Yhdysvalloissa muutaman viikon sisällä.

nuTonomy on 50-henkinen vuonna 2013 perustettu yritys, jolla on toimipisteet Massachusettsissa ja Singaporessa.

Myös Suomessa itseajavat pikkubussit ovat jo todellisuutta – joskin toistaiseksi varsin rajoittuneesti, Hernesaaressa enimmäkseen vain suoralla tienpätkällä.

Myös nuTonomyn aloitus on pienimuotoinen: aluksi mukana on vain kuusi autoa ja vuoden loppuun mennessä määrä on tarkoitus kasvattaa 12 autoon, ja vain pienelle määrälle halukkaita avataan toistaiseksi mahdollisuus kyydin kokeiluun. Lisäksi autot kulkevat vain 2,5 neliömailin kokoisella yritys- ja asuntoalueella sekä kyytiin ja pois pääsee vain valituista sijainneista. Mukana autossa on yhä myös kuljettaja, joka on valmiina ottamaan auton hallintaansa tarpeen sitä vaatiessa, sekä auton toimintaa tarkkaileva tutkija.

Täysmittainen itseajavien taksien verkosto Singaporeen on tarkoitus luoda vuonna 2018. Tällöin Singaporen kaduilla liikkuvien autojen määrä voisi laskea 900 000 autosta kolmasosaan.