WhatsAppiin tulossa uusia tekoälytoimintoja - näin yksityisyys on tarkoitus säilyttää

Tekoäly tekee hiljalleen tuloa myös WhatsAppiin, mikä aiheuttaa huolta yksityisyydestä.

Tiedotteessaan Meta vakuuttaa ottavansa asian huomioon.

Meta AI on Facebook-yhtiö Metan vastaus ChatGPT:lle, Geminille, Copilotille ja monille muille generatiiviseen eli tuottavaan tekoälyyn perustuville palveluille. Vastikään oman sovelluksensa saanutta Meta AI:ta on jo alettu eri tavoin hyödyntää yhtiön sosiaalisen median alustoilla, ja myös WhatsAppissa tekoälyn roolin on määrä hiljalleen korostua.

WhatsAppin peruslupauksiin alusta pitäen kuulunut salattu viestintä sekä generatiivinen tekoäly ovat kuitenkin hankala yhdistelmä, sillä keskusteluista tehtävät yhteenvedot ja muut vastaavat ominaisuudet edellyttävät viestinnän analysointia ja prosessointia. Käytännössä käyttäjän olisi siis oltava valmis joustamaan yksityisyydestään, aiheesta kirjoittava Social Media Today -sivusto luonnehtii.

Yksityisyyshuoliin vastatakseen Meta on kehittänyt menetelmän käsitellä tekoälyä varten käytyä viestinvaihtoa tavanomaisesta WhatsApp-liikenteestä erillään. Ratkaisu, nimeltään Private Processing eli suomeksi jotakuinkin yksityinen tiedonkäsittely, varmistaa, etteivät Meta ja WhatsApp vastedeskaan pääse käyttäjien viesteihin käsiksi.

Meta myös painottaa, ettei viestejä Private Processingin ansiosta tallenneta ”milloinkaan” edes tekoälyä käytettäessä. Koko ratkaisu on lisäksi kehitetty ”avoimesti turvallisuusasiantuntijoiden todentamalla” tavalla.

Käytännössä ratkaisu siis mahdollistaa salatun viestinnän ja generatiivisen tekoälyn yhteistoiminnan. Käyttäjät voivat huoletta jakaa ajatuksiaan WhatsAppissa ja hyödyntää samalla tekoälyyn perustuvia uudistuksia, Meta vakuuttaa.

WhatsAppilla on noin 2,8 miljardia aktiivista käyttäjää, mikä tekee viestimestä erittäin houkuttelevan alustan Meta AI:n ominaisuuksille. Meta tehnee kaikkensa vakuuttaakseen käyttäjät siitä, ettei tekoälyn kasvava rooli heikennä yksityisyyttä.