Fordin uuden sukupolven sähköauto ratsastaa legendaarisella Mustang-nimellä. Muuta yhteistä tuon ikonisen mallin kanssa tuoreella sähköautolla ei sitten olekaan.
Tykkäsimme
- Voimalinjasta
- Tiloista
Emme tykänneet
- Ohjaustuntumasta
- Pompottavasta alustasta
- Istuimista
Hinta alkaen 49 991 €
Koeajoauto 71 777 €
Ford Mustangilla on pitkä ja hieno historia. Alkujaan kyseessä oli suurilla massoille suunnattu kohtuuhintainen, mutta suorituskykyinen auto, joka saavutti suurta suosiota kansan keskuudessa. Tätä taustaa vasten Fordin uuden sukupolven sähköauton nimeäminen yhden maailman tunnetuimman ja bensanhajuisen muskeliauton nimellä jakaa varmasti mielipiteitä. Etenkin, kun kyseessä ei ole edes erityisen urheilullinen malli, vaan korkeahko katumaasturityyliä henkivä henkilöauto. Aika näyttää, tekikö markkinointiosasto oikean ratkaisun vetäessään Mustang-brändin irti kansanläheisestä urheilullisuudesta.
Sitten itse auton pariin. Ulkonäössä on poni-logojen lisäksi haettu sukunäköä muskeliautoon sekä etu- että takavalojen tyylissä. Mahtipontisuutta ilmeeseen tuovat muhkeat takapyörien kaaret ja isäntämallista muistuttaa myös viistosta laskeva kattolinja. Kovin katumaasturimaiseksi kokonaisuutta ei voi sanoa, vaikka Ford itse puhuukin SUV-mallista.

Ford Mustang Mach-E edustaa valmistajansa uutta sähköautosukupolvea ja se on valmistajan ensimmäinen alusta alkaen sähköautoksi suunniteltu malli. Tämä tuo luonnollisesti etua konversiomalleihin verrattuna, kun akuston ja moottorien sijoittelu ei määräydy polttomoottoriautojen tekniikan mukaan. Sähköautoille tyypilliseen tapaan akseliväli on suhteellisen pitkä ja sisätilat ovat ulkomittoihin nähden avarat. Akuston myötä massaa on paljon, mutta painopiste on akun sijoittelun ansiosta alhaalla.
Ohjaamossa on avara tunnelma ja moderni ilme. Mittariston roolia hoidetaan minimalistisella näytöllä, joka ei ole muokattavissa. Keskikonsolista puolestaan löytyy pystyyn aseteltu 15,5-tuumainen näyttö. Liekö tyyliin vaikuttanut erään amerikkalaisen sähköautovalmistajan tyyli. Myös käyttöjärjestelmässä on haettu uutta tyyliä. Käytettävyys ei ole parhaalla mahdollisella tasolla, mutta järjestelmän kanssa tulee kyllä toimeen etenkin hetken opettelun jälkeen. Esimerkiksi hetkellistä kulutustietoa ei ole tarjolla kummallakaan näytöllä, ja keskikulutuksen auto ilmoittaa vain tasalukuina, vaikka lukuarvossa on mukana yksi desimaali. Tuntuu kuin kaikki suunnittelussa mukana olleet osastot eivät olisi jutelleet kovin paljoa keskenään.
Mukavuuden kaipaus
Sähköautojen voimalinjan mukavuutta ei voi turhaa korostaa ja myös Mustangin tapauksessa se on yksi merkittävimmistä auton vahvuuksista. Liikkeellelähtö tapahtuu huomaamattomasti ja vedon katkottomuus on iso mukavuustekijä etenkin kaupunkiliikenteessä. Ford tarjoaa myös mahdollisuuden yhden polkimen ajoon, eli auto kaasupoljinta keventämällä auto hidastaa pysähdyksiin saakka. Järjestelmä toimii hyvin, eikä siihen tule kiinnitettyä ylimääräistä huomiota.
Alusta sen sijaan herättää huomiota epämiellyttävällä tavalla. Hitaissa nopeuksissa pienetkin epätasaisuudet tuntuvat läpi ja alusta tuntuu kovin pompottavalta. Iskunvaimennus ei siis oikein tunnu pysyvän perässä. Toistaiseksi autoon ei ole tarjolle säädettäviä alustavaihtoehtoja, mutta myöhemmin malliston täydentyessä ainakin tehokkaimpaan GT-malliin on tulossa säädettävä iskunvaimennus. Myöskään ohjaustuntuma ei varsinaisesti ihastuta. Se on ajoasetuksista riippumatta kovin etäinen ja urheilullisemmilla asetuksilla jäykistyvä vaste tuo lähinnä vain tahmeutta tuntumaan.

