Sähköautot tulevat superautomarkkinoille – Rimac tarjoilee 1914 hevosvoimaa ja yli 400 km/h

Teknavin 15. tv-kauden kuudes jaksossa (ma 30.4. klo 22.35 MTV3) on pyhitetty sähköautoille, ja mukaan mahtuu myös markkinoiden rajuimpia laitteita.

Sähköautoilussa ei ole pelkästään kyse säästämisestä ja puhtaudesta, vaan näkökulmana voi olla myös nopeus. Kroatilainen Rimac nousi maailma automaailman tietoisuuteen vuonna 2016, kun valmistaja esitteli ensimmäinen supersähköautonsa. Suorituskyvyllä automaailmaa ravistellut Concept One on nyt saanut seuraajan, joka on luonnollisesti edeltäjäänsä nopeampi.

Nimellä Rimac C_Two kulkevan uutuuden suorituskyky on sanalla sanoen hurja. Sadan tuntikilometrin nopeus saavutetaan alle kahdessa sekunnissa ja 300 km/h tulee mittariin 11,8 sekunnissa. Huippunopeudeksi valmistaja ilmoittaa uudelle superautolleen kunnioitettavat 412 km/h.

Voimansa Rimac saa 120 kWh:n akustosta, jolla pystyy parhaimmillaan ajamaan 650 kilometriä (NEDC). Myös toinen ääripää on ilmoitettu; täyttä vauhtia autolla pystyy ajamaan kaksi kierrosta legendaarisella Nürnburgring Nordschleifen radalla, jolla on mittaa noin 21 kilometriä. Kahden kierroksen jälkeen 80 prosentin varaus on mahdollista saavuttaa pikalatauksella noin puolessa tunnissa. Hurjan kiihtyvyyden takana puolestaan on neljä moottoria. Edessä välitys on kiinteä, mutta taka-akselilla vaihteita on kaksi. Tämä mahdollistaa sähkömoottorien hurjan 2 300 newtonmetrin väännön hyödyntämisen myös korkeammissa nopeuksissa. Joka pyörältä löytyvä itsenäinen moottori mahdollistaa myös voiman tarkan jakamisen aina ajotilanteen, ja kuljettajan toiveiden mukaisesti.

Rimac ei ole pelkästään raakaa suorituskykyä, vaan se on kaikin tavoin teknisesti edistyksellinen. Auto on varustettu viimeisimmillä kuljettajaa avustavilla teknologioilla, ja tarjoaa mahdollisuuden osittain autonomiseen ajamiseen olosuhteiden salliessa. Uusien kikkojen osalta Rimac hyödyntää uusimpien älypuhelimien tapaan kasvojentunnistusta ovien avauksessa. Rimac C_Two ei tule löytämään tietään edes jokaisen sitä haluavan talliin. Autoja nimittäin valmistetaan vain 150 kappaletta.

Kuvat: Valmistaja

Lue lisää sähköautoilusta:
Suomen sähköautomarkkina on lapsenkengissä – kasvuun vaaditaan tukia

Teknavin 15. tuotantokauden kuudes jakso esitetään ma 30.4. klo 22.35 MTV3-kanavalla.Uusinnat ke 2.5. klo 14.00 ja ma 7.5. klo 13.30 MTV3. Lisää ohjelman aiheista ja kauden aiemmat jaksot löydät osoitteesta www.teknavi.fi.