Apple on julkaissut täysin uudistuneet karttansa nyt myös Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa.
Alun perin Apple aloitti uusien, sen itse keräämiin aineistoihin perustuvien karttojen julkaisun jo vuonna 2018 valituista Yhdysvaltojen kaupungeista. Sittemmin uudet kartat ovat levinneet jo moniin maihin Euroopassakin, mukaan lukien nyt kolmeen Pohjoismaahan.
Applen mukaan sen uusilla kartoilla päivittynyt Kartat-sovellus (englanniksi Apple Maps) sisältää nopeamman ja tarkemman navigoinnin, yksityiskohtaisemmat tiedot teistä, rakennuksista, puistoista, lentokentistä ja ostoskeskuksista sekä kolmiulotteisia maamerkkejä, joista Apple mainitsee esimerkkeinä Olavinlinnan Suomessa, Akershusin linnoituksen Norjassa sekä Palm Housen Ruotsissa.
”Apple Maps on paras tapa tutkia ja navigoida maailmassa ja samalla suojata yksityisyyttäsi. Olemme innoissamme voidessamme tuoda tämän kokemuksen entistä useammille käyttäjille uusilla ominaisuuksilla, jotka otamme käyttöön tänään”, kommentoi Applen palveluista vastaava johtaja Eddy Cue. ”Kartat on rakennettu alusta alkaen uudelleen, ja niissä on parempi navigointi, monipuolisemmat yksityiskohdat, tarkemmat tiedot paikoista ja merkittäviä ominaisuuksia, joita vain Apple voi tarjota, kuten Look Around, Natural Language Guidance ja paljon muuta. Nyt käyttäjien on helpompaa kuin koskaan löytää rakastamansa paikat ja päästä sinne minne he ovat menossa.
Uudistuneen kartta-aineiston rinnalla Apple on päivittänyt Kartat-sovelluksen navigointitoimintoja.
Siri antaa reittiohjeita aiempaa luonnollisemmalla kielellä (Siri Natural Language Guidance), kuten kehottaen kääntymään vasemmalle seuraavista liikennevaloista. Lisäksi käytössä on kaistaohjeet, jotka helpottavat risteyksissä ja liittymissä suunnistamista. Applen karttoihin on myös tullut tietoja nopeusvalvonta- ja liikennevalokameroista.
iOS 16 -käytöjärjestelmäversiossa Apple toi osaksi Kartat-sovellustaan myös aiemmin puuttuneen monen pysähdyksen reitityksen mahdollistaen jopa 15 pysähdystä sisältävän reitin suunnittelemisen etukäteen ja synkronoinnin esimerkiksi Macilta iPhoneen.
Lisäksi Applen Kartat-sovelluksesta on mahdollista jakaa arvioitu saapumisaika valitulle henkilöille uudella toiminnolla tai pyytämällä Sirillä. Jakamisen jälkeen muut voivat seurata matkan edistymistä ja saada päivittyvän saapumisaikaennusteen sen merkittävästi muuttuessa.
Sirin kautta voi myös raportoida onnettomuuksista, vaaroista tai nopeusvalvontakameroista puhumalla.
Applen mukaan Suomen, Norjan ja Ruotsin osalta tarjolla on myös nyt helpommin tietoja lähimmistä julkisen liikenteen pysäkeistä ja asemista ja mahdollisuus kiinnittää suosikkilinjoja helposti saataville. Osana iOS 16 -käyttöjärjestelmäversiota Apple toi myös tarjolle laajempia julkisen liikenteen tietoja kattaen valikoidusti tietoja matkan kustannuksista sekä hallita joukkoliikennemaksuja.
Nykyisin Kartat-sovellus auttaa myös luomaan parempia reittiohjeita sähköautoille huomioiden latauspysähdykset sekä mäkisyyden ja muut kantamaan vaikuttavat tekijät matkan varrella.
Applen uudet kartat tarjoavat myös Look Around -näkymässä interaktiiviset katutason näkymät korkean tarkkuuden 3D-kuvilla sekä saumattomat siirtymät. Applen karttojen Look Around vastaa lähtökohtaisesti Googlen Street View -näkymää, mutta toteutuksessa on eroja.
Kävelyreittiohjeita voi tarkastella myös lisätyn todellisuuden näkymässä nostamalla iPhonen ja skannaamalla lähiympäristön rakennukset, minkä perusteella sovellus sijoittaa reittiohjeet kamerakuvan päälle.
Apple on myös nyt uusien kartta-aineistojen kolmessa Pohjoismaassa tapahtuneen julkaisun yhteydessä muistuttanut Kartat-sovelluksen muutamista toiminnoista. Osasta maailman kaupunkeja on tarjolla kolmiulotteinen karttanäkymä tietyiltä keskeisiltä alueilta, suosikeiksi voi merkitä eri paikkoja helposti saataville, Flyover mahdollistaa valituissa merkittävissä kaupungeissa selattavat fotorealistiset 3D-lentonäkymät ja valituista lentokentistä ja ostoskeuksista on tarjolla sisäkartat.