OnePlus on julkistanut ensimmäisen taittuvanäyttöisen älypuhelimensa OnePlus Openin.
Uutuudessa OnePlus on panostanut taittuvan rakenteen ja näyttöjen ohella myös huippuluokan kameroihin.
OnePlus Open tulee myyntiin Suomessa heti sen lanseerauksesta alkaen. Aluksi puhelin on jälleenmyyjistä myynnissä vain Elisalla. OnePlus Openin suositushinta on 1 799 euroa, ja ainoa värivaihtoehto Suomessa on tummanvihreä Emerald Dusk.
Lokakuun aikana OnePlus Openin Elisalta ostavat asiakkaat saavat kaupan päälle täyslangattomat OnePlus Buds Pro 2 -nappikuulokkeet (arvo 179 euroa).
OnePlus Open on samanlainen emobrändi Oppon Find N3:n kanssa. Oppolle Find N3 edustaa jo kolmatta sukupolvea taittuvanäyttöisissä puhelimissa, mutta OnePlussan mukaantuloa taittuvien markkinoille jouduttiin odottamaan pidempään.
”Open-nimi ei viittaa pelkästään taittuvaan näyttöön, vaan myös OnePlussan avoimuuteen tutkia
uusia huipputeknologian tarjoamia mahdollisuuksia . OnePlus Open tarjoaa vertaansa vailla olevan
laitteiston ja innovatiivisia ohjelmisto-ominaisuuksia Never Settle -hengessä”, kommentoi OnePlussan operatiivinen johtaja Kinder Liu tiedotteessa.
”OnePlus Openin julkaisun myötä olemme innoissamme voidessamme tarjota tinkimättömän taittuvanäyttöisen lippulaivakokemuksen käyttäjille ympäri maailmaa. OnePlus Open on todellinen lippulaiva, joka mullistaa taittuvanäyttöisten puhelinten markkinat.”
6,31 tuuman kansinäyttö ja 7,82 tuuman taittuva sisänäyttö
OnePlus Openin ulkopuolella kannessa on 6,31 tuuman näyttö tavanomaisista älypuhelimista tuttulla 20:9-kuvasuhteella ja 2484×1116 pikselin tarkkuudella (431 PPI). Sisäpuolelta OnePlus Openista auki taittuu puolestaan 7,82 tuuman näyttö 1,0758:1-kuvasuhteella ja 2440×2268 pikselin tarkkuudella (426 PPI).
Molemmat AMOLED-näytöt tukevat LTPO 3.0 -teknologiaa, jonka ansiosta virkistystaajuus mukautuu joustavasti 10-120 hertsin välillä kansinäytössä ja 1-120 hertsin välillä taittuvassa sisänäytössä.
Näytöt tarjoavat muutenkin keskenään samat ominaisuudet, kuten 10-bittisen 1,07 miljardin sävyn väritoiston, 240 hertsin kosketustunnistuksen ja 1 440 hertsin PWM-kirkkaudensäädön. ProXDR-brändätyt näytöt ovat erittäin kirkkaita: kirkkaus korkean kirkkauden tilassa yltää 1 400 nitiin ja huipussaan jopa 2 800 nitiin, joka on kärkitasoa älypuhelimissa. Mukana on tuki HDR10:lle, HDR10+:lle ja Dolby Visionille.
OnePlus Openin sarana kantaa Flexion Hinge -nimeä. Kyseessä on waterdrop-tyylin sarana, joka rakentuu yksittäiselle tukirangalle ja yhteensä 69 erilliselle komponentille. OnePlussan kertoo, että tavanomaiseen yli 100 komponentin määrään verrattuna sen saranarakenne on selvästi kevyempi, minkä lisäksi keveyttä tuovat käytetyt materiaalit, kuten omanlaisensa koboltti-molybdeeniseos, titaaniseos sekä zirkoniapohjainen amorfinen liquid metal -seos.