Koeajon aikana kulutus pyöri noin 23 kWh:n tuntumassa, ja käytännön toimintamatka siis asettui vajaaseen 400 kilometriin. Myös lataamisen osalta Ford tarjoaa nykypäivän mittapuulla varsin normaalit vaihtoehdot, eli AC-lataus on kolmivaiheinen ja teholtaan 11 kW. CCS-pikalatausta Mach-E tukee 150 kW tehoon saakka ja yhden kokeilun perusteella moottoritieajon päätteeksi teho nousi käytännössä heti tuohon lukemaan. Noin 18 minuuttia kestäneen latauksen aikana energiaa saatiin 32 kWh, eli sadan kilometrin ajoon tarvittavan energian lataamiseen kului hieman yli 10 minuuttia. Latauksen lopettamisen aikaan teho oli edelleen lähellä 100 kW, joten pikalataus ainakin lämpimällä akulla tuntui toimivan hyvin.
Kokonaisuutena Mustang Mach-E jättää hieman kaksijakoisen tunnelman. Sähköinen voimalinja toimii hienosti ja auto tarjoaa mukavat tilat ja etenkin nämä asiat huomioiden myös hinta asettuu mielenkiintoiseen luokkaan. Valitettavasti alusta ja ajettavuus eivät ole kovin vakuuttavalla tasolla. Rohkeasti mukavampi kokonaisuus, yksityiskohtien pieni hiominen ja ehkä vähemmän muskeliautomaailmaan viittaava nimi voisivat toimia paremmin.

Ford Mustang Mach-E on Risto Virtasen testissä Teknavin tv-ohjelman kuudennessa jaksossa, jonka ensiesitys nähdään sunnuntaina 25.4. klo 22.35 MTV3-kanavalla.
MIKÄ Sähköllä kulkeva Mustang.
KENELLE Sähköautoilusta kiinnostuneelle.
AJETTAVUUS Kova alusta verottaa mukavuutta eivätkä tunnoton ohjaus ja korkea massa juuri tarjoa nautintoa. Ajoavustimet toimivat maantiellä kiitettävästi.
SUORITUSKYKY Sähkömoottorien luonteen ansiosta painavakin auto liikahtaa kepeän oloisesti ja kaikista arkipäiväisessä liikenteessä vastaan tulevista tilanteista hoituvat vaivatta. Tämä onkin auton parasta antia. Muutamat kierrokset moottoriradalla kuitenkin osoittavat, ettei autoa ole suunniteltu urheilulliseen ajamiseen. Auton suorituskyky alkaa heikentyä nopeasti jo muutaman kiihdytyksen jälkeen, ja myös moottorijarrutus tippui kokonaan pois pelistä. Ilmeisesti akuston ja moottorien jäähdytyksessä ei ole huomioitu aktiivisen ajon tuomaa lämpökuormaa.
TILAT Sähkö-Musse sijoittuu mittojensa osalta keskikokoisten katumaasturien luokkaan. Akku on sijoitettu ohjaamon alapuolelle ja ohjaamo on kokonaisuudessaan hyvin avara ja tilavan oloinen. Kuljettajan paikalla eniten häiritsee heikon tuen ja rajalliset säätömahdollisuudet tarjoava istuin. Esimerkiksi istuimen etulaidan korkeutta tai pituutta ei pysty säätämään lainkaan. Takapenkillä on hyvin tilaa noin 180 senttisen kuljettajan takana saman mittaiselle matkustajalle, mutta myös takapenkillä sekä reisituki että istuimen sivuittaistuki loistavat poissaolollaan. Tavaratila on selkeän muotoinen ja lisäksi edestä löytyy reilun kokoinen lisätila.
MALLISTO Mach-E on tarjolla kahdella akkukoolla (98 ja 75 kWh) ja molemmat sekä taka- että nelivetoisena. Pienempi akkuversio tarjoaa tehoa molempien vetotapojen parina 198 kW (269 hv), kun taas isompi tarjoaa kaksivetoisessa 216 kW (294 hv) ja nelivedon parina 258 kW (351 hv). Takavetoisen version toimintamatkat yhdellä latauksella ovat 440 ja 610 kilometriä, kun nelivetoiselle kirjataan 400 ja 540 kilometriä. Mallisto täydentyy myöhemmin tehokkaammalla GT-versiolla. Vakiovarustelu on kiitettävän kattava pitäen sisällään muun muassa LED-valot, auton avaimettoman käytön, aktiivisen vakionopeudensäätimen, kaistavahdin, kuolleenkulman varoitusjärjestelmän, automaatti-ilmastoinnin, 15,5-tuumaisen keskinäytön ja peruutuskameran. AWD-malleista löytyy lisäksi esimerkiksi sähkösäätöiset etuistuimet ja laminoidut etuikkunat. Lisävarusteita on tarjolla kolmessa paketissa, joista löytyy parempaa äänentoistoa, kamerajärjestelmiä, lasikattoa ja sähkötoiminen takaluukku.

Ford Mustang Mach-E 98 kWh AWD
Kaksi kestomagnetoitua synkronimoottoria
Yhteisteho 258 kW (351 hv)
Yhteisvääntö 580 Nm
Vaihteisto Kiinteä välitys
Vetotapa Neliveto
0-100 km/h 5,1 s
Huippunopeus 180 km/h
Akkukapasiteetti 98,7 kWh (käytettävissä 88 kWh)
Lataus AC Type 2 11 kW (3×16 A), DC CCS 150 kW
EU-kulutus 18,7 kWh/100 km
Toimintamatka 540 km
CO2-päästöt 0 g/km
Mitat Pituus 4 712 mm, leveys 1 881 mm, korkeus 1 597 mm, akseliväli 2 984 mm
Omamassa 2 218 kg
Perävaunumassa 750 kg
Tavaratila 401–1 420 l + 88 l edessä
Kuvat: Teknavi
Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.