Salamyhkäiset, suuria voittoja ja tappioita historiansa aikana tuottaneet kryptovaluutat ovat olleet sijoitusmaailman kuumimpia puheenaiheita jo pitkään. Selvitimme suomalaisen, kryptovaluuttoja välittävän Coinmotionin tietohallintojohtaja Sampo Hyvärisen kanssa, mistä ilmiössä todella on kyse.
Esitimme yleisiä kysymyksiä ja väitteitä kryptovaluutoista ja niihin sijoittamisesta. Kysymykset ja väitteet ovat tekstissä muotoiltu suuremmalla, lihavoidulla tekstillä, ja alta löytyvät Coinmotionin (kaupallinen yhteistyö) tietohallintojohtaja Sampo Hyvärisen vastaukset.
Coinmotion on Finanssivalvonnan (Fiva) valvonnan alainen yritys.
Mistä johtuu kryptovaluuttojen salamyhkäisyys?
– Ne perustuvat monimutkaiseen teknologiaan jota on hankala ymmärtää. Bitcoinin kehittäjätahon henkilöllisyyttä ei tiedetä vieläkään.
Uusi teknologia käy läpi aina murrosvaiheen jonka aika sitä käytetään mitä erinäisimpiin asioihin.
Ensimmäisenä laajamittaisena kryptovaluuttojen vaihdannan välineenä Bitcoinia käytettiin laittomissa verkkokaupoissa, josta sille on jäänyt negatiivinen maine.
Nykyään kryptovaluuttoja käytetään ensisijaisesti sijoittamiseen, säästämiseen – ja edelleen vaihdannan välineenä.
On vaarallista sijoittaa kryptovaluuttoihin.
– Ei ole, jos sen tekee viranomaisen valvomassa luvanvaraisessa kauppapaikassa, kuten Coinmotion.
Suurimmat vaarat liittyvät yleensä siihen, että suoraan ihmisille soittelevat huijarit yrittävät saada rahaa tekeytymällä luotettavaksi kauppapaikaksi.
Kryptovaluutat ovat rikollisten käyttämä maksuväline.
– Tämä ei ole ollut moneen vuoteen kovin hyvin paikaansa pitävä väite.
Kryptovaluuttoja käytetään nykään ensisijaisesti sijoittamiseen ja normaaliin maksamiseen.
Ylivoimaisesti suurin osa maailman rikollisista maksuista tapahtuu perinteisillä valuutoilla kuten euroilla ja dollareilla.
Kryptovaluutat aiheuttavat sijoittajalle tietoturvauhkia.
– Tämä voi olla totta, mikäli aiheeseen ei perehdy kunnolla ennen sijoittamisen aloittamista. Esimerkiksi voi käydä niin, että siirtää varat puhelimen lompakkoon josta ei ole varmuuskopiota ja hävittää puhelimen.
Tämän vuoksi aloittavan kryptovaluuttasijoittajan kannattaa aluksi säiltyttää varojaan esimerkiksi kotimaisella alustalla josta ne on ostanut.
Mitkä ovat turvallisimmat tavat sijoittaa kryptoihin?
– Viranomaisten valvoma, toimiluvallinen kryptovaluuttapalvelu, kuten Coinmotion.
Onko jokin kryptovaluutta toista turvallisempi?
– Bitcoinilla on pisin historia yhtäjaksoista ja virheetöntä toimintaa, joten se on tällä hetkellä ylivoimaisesti turvallisin.
Voiko kryptovaluuttaa käyttää maksuvälineenä?
– Kyllä voi. Kuka tahansa voi maksaa tai ottaa maksuja vastaan kryptovaluutalla. Useimmiten sitä tehdään nykyään kryptopalveluiden maksukorteilla.
Ymmärtääkö verottaja kryptosijoittamista ja onko verottajan tietoudessa kehitettävää jollakin osa-alueilla?
– Verottajan ymmärrys kryptosijoittamisesta ja kryptovaluuttojen verotuksen lainsäädäntö kehittyy jatkuvasti parempaan suuntaan.
On sekä verottajan että kuluttajan etu, että kryptovaluuttojen verotus on reilu suhteessa muihin sijoitustuotteisiin.
Kryptovaluutat ovat turvallinen sijoituskohde.
– Oikein käytettynä kyllä.
Kryptovaluutat sisältävät huomattavasti suuremman riskin lyhyen ajan arvonmuutosten suhteen, mutta ovat pitkällä tähtäimellä todella hyvä osa hajauttamaan sijoitusportfoliota.
Vain Bitcoiniin kannattaa sijoittaa.
– Jos vain yhtä kryptovaluuttaa haluaa ostaa, kyllä.
Kryptovaluuttojenkin osalta voi olla järkevää hajauttaa osa portfoliosta myös muihin kryptoihin.
Kryptot ovat suurempi riski sijoittajalle kuin osakkeet.
– Kryptovaluutat sisältävät riskejä, mutta esimerkiksi sijoituksen tuoton ja siihen liittyvän riskin kuvaamiseen käytetty sharpen luku on ollut Bitcoinin osalta pitkällä aikavälillä erittäin hyvä.
—
Kaupallinen yhteistyö
Teknavin katsojille ja lukijoille on tarjolla Coinmotion-kampanja: Uusille asiakkaille kaupankäyntikulut tällä hetkellä 0%, täältä voi tutkia tarjousta lisää: Teknavi x Coinmotion
Osallistu myös Coinmotion-katsojakilpailuun tästä ja voita 100 euron arvoinen summa Bitcoineja (BTC) Coinmotion -tilille. Kilpailuaika 31.10.2021 – 15.11.2021.