OnePlus myös kehuu panostaneensa onnistuneesti näytön taitoskohdan tasaisuuteen niin, ettei siinä näy merkittävää juovaa. Lisäksi sarana- ja näyttörakenteen kestävyyden osalta OnePlus Openin on testattu kestävän jopa 1 000 000 taittokertaa, joka on poikkeuksellisen paljon.
Taittuvan sisänäytön alla OnePlus Openissa on näyttöä tukemassa hiilikuidusta valmistettu tukirakenne. Näytön pintarakenteessa on käytetty Ultra Thin Glass -lasia ja TPU-muovia. Näiden lisäksi OnePlus on varustanut näytön heijastuksia vähentävällä suojakalvolla, joka ulottuu lähelle näytön reunoja. OnePlus Openin takuuseen kuuluu kalvon maksuton vaihto huollossa, jos kalvoa ei ole vahingoitettu tarkoituksella.
Ulkopuolella kansinäytön pintana on Ceramic Guard -lasi, jossa ioninvaihtoprosessilla on parannettu keraamisen lasin kovuutta. OnePlussan mukaan Ceramic Guard on jopa 20 prosenttia kestävämpää iskuja vastaan verrattuna Corningin Gorilla Glass Victus -lasiin.
Sivuja kiertävä runko OnePlus Openissa on aluminiia. Suomessa ainoa värivaihtoehto on tummanvihreä Emerald Dusk, jossa takapinta on Corning Gorilla Glass 5 -lasia. Valituilla muilla markkinoilla OnePlus Open tulee tarjolle myös mustassa Voyager Black -värissä, jossa takapinnassa on vegaani- eli tekonahkaviimeistely.
Emerald Dusk -värisenä OnePlus Openin paino on 245 grammaa sekä mitat suljettuna 153,4 x 73,3 x 11,7 millimetriä ja avattuna 153,4 x 143,1 x 5,8 millimetriä.
Kestävyydeltään rakenne on IPX4-luokitellusti roiskevedenkestävä, muttei upotuksen kestävä.
Sormenjälkilukijan OnePlus on sijoittanut virtapainikkeeseen puhelimen sivulla. Lisäksi sivulta löytyy myös OnePlussan tuttu kolmiasentoinen Alert Slider -kytkin, jolla äänitilaa voi vaihtaa soittoäänen, värinän ja äänettömän välillä.
OxygenOS 13.2 -ohjelmisto moniajo-ominaisuuksilla – päivityslupaus 4+5 vuotta
OnePlus Open saapuu markkinoille Android 13 -käyttöjärjestelmäversiolla osana OxygenOS 13.2 -ohjelmistoa.
Ohjelmistossa OnePlus on panostanut tehokkaaseen moniajoon. Taittuvan sisänäytön alareunassa näkyy tehtäväpalkki, jonka avulla voi vaihtaa eri sovellusten välillä sekä avata näytölle kerralla vierekkäin kaksi tai kolme sovellusta.
OxygenOS:n Open Canvas -moniajokokonaisuus on suunniteltu hyödyntämään suuren näytön hyötyjä ja lisäämään tuottavuutta ja tehokkuutta. Sovellusikkunat voivat näkyä ruudulla kookkaina, jolloin yksi tai kaksi muuta ikkunaa työntyvät osin näytön ulkopuolelle mahdollistaen nopean vierekkäin avoinna olevien eri sovellusten välillä vaihtamisen.
Eri sovellusten yhdistelmiä voi myös tallentaa pikakuvakkeina kotinäkymään.
OnePlus Openin tehtäväpalkista pääsee sovellusten lisäksi käsiksi myös tiedostoihin, kuten viimeisimpiin kuviin ja asiakirjoihin. Tiedostoja voi myös siirtää vetämällä ja pudottamalla suoraan yhteensopiviin sovelluksiin, kuten Gmailiin, Microsoft 365 -sovelluksiin tai eri viestisovelluksiin, kuten Microsoft Teamsiin tai WhatsAppiin.
Päivityslupaustaan OnePlus on pidentänyt Openissa neljään vuoteen Android-versiopäivityksiä sekä viiteen vuoteen tietoturvapäivityksiä. Vaikka OnePlus puhuu versiopäivitystenkin osalta päivityslupauksesta vuosissa mitattuna, todennäköisesti OnePlus Open tulee saamaan päivityksenä neljä versiota eli Android 14:n, 15:n, 16:n ja 17:n. Googlen jo julkaiseman Android 14:n pitäisi saapua OnePlus Openille loppuvuoden 2023 aikana.
48+48+64 megapikselin takakamerat – Hasselblad-yhteistyö jatkuu
Monista taittuvanäyttöisistä älypuhelimista poiketen OnePlus on varustanut Openin lähtökohdiltaan vahvimmalla kamerakokoonpanolla mitä on toistaiseksi OnePlus-puhelimissa nähty. Takakamerat sijaitsevat massiivisessa pyöreässä kamerakohoumassa.
OnePlus Openin pääkamera rakentuu Sonyn Lytia LYT-T808-kennolle. Pinotussa kennossa fotodiodit ja transistorit on sijoitettu erillisiin kerroksiinsa, minkä pitäisi maksimoida valon määrä minimoiden samalla kohinan taso. OnePlus toteaakin 1/1,43″-koon kennon valontalennuskyvyn vastaavan 1″-koon tavanomaista Sony IMX989 -kennoa.
48 megapikselin pääkamerassa on 1,12 mikron pikselikoko, f/1,7-aukko ja optinen kuvanvakain.
Myös ultralaajakulmakamera on tarkkuudeltaan 48 megapikseliä. 114 asteen ultralaajakulmakamerassa on 1/2″-koon Sony IMX581 -kenno 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukko. Automaattitarkenteinen etukamera mahdollistaa myös makrokuvauksen 3,5 senttinetrin etäisyydeltä alkaen.
Takakamerakolmikon täydentää 64 megapikselin periskooppirakenteinen telekamera 3x optisella zoomilla. 1/2″-koon OmniVision OV64B -kenno tarjoaa 0,7 mikronin pikselikoon. Telekamerassa on lisäksi f/2,6-aukko ja optinen kuvanvakain. Kennolta rajattuna tarjolla on myös häviöttömäksi markkinoitu 6x zoom, minkä lisäksi digizoomia OnePlus Open tukee 120x-tasolle asti.
Videokuvausta OnePlus Openin takakamerat tukevat parhaimmillaan 4K-tarkkuudella 30 tai 60 fps -nopeudella. HDR-videokuvaus Dolby Vision -muodossa onnistuu parhaimmillaan 4K 30 fps -tarkkuudella.
OnePlus Open jatkaa myös OnePlussan huippupuhelimissa OnePlus 9 -sarjasta alkanutta kumppanuutta ruotsalaisen kameravalmistaja Hasselbladin kanssa. Hasselbladin H-logo koristaa kamerakohoumaa, ja kameraominaisuuksissa Hasselblad on edelleen läsnä värikalibroinnissa, josta OnePlus on pyrkinyt tekemään yhteistyössä Hasselbladin kanssa mahdollisimman todenmukaisen.
Lisäksi tarjolla on edelleen kolme jo aiemmin esiteltyä erikoisvärityylisuodinta, jotka OnePlus on kehittänyt yhdessä Hasselbladin lähettiläinä toimivien valokuvaajien kanssa. Suotimet ovat Yin Chaon kanssa kehitetty, muotokuvaukseen sopiva Tyyneys (Serenity), Ben Thomasin kanssa kehitetty ihmisten ja kulttuurin kuvaamiseen sopiva Säteily (Radiance) sekä David Peskenin kanssa kehitetty maisemakuvaukseen sopiva Smaragdi (Emerald).
Osa Hasselblad-kumppanuutta on yhä myös XPAN-tila, jolla voi tallentaa yhdellä näppäisyllä rajattuja panoraamakuvia Hasselblad-kameroiden tyyliin – joko värillisenä tai mustavalkoisena. Muotokuvatilakin on brändätty nyt Hasselblad Portrait Modeksi. Muotokuvatilassa pikavalintoina tarjolla on 1x-, 2x- ja 3x-zoom-vaihtoehdot.
OnePlus Openissa on myös kaksi etukameraa. Sisäpuolella on 20 megapikselin kamera 91 asteen kuvakulmalla, 1/4″-koon kennolla, 0,7 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla. Ulkopuolelta löytyy 32 megapikselin kamera 88,5 asteen kuvakulmalla, 1/3,14″-koon kennolla, 0,7 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla.
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri ja 67 watin pikalataus
OnePlus Open on varustettu OnePlus 11:n tavoin Qualcommin jo loppuvuodesta 2022 julkistamalla huippuluokan Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirillä. OnePlus Openissa järjestelmäpiirin rinnalta löytyy 16 gigatavua LPDDR5X-tyypin RAM-käyttömuistia sekä 512 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (UFS 4.0).
OnePlus Openin 4 805 milliampeeritunnin akku rakentuu kahdesta osasta (3 295 + 1 510 mAh) ja tukee 67 watin SuperVOOC-pikalatausta. OnePlussan mukaan akku latautuu mukana myyntipakkauksessa tulevalla laturilla 1 prosentista 100 prosenttiin noin 42 minuutissa.
Nano-SIM-korttipaikkoja OnePlus Openissa on kaksi kappaletta. Tuettuna on myös eSIM.
5G-mobiiliverkkoyhteyden lisäksi OnePlus Openissa on tuki Wi-Fi 6E:lle ja 7:lle (2,4, 5 ja 6 GHz, 802.11a/b/g/n/ac/ax/be), Bluetooth 5.3:lle sekä NFC-lähiyhteydelle. Käytettävissä on myös infrapunalähetin kauko-ohjainkäyttöön.
Kaiuttimia OnePlus Openissa on kaikkiaan kolme kappaletta, ja ne tarjoavat stereoäänentoiston sekä tuen tilaäänelle, mukaan lukien Dolby Atmosille.
OnePlus Openin tekniset tiedot
- Sisällä taittuva 7,82 tuuman LTPO 3.0 AMOLED -näyttö 1,0758:1-kuvasuhteella, 2440×2268 pikselin tarkkuudella (426 PPI), 10-bittisellä 1,07 miljardin sävyn väritoistolla, 1-120 hertsin virkistystaajuudella, 240 hertsin kosketustunnistuksella ja 1 440 hertsin PWM-kirkkaudensäädöllä, enimmäiskirkkaus 1 400 nitiä (korkean kirkkauden tilassa) tai huipussaan 2 800 nitiä, näyttö-runkosuhde 89,6 prosenttia, Ultra Thin Glass -lasi
- Kannessa 6,31 tuuman LTPO 3.0 AMOLED-näyttö 20:9-kuvasuhteella, 2484×1116 pikselin tarkkuudella (431 PPI), 10-bittisellä 1,07 miljardin sävyn väritoistolla, 10-120 hertsin virkistystaajuudella, 240 hertsin kosketustunnistuksella ja 1 440 hertsin PWM-kirkkaudensäädöllä, enimmäiskirkkaus 1 400 nitiä (korkean kirkkauden tilassa) tai huipussaan 2 800 nitiä, näyttö-runkosuhde 91,8 prosenttia, Ceramic Guard -lasi
- Sormenjälkilukija virtapainikkeessa puhelimen oikealla sivulla
- Stereoäänentoisto kolmella kaiuttimella ja Dolby Atmos -tilaäänituki
- Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri (maks. 3,2 GHz)
- RAM-käyttömuisti 16 gigatavua (LPDDR5X)
- Tallennusmuisti 512 gigatavua (UFS 4.0)
- Kolme takakameraa
- 48 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 24 mm -polttovälillä, 85 asteen kuvakulmalla, 1/1,43″-koon Sony LYT-T808 -kennolla, 1,12 mikronin pikselikoolla, 7-elementtisellä linssillä, f/1,7-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 48 megapikselin automaattitarkenteinen ultralaajakulmakamera 14 mm -polttovälillä, 114 asteen kuvakulmalla, 1/2″-koon Sony IMX581 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla, 6-elementtisellä linssillä ja f/2,2-aukolla, makrokuvaus 3,5 senttimetrin etäisyydeltä
- 64 megapikselin automaattitarkenteinen 3x optisen zoomin telekamera 70 mm -polttovälillä, 33,4 asteen kuvakulmalla, 1/2″-koon OmniVision OV64B -kennolla, 0,7 mikronin pikselikoolla, 4-elementtisellä linssillä, f/2,6-aukolla ja optisella kuvanvakaimella, 120x digizoom
- Monikanavainen värilämpötila-anturi ja välkkymisanturi
- LED-kuvausvalo
- Hasselblad-brändäys
- Videokuvaus 4K 30 / 60 fps, 1080p 30 / 60 fps, 720p 30 / 60 fps, HDR-videokuvaus Dolby Vision -muodossa 4K 30 fps, 1080p 30 fps, hidastuskuvaus 1080p 240 fps, 720p 240 / 480 fps
- Etukamerat
- Sisäpuolella 20 megapikselin kiinteätarkenteinen kamera reiässä näytön oikeassa yläkulmassa 20 mm -polttovälillä, 91 asteen kuvakulmalla, 1/4″-koon kennolla, 0,7 mikronin pikselikoolla, 4-elementtisellä linssillä ja f/2,2-aukolla
- Ulkopuolella 32 megapikselin kiinteätarkenteinen kamera reiässä näytön yläreunan keskellä 22 mm -polttovälillä, 88,5 asteen kuvakulmalla, 1/3,14″-koon kennolla, 0,7 mikronin pikselikoolla, 5-elementtisellä linssillä ja f/2,4-aukolla
- Videokuvaus 4K 30 fps, 1080p 30 fps, 720p 30 fps
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa ja eSIM
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 4G LTE: kategoria 20 / 18, 1,2 Gbit/s / 200 Mbit/s
- 5G: alle 6 gigahertsin taajuudet n1, n2, n3, n5, n7, n8, n12, n20, n25, n28, n30, n38, n40, n41, n66, n71, n75, n77, n78
- Wi-Fi 6E ja 7 (2,4, 5 ja 6 GHz, 802.11a/b/g/n/ac/ax/be) -yhteys
- Bluetooth 5.3 -yhteys (SBC / AAC / LHDC / LDAC / aptX / aptX HD -äänikoodekit)
- NFC-lähiyhteys
- Infrapunalähetin
- GPS (L1+L5) / GLONASS / BDS / Galileo (E1+E5a) / QZSS -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- 4 805 milliampeeritunnin kaksiosainen (3 295 + 1 510 mAh) akku
- 67 watin SuperVOOC-pikalataus
- USB-C-liitäntä (USB 3.1)
- Alert Slider -kytkin
- Mitat suljettuna 153,4 x 73,3 x 11,7 millimetriä ja avattuna 153,4 × 143,1 × 5,8 millimetriä (Emerald Dusk -malliversio)
- Paino 245 grammaa (Emerald Dusk -malliversio)
- IPX4-luokitellusti roiskevedenkestävä
- Android 13 -käyttöjärjestelmäversio osana OxygenOS 13.2 -ohjelmistoa
- Päivityslupauksena neljä vuotta merkittäviä Android-versiopäivityksiä ja viisi vuotta tietoturvapäivityksiä