Audi A3 on kerennyt neljänteen sukupolveensa. Aiempaa pehmeämmän muotokielen lisäksi sisätilat ovat kokeneet suuren muutoksen.
Tykkäsimme
- Voimalinjasta
- Ohjaamon käytettävyydestä
Emme tykänneet
- Turhan napakasta alustasta
- Etäisestä ohjaustuntumasta
Hinta alkaen 29 949 €
Koeajoauto 36 541 €
Audi esitteli ensimmäisen A3:n vuonna 1996. Kyseessä oli merkille täysin uusi autoluokka, joka on sittemmin noussut varsin merkittävään asemaan. Nyt nähtävä neljäs sukupolvi on perinteiseen tