Kotimaan automarkkinoille eletään murrosta – nuoriso tuo potkua autokauppaan

Autokaupan on ennustettu kasvavan tänä vuonna henkilöautojen osalta noin prosentin verran ja pakettiautoissa kasvuennuste on kymmenen prosenttia. Henkilöautokauppa on hieman jäljessä ennusteesta alkuvuoden autoverokeskustelun vuoksi, mutta ammattikäyttöön painottuvassa pakettiautokaupassa vuosi näyttää hyvältä.

Perinteisesti autokauppa elää varsin vahvasti yleisen taloustilanteen mukana. Nousukaudella ihmisillä on varaa kuluttaa ja panostaa autoiluun enemmän, ja tällöin kauppa käy. Tämä on näkynyt Suomen autokaupassa ja etenkin keskimääräistä nuoremmat autonostajat ovat aktivoituneet autonhankinnassa.

– Nuoremmat tulevat takaisin sinne uusien autojen kauppaan mukaan. Se näkyy jo viime vuoden kaupan kasvussa ja tulee näkymään tänäkin vuonna, toteaa Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa.

Toinen selkeä muutos on tulossa suhtautumiseen auton omistamiseen. Maailmalla jo yleisenä tapana myös yksityisten ihmisten kohdalla on erilaiset osamaksu- ja leasing-sopimukset, joiden päätteeksi auto enää harvoin jää yksityishenkilön omistukseen. Kaupankäynti ja autoihin tutustuminen siirtyy myös entistä enemmän verkkoon. Suhtautumista ja tarvetta auton omistamiseen puolestaan muuttuvat myös Suomeen rantautuneet autojen yhteistäyttöpalvelut.

Lue myös:
Autokaupalla hyvät kesäkuukaudet – myös dieselit käyvät kaupaksi
Uusia autoja rekisteröitiin kesäkuussa viime vuotta enemmän – kasvuvuosi siintää autoalan tähtäimessä
Kokeilimme minuuttihintaista yhteiskäyttöautoa – helppoa ja kätevää kaupunkiautoilua​​​​​​​