Ensituntuma: Jaguar F-Type 400 Sport – syyspäivän piristys

On autoja, jotka on suunniteltu matkustamiseen, mutta on myös autoja, jotka on suunniteltu tarjoamaan nautintoa. Jaguar F-Type lukeutuu jälkimmäiseen kategoriaan.

Syksyinen sade unohtuu sillä sekunnilla, kun painan F-Typen keskikonsolista löytyvää käynnistyspainiketta. Mekaanisesti ahdettu V6 ärähtää vihaisesti ja jää käymään nykypäivän autolle poikkeuksellisen äänekkäästi. Ja se ääni tulee putkista, ei kaiuttimista eikä teennäiseltä kuulostavista resonaattoreista.

Onneksi äänekkyys ei häiritse tässä tapauksessa, päinvastoin. Jaguar esitteli F-Typestä erikoisversion, jossa tutusta 3,0-litraisesta V6-moottorista puristetaan tasan 400 hevosvoimaa. Nimellä 400 Sport kulkeva erikoisversio on tarjolla sekä taka- että nelivetoisena, joista Suomeen paremmin sopivana meille tarjoutui mahdollisuus tutustua nelivetoiseen versioon. Muutoin erot 20-hevosvoimaa hillitympään V6-versioon jäävät lähinnä kosmeettisiksi.

Liikkeelle lähdetään miellyttävän murinan saattelemana, jota saa tehostettua rauhalliseenkin ajoon sopivasti avaamalla putkistoa keskikonsolista löytyvällä painikkeella. 8-portainen automaattivaihteisto hoitaa tehtävänsä erittäin sivistyneesti kuten aiemminkin on todettu. Rauhallisessa ajossa vaihtoja tuskin huomaa, mutta korkeammilla kierroksilla kuljettajan pyytämänä vaihto on suorastaan terävä.

F-Typen kanssa on siis helppo tulla toimeen ensimetreistä lähtien. Vauhdin noustessa ja etenkin mutkaisemmalla osuudella auton lähes 1 700 kilon massa tulee esille lievänä kallisteluna ja aavistuksen kankeana käytöksenä. Myös ohjauksesta puuttuu viimeisin terävyys tarkimpiin urheiluautoihin verrattuna. Käytös on kuitenkin loogista ja tasapainoista, mikä on olennaisinta ja tekee autolla ajamisesta hauskaa.

Jos hauskuuden mittarina pidettäisiin hymyä, on Jaguar onnistunut hyvin. F-Typellä ajaessa hymyä on nimittäin vaikea välttää. Tasapainoinen ajettavuus, vaivaton suorituskyky ja korvia hivelevä äänimaailma saavat kuljettajan pauloihinsa.

Lue lisää Jaguar F-Typestä:
Koeajo: Jaguar F-type AWD – kissa raapii nyt myös etutassuillaan
Koeajossa kissapedon villein versio

Teknavin tv-ohjelman 14. tuotantokauden uudet jaksot maanantaisin kello 22.35 MTV3-kanavalla.