Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Hyvää syntymäpäivää auto – patentti täyttää tänään 130 vuotta

Tasan 130 vuotta sitten, 29.1.1886, saksalainen insinööri Carl Benz jätti kolmipyöräistä kaasukäyttöistä ajoneuvoa koskevan patenttihakemuksen Berliinin Keisarilliseen Patenttitoimistoon. Moottorina tässä Patent-Motorwagenissa oli yksisylinterinen 954 kuutioinen nelitahtimoottori, joka tuotti 0,75 hevosvoiman tehon. Tämä ensimmäinen omalla voimallaan liikkuva polttomoottorikäyttöinen ajoneuvo saavutti 16 km/h huippunopeuden.

Patenttihakemuksen arvokkuudesta kertoo omaa kieltään myös se, että se kuuluu UNESCON Maailman muisti -ohjelmaan. Patenttihakemus on muiden kuuluisien ja merkittävien tektsien ja käsikirjoitusten kuten Gutenbergin painaman raamatun Magna Cartan ja Bachin h-mollimessun rinnalla.

Alkuperäinen patenttihakemus

Benz jatkoi autonsa tuotekehitystä rinnakkain toisen saksalaisen insinöörin, Gottlieb Daimlerin kanssa. Daimlerilla oli ollut jo Benzin patettihakemuksen aikoihin visio nelipyöräisestä polttomoottorilla kulkevasta ajoneuvosta. Lopulta ensimmäinen nykyaikaista autoa muistuttava henkilöauto esiteltiin helmikuussa 1900. Autossa oli nelisylinterinen moottori, pitkä akseliväli ja kulmaan asetettu ohjauspylväs. Kyseessä oli myös ensimmäinen Mercedes-nimellä kulkeva auto ja mallinmerkintä oli 35 hp. Tämä auto saavutti menestystä niin ylellisenä kulkuneuvona kuin myös moottoriurheilun parissa.

Nykyisin Daimler AG -nimellä kulkeva yhtiö on jättänyt 130 vuoden aikana kaikkiaan yli 90 000 autoa, tai sen komponentteja koskevaa patenttihakemusta. Mercedes-Benz on ollut monta kertaa ensimmäisenä tuomassa uutta tekniikkaa, ja pyrkii kilpailijoidensa tapaan pysymään kehityksen kärjessä.

Teknavi toivottaa Patent-Motorwagenille hyvää syntymäpäivää!

Mercedes 35 hp

Lue myös:
Mercedes-Benz nosti A-sarjalaisen katolle