Koeajossa Opel Insignia GSi – monella tavalla mainio paketti

Insignia-mallistoon on saatu uusi ja sporttisuutta henkivä GSi-versio. Maukkaan ulkonäön lisäksi myös tilat ja mukavuus ovat kunnossa.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

  • Vaihteiston hitaudesta
  • Hybridiversion puutteesta

Hinta alkaen 49 395 €
Koeajoauto 58 977 €

Opel Insignia ei herätä ajatuksen tasolla suuremmin tunteita. Ensikohtaaminen auton kanssa saattaa jopa hieman yllättää, sillä kyseessä on varsin tyylikäs iso perheauto. Etenkin malliston lippulaiva GSi on varsin näyttävä kokonaisuus. Muuhun mallistoon verrattuna ulkonäköä koristavat aggressiivisemmat puskurit isoine ilmanottoaukkoineen ja pakoputkineen sekä suuret vanteet, joiden takaa pilkottavat näyttävät jarrusatulat. Auto on myös hieman vakiomalleja matalampi. Ulkonäkö nostaa odotuksia ajoelämyksen suhteen korkealle.

Ohjaamossa kuljettajaa on vastassa erittäin napakan tuen tarjoava urheiluistuin. Ohjaamon eroavaisuudet jäävät tämän jälkeen varsin vähäisiksi muutamia logoja lukuun ottamatta. Sisällä on ennen kaikkea tilaa reilusti ihmisille ja tavaroille. Viimeistely on asiallista ja materiaalien laatu tuntuu keskinkertaiselta. Mittaristosta löytyy perinteisten viisareiden lisäksi myös näyttö, jonka muokattavuus on kankeaa ja vanhanaikaista. Myös multimediajärjestelmässä näkyy auton perusrakenteen ikä.

Käynnistykseen asti voi elätellä toiveita jonkinlaisesta urheilullisuudesta, mutta viimeistään siinä vaiheessa nämä ajatukset alkavat hiipua. Myöskään liikkeellelähtö ei varsinaisesta nostata enää toiveita mistään poikkeuksellisesta ajoelämyksestä. Auto tuntuu samalta kuin mikä tahansa Opel Insignia, eli isolta ja mukavalta perheautolta.

Käynnistykseen asti voi elätellä toiveita jonkinlaisesta urheilullisuudesta, mutta viimeistään siinä vaiheessa nämä ajatukset alkavat hiipua. Myöskään liikkeellelähtö ei varsinaisesta nostata enää toiveita mistään poikkeuksellisesta ajoelämyksestä. Auto tuntuu samalta kuin mikä tahansa Opel Insignia, eli isolta ja mukavalta perheautolta.

Arkipäiväistä liikkumista ajatellen tämä ei ole lainkaan huono asia, mutta ulkonäön luomiin odotuksiin auto ei juuri tarjoa vastinetta. Opelilla on pitkät perinteet urheilullisten perheautojen tarjonnasta ja perinteisesti nämä ovat olleet varsin rajun elämyksen tarjoavia laitteita. Olihan esimerkiksi ensimmäisen Insignian pellin alle tarjolla 2,8-litrainen ahdettu V6-moottori, joka tarjosi yli 320 hevosvoimaa. Tästä näkökulmasta mallinimi GSi puukottaa itseään jalkaan, koska urheilullisuutta ei juuri ole tarjolle.

Jos ratin takana unohtaa GSi-varustelun luomat odotukset ja markkinointiosaston lupaukset urheilullisuudesta, on Insignia GSi varsin mainio perheauto. Voimalinja tarjoaa vaivattoman suorituskyvyn ja säädettävä iskunvaimennus varmistaa mukavan kyydin. Myös varustelu on kohdillaan, eikä autoa varsinaisesti ole hinnallakaan pilattu.

Yksi Insignian suurimmista kompastuskivistä nykypäivän markkinaa ajatellen on korkeat CO2-päästöt ja sähköistymisen puute. Vaikka paketti muuten olisi varsin hyvin kasassa esimerkiksi työsuhdeautoilijoita varten, rajaa hybridiversion puuttuminen Insignia monien listojen ulkopuolelle.

Uusi Opel Insignia GSi on Teknavin vauhtikaksikon käsittelyssä tv-kauden neljännessä jaksossa, jonka ensiesitys nähdään sunnuntaina 11.4. klo 22.35 MTV3-kanavalla.

MIKÄ Opelin lippulaiva.

KENELLE Tilavaa perheautoa etsivälle.

AJETTAVUUS Insignia on mukavuuspainotteinen kokonaisuus ja tarjoaa hyvin vaivattoman ajokokemuksen. Ohjaus ei ole tunnokkaimmasta päästä, mutta vaste on looginen ja reagointi hyvällä tasolla. Säädettävä alusta on hyvin tehtäviensä tasalla ja tarjoaa kiitettävää mukavuutta, mutta hoitaa tehtävänsä myös vauhdikkaammin edetessä.

SUORITUSKYKY GSi on Insignian malliston sporttisin versio, mutta mitään erityisen urheilullista elämystä GSi ei tarjoa. Isolle autolle 230 hevosvoiman teholukema on nykypäivänä varsin normaali, eikä auto säntäile erityisellä innolla eteenpäin. Myös vaihteiston verkkaisuus verottaa omansa suorituskyvystä. Neliveto helpottaa talvista arkea, mutta kitkarenkain asfaltilla sen toimintaa on vaikea arvioida.

TILAT Kuljettajaa hellitään mainion tuen ja hyvät säätövarat tarjoavilla istuimilla. Ergonomia on hallintalaitteiden osalta hyvin kohdallaan, mutta kosketusnäyttö jää hieman turhan kauas. Takapenkillä auton koko tulee hyvin esille, sillä jalkatilaa on hulppeasti. Liftback-tyyliin aukeava takaluukku helpottaa laajan tilan käyttöä, mutta valitettavasti nostokynnys on tässäkin tapauksessa varsin korkea.

MALLISTO Insignian mallistoa yksinkertaistettiin faceliftin yhteydessä. Nyt hinnastosta löytyy kaksi bensaversiota (147 kW (200 hv) ja 169 kW (230 hv)) ja kaksi dieselmallia (90 kW (120 hv) ja 128 kW (170 hv)). Kaikki mallit ovat automaattivaihteisia, tehokkaampi bensa eli GSi on aina nelivetoinen ja tehokkaampi dieseli on tarjolla nelivetona. Varustelu on kiitettävä jo Innovation Plus -tasolta, ja lisää tyyliä sekä varusteita on tarjolla Executive ja Executive GS -varustelujen myötä.

Opel Insignia GSi
Polttomoottori 1 998 cm3, R4 turbo
Teho 169 kW (230 hv) 
Vääntö 350 Nm
Vaihteisto 9-vaihteinen automaatti
Vetotapa Neliveto
0–100 km/h 7,4 s
Huippunopeus 237 km/h
EU-kulutus 7,9 l/100 km
CO2-päästöt 193 g/km
Mitat Pituus 4 910 mm, leveys 1 863 mm, korkeus 1 455 mm, akseliväli 2 829 mm
Omamassa 1 725 kg
Perävaunumassa jarruin Ei sallittu
Tavaratila 490–1 450 l

Kuvat: Mikko Autio

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.