Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Applen autoprojekti käännekohdassa – kymmeniä ihmisiä irtisanottu

Applen autoprojektin taustoista ja tilanteesta on saatu uutta tietoa. New York Times raportoi Applen myös irtisanoneen merkittävän määrän ihmisiä projektin suunnan muuttuessa.

Alun perin Apple lähti Project Titan -nimiseen projektiinsa kehittämään ensisijaisesti uutta, sähköllä toimivaa autoa. Sittemmin jo aiemmin projektin suunnan on kerrottu muuttuneen painottamaan vahvemmin autojen itseajamisen kehitystyötä.

Osana suunnanmuutosta Apple sulki osia autoprojektistaan ja irtisanoi samalla kymmeniä työntekijöitä, kertoivat kolme eri lähdettä New York Timesille. Irtisanomisten kerrottiin olevan osa autoprojektin ”uudelleenkäynnistystä”.

Kesällä kerrottiin käytännössä jo eläköityneen Apple-veteraanin Bob Mansfieldin palanneen Applelle johtamaan autoprojektia. Mansfield raportoi nyt suoraan Applen toimitusjohtajalle Tim Cookille, kun hänen edeltäjänsä autoprojektin johdossa, henkilökohtaisista syistä lähtenyt Steve Zadesky raportoi vielä Applen laitesuunnittelun johtajalle Dan Ricciolle.

Mistään pikkupuuhastelusta ei Apple-auton luomisessa ole enää kyse. Projekti on kasvanut jo yli 1 000 työntekijän kokoiseksi 18 kuukaudessa. Uusia ihmisiä on rekrytoitu niin Applen sisältä kuin ulkopuoleltakin, myös autoteollisuudesta.

Jo aiemmin on raportoitu, että kehitystyön edetessä Applella oli vaikea muodostaa käsitystä, mitä se voisi omalla autollaan tehdä paremmin kuin muut – millä tavoinse voisi erottautua kilpailijoista. Suunnanmuutoksen kohti itseajamista voi nähdä tämän lopputulemana.

Itseajavien autojen kehitystyössä Apple on kuitenkin myös raa’assa kilpailussa jopa kymmenien muiden kilpailijoiden kanssa. Lähes kaikki autonvalmistajat ovat tavalla tai toisella kehittämässä itseajamista, minkä lisäksi teknologiayhtiöistä Google on ollut pioneeri tällä saralla. Nyt myös Uber on aloittamassa jo itseajavien autojensa testaamisen.

New York Timesin tuore raportti kertoo, että myös Applella on jo täysin itseajavia autoja testauksessa suljetulla alueella ja rajatuilla reiteillä. Markkinoille valmistatäysin itseajavan auton teknologia kuitenkin on ehkä vasta useiden vuosien päästä.

Aiemmin on raportoitu Apple-auton markkinoilletulon aikataulun lipsuneen vuodesta 2020 vuoteen 2021.