Pitkään odotettu Apple-uutuus vihdoin julki.
Apple on laajentunut uuteen tuotekategoriaan esittelemällä ensimmäiset laajennetun todellisuuden Vision Pro -virtuaalilasinsa, jotka tarjoavat lisätyn todellisuuden toimintoja kameroiden välittämän näkymän päällä.
Aivan heti Applen lasit eivät tule saataville, sillä Applen mukaan ne tulevat saataville vasta varhain ensi vuonna alkaen Yhdysvalloista, jossa hinta on 3 499 dollaria. Saatavuus laajenee lisämaihin myöhemmin ensi vuoden aikana.
Virtuaalilasit ovat Applen tuotevalikoiman merkittävin laajennus sitten keväällä 2015 saataville tulleen Apple Watchin, ja Applen tiedetään toisaalta kehittäneen niitä pitkään, ainakin vuodesta 2015 asti.
Apple itse puhuu tosin uutuudestaan lasien sijaan uudenlaisena tilatietokoneena (spatial computer).
”Tänään alkaa uusi aikakausi tietojenkäsittelyssä”, kommentoi Tim Cook, Applen toimitusjohtaja. ”Aivan kuten Mac tutustutti meidät henkilökohtaiseen tietojenkäsittelyyn ja iPhone esitteli meille mobiilin tietojenkäsittelyn, Apple Vision Pro esittelee meille tilaperustaisen tietojenkäsittelyn. Applen vuosikymmenien innovaatioille rakennettu Vision Pro on vuosia edellä ja jotakin aivan muuta kuin mitä on aiemmin luotu – vallankumouksellisella uudella hallintajärjestelmällä ja tuhansilla uraauurtavilla innovaatioilla. Se avaa uskomattomia kokemuksia käyttäjillemme ja jännittäviä uusia mahdollisuuksia kehittäjillemme.”
Apple Vision Pro -lasit eroavatkin aiemmista markkinoilla nähdyistä virtuaalilaseista siinä, että niiden käyttöliittymä esitetään lähtökohtaisesti käyttöympäristön kamerakuvan päällä lisättynä todellisuutena, eli lasit huomioivat ympäristön eivätkä sulje käyttäjää virtuaalimaailmaan: Applen mukaan Vision Pro yhdistää saumattomasti digitaalisen sisällön ympäröivän fyysisen tilan kanssa.
Apple Vision Prosta löytyy Apple Watchia muistuttava pyöritettävä digitaalinen kruunupainike, jolla voi säätää kuinka vahvasti ympäröivä maailma on suljettu ulkopuolelle. Painikkeen painallus puolestaan avaa kotinäkymän.
Ulkoisilla kameroillaan Apple Vision Pro pystyy tarkasti seuraamaan ja analysoimaan käyttäjän käsien liikettä, kun taas sisäiset sensorit seuraavat silmien liikettä ja katseen suuntautumista. Käyttö tapahtuu katseen voimalla – esimerkiksi painikkeen, sovelluskuvakkeen tai tekstikentän voi valita sitä katsomalla. Tämän jälkeen erilaisia komentoja voidaan aktivoida tuomalla kaksi sormea yhteen – ilman erillisiä ohjaimia tai muita varusteita. Selaaminen onnistuu sormia heilauttamalla.
Edellä mainitun ohella käytettävissä on Siri-puheohjaus sekä virtuaalinäppäimistö.
Apple Vision Pron etuosa on kolmiulotteisesti muovattua laminoitua lasia ja runko alumiinia. Kasvoja vasten asettuvaa, alumiinirunkoon magneettisesti kiinnittyvää tiivistettä Apple tulee tarjoamaan useassa eri koossa. Pään taakse asettuva 3D-neulottu panta on yksiosainen, mutta helposti irrotettavissa ja vaihdettavissa vaikka erilaiseenkin. Sen kireyttä voi säätää pyöritettävästä nupista. Applen mukaan panta on venyvä ja hengittävä.
Apple Vision Pron käyttöjärjestelmä kulkee nimellä visionOS.
Apple Vision Pro -laseilla näkökenttään on mahdollista avata kolmiulotteisessa käyttöliittymässä useita sovellusikkunoita, joita voi järjestellä ja skaalata haluamallaan tavalla.
Käytettävissä ovat monet Apple-sovellukset, kuten TV, Musiikki, Mindfulness, Freeform, Safari, Kuvat, Muistiinpanot, Mail ja Viestit. Sovellusten sisältö synkronoituu luonnollisesti muiden Apple-laitteiden kanssa Apple-tilin kautta.
Luonnollisesti Vision Pro -laseilla voi myös nauttia viihteestä ikään kuin valtavalta ruudulta katseltuna.
Erikseen mahdollista on myös siirtyä ympäröivästä kamerataustanäkymästä erilaisiin maisemanäkymiin esimerkiksi videoita katseltaessa.
Esimerkiksi Apple TV+ -sisältöjen ja Applen uusien 180 asteen Immersive Video -videoiden lisäksi Applen kumppanina laseille uudenlaisia räätälöityjä sisältöjä tulee tarjoamaan Disney.
Yhteydenpito ja yhteistyö eri henkilöiden kanssa on myös keskeisessä roolissa Applen Vision Pro -laseissa. Laseilla voi olla yhteydessä muiden kanssa FaceTime-videopuheluissa kuten olisi samassa tilassa näiden henkilöiden kanssa. FaceTime-videokuvat näkyvät todellisuutta vastaavassa koossa ja tilaääni saa äänet kuulumaan oikeasta suunnasta.
Lasien käyttöönotossa voi luoda itsestään 3D-avatar-mallin, jonka ansiosta laseja käytettäessä voi näkyä realistisen näköisenä hahmona muille videopuheluun osallistujille.
FaceTime-videopuheluissa voi esimerkiksi katsella yhdessä videoita tai käsitellä esitystä.
Apple Vision Pro -laseja voi käyttää myös Mac-tietokoneen kanssa yhdessä, jolloin lasit toimivat Macin ulkoisena näyttönä.
Toinen vaihtoehto on käyttää Magic Keyboard -näppäimistöä ja Magic Trackpad -tasohiirtä suoraan lasien kanssa.
Käyttäjän silmät näkyvät pääasiallisesti Vision Pro -lasien läpi ulkopuolelle OLED-näytön välityksellä EyeSight-nimeä kantavalla ominaisuudella, kun sovelluksia käytetään ympäristön näkyessä kameran kautta taustalla. Näin laseja käyttävä ihminen tuntuu kuitenkin olevan läsnä muille lähistöllä oleville ihmisille.
Jos laseja käytetään katsellen sisältöjä ympäristö pois sulkien, kertoo ulkopuolinen näyttö tästä hehkuvalla animaatiolla.
Apple Vision Pron akku ei sijaitse itse laseissa, vaan erillisessä yksikössä, joka on tarkoitettu pidettäväksi esimerkiksi taskussa ja joka yhdistyy laseihin kaapelilla. Applen mukaan aktiivisessa käytössä akunkesto yltää kahteen tuntiin.
Lisäksi laseja voi toki käyttää pidempään verkkovirtaan kytkettynä.
Apple Vision Pro sisältää kummallekin silmälle korkean tarkkuuden micro-OLED -näytöt, jotka Applen mukaan esittävät esimerkiksi tekstin terävänä mistä tahansa kulmasta yhteensä yli 23 miljoonalla pikselillä – kummallekin silmälle on tarjolla pikseleitä enemmän kuin 4K-televisiossa. Laseihin suunniteltu kolmielementtinen linssi luo puolestaan tunteen siitä, että näyttö ulottuu joka suuntaan.
Silmälasien käyttäjät voivat käyttää Apple Vision Prota yhdessä erikseen myytävien ZEISS Optical Inserts -lisäosien kanssa.
Ulkopuolella laseissa on LiDAR-skanneri, TrueDepth-kamerat sekä alas- ja sivullepäin suunnatut kamerat. Sisäpuolella on LED-valot ja infrapunakamerat katseen seurantaan. Lisäksi Touch ID:n ja Face ID:n vastine laseissa on silmään perustuva Optic ID -iiristunnistus, jolla laitteen lukitus avautuu ja jolla voi vahvistaa ostoksia. Applen mukaan se on jopa Face ID:tä turvallisempi, sillä se erottelee jopa kaksosetkin.
Lasit toimivat Applen ensimmäisenä 3D-tilakamerana, minkä lisäksi niillä voi katsella muilla laitteilla otettuja kuvia ja videoita iCloud-synkronoinnin kautta. Esimerkiksi panoraamakuvat ikään kuin ympäröivät lasien käyttäjän.
Kuvaaminen Apple Vision Prolla onnistuu painamalla lasien yläreunasta löytyvää painiketta.
Teknisenä perustana laseissa on muista Apple-laitteista tuttu M2-järjestelmäpiiri sekä uusi R1-piiri, joka prosessoi tietoja yhteensä 12 kamerasta, viidestä anturista ja kuudesta mikrofonista. Applen mukaan R1-piiri välittää kamerakuvaa silmille ympäristöstä 12 millisekunnissa, kahdeksan kertaa silmänräpäystä nopeammin.
Osa lasien käyttökokemusta on myös tuki edistykselliselle tilaäänelle, jota lähellä korvia sijaitsevat kaiuttimet tarjoavat.
Apple avaa Vision Pro -lasinsa luonnollisesti sovelluskehittäjien luomille sovelluksille, joista monet tulevat todennäköisesti olemaan pelejä. Lisäksi laseilla voi käyttää myös yhteensopivia iPhonen ja iPadin iOS- ja iPadOS-sovelluksia.
Apple kertoo myös tehneensä yhteistyötä Unityn kanssa sen avulla kehitettyjen 3D-sovellusten tuomiseksi saataville Vision Pro -laseille.
Sovelluksia Vision Pro -laseihin voi ladata visionOS-käyttöjärjestelmän omasta sovelluskaupasta.
Sovellustarjonnan kasvattaminen on myös keskeinen syy, miksi Apple julkisti Vision Pron jo hyvissä ajoin eli yli puoli vuotta ennen markkinoilletuloa.