Lasten kellopuhelinten suosio Suomessa on kasvanut vauhdilla.
Teleoperaattori Elisan mukaan jopa joka neljäs eskari- tai ekaluokkalainen saa nykyisin kellopuhelimen ensipuhelimeksi.
”Voidaan puhua jo koko maan kattavasta ilmiöstä. Lasten kellopuhelimia käytetään koko Suomessa. Eniten kellopuhelimia otetaan käyttöön kasvukeskuksissa Uudellamaalla sekä Turun ja Tampereen seudulla”, kertoo Elisan älykkään elämisen liiketoimintajohtaja Laura Puusaari.
Elisan mukaan lasten kellopuhelimia oli viime vuoden lopulla käytössä koko Suomessa noin 30 000, ja Elisan arvion mukaan kellopuhelinmarkkina tulee viime vuoteen verrattuna kasvamaan tämän vuoden loppuun mennessä 50 prosenttia. Elisan teettämän asiakaskyselyn mukaan yli 75 prosenttia nykyisistä kellopuhelinten käyttäjistä on eskarilaisia ja ekaluokkalaisia ja lähes 50 prosenttia kellopuhelimen lapselleen ostaneista oli kuullut siitä ystävältä tai perheenjäseneltä.
Kellopuhelimet mahdollistavat vanhempien yhteydenpidon lapsen kanssa ilman älypuhelinsovellusten mukanaan tuomia vaaroja ja haittoja.
”Operaattorina haluamme kantaa vastuuta lasten ja nuorten digitaalisesta hyvinvoinnista. Asia ei ole kuitenkaan mustavalkoinen, joten on hyvä, että vaihtoehdoista keskustellaan. Älylaitteiden täyskiellon sijaan tarvitaan ratkaisuja fiksuun laitteiden käyttöön. Vanhemmille on tärkeää tavoittaa lapsensa. Jos kouluikäiselle haluaa hankkia älylaitteen, mutta liikakäyttö mietityttää, kannattaa valita kellopuhelin. Myöhemmin on aina mahdollista ottaa kellopuhelimen rinnalle tarvittaessa älypuhelin”, sanoo Puusaari.
Elisan alkuvuoden myydyin lasten kellopuhelinmalli on ollut Xplora XGO3, joka oli esimerkiksi toukokuussa älykellojen myyntilistan kärjessä sekä Elisalla että DNA:lla.
”Kellopuhelinten osuus ensipuhelimista tulee nousemaan vauhdilla. Arviomme mukaan jopa puolella eskari- ja ekaluokkalaisten ikäryhmästä voisi olla kellopuhelin lähivuosina”, sanoo Puusaari.