Varastetuilla iPhoneilla on monesti sama osoite. Puhelimet lähetetään hämyisään kauppapaikkaan, jossa ne puretaan ja myydään osina eteenpäin.
Moni kähvelletty iPhone päätyy Kiinan shenzenissä sijaitsevaan rakennukseen, jossa kaupataan sekä laillisia että varastettuja älypuhelimia. Näin kuvailee Financial Times, jolle varastetun älypuhelimensa taivalta Applen Etsi-sovelluksella seurannut Sam Amrani jakoi kokemuksiaan.
Shenzenin miljoonakaupungissa sijaitseva Feiyang Times -tornitalo tunnetaan käytettyjen älypuhelinten kauppapaikkana, jossa jopa varastetut ja täten lukitut iPhonet löytävät ostajansa. Amranin iPhone napattiin miehen kädestä tämän talsiessa kotikaupunkinsa Lontoon kaduilla ja vastatessa samalla WhatsApp-viestiin.
Sähköpyörillä kiitäneet ryövärit katosivat nopeasti väkijoukkoon, ja Amrani saattoi vain seurata puhelimensa liikkeitä Etsi-sovelluksella. Ensin puhelin päätyi hämäräperäiseen korjausliikkeeseen muutaman kilometrin päähän ja liikuskeli sitten ympäri Lontoota ilmestyen viikkoa myöhemmin Hongkongiin. Sieltä se jatkoi matkaansa Shenzeniin ja lopulta Feiyang Times -rakennukseen.
Financial Timesin raportin mukaan jopa lukituilla iPhoneilla on Shenzenissä kysyntää, ja useimmiten puhelimet puretaan osiksi ja myydään sitten eteenpäin. On kuitenkin hyvä huomata, että Feiyang Times -talossa kaupataan myös laillisia iPhoneja.
Osa ryöstön uhreista kertoo saaneensa myös uhkaavan oloisia kiristysviestejä, joissa viattomina esiintyvät jälleenmyyjät kehottavat iMessage-viestipalvelun kautta puhelimen oikeaa omistajaa purkamaan lukituksen. Muuten iPhonen emolevy saattaisi päätyä vääriin käsiin, minkä jälkeen oikeasti pahansuovat tekijät voisivat hyödyntää sille tallennettuja tietoja.
Mikäli itse joutuu vastaavan kiristyksen kohteeksi, ei huijaukseen kannata langeta. Lukitulta iPhonelta ei saa talteen käyttäjätietoja, aiheesta kirjoittava 9to5Mac huomauttaa.
Apple on pyrkinyt parhaansa mukaan heikentämään varastettujen iPhonejen kysyntää, mutta jopa lukitut älypuhelimet löytävät tuoreen raportin mukaan ostajansa – ainakin Kiinan Shenzenissä. Täysin rötöstelyä tuskin saadaan kitkettyä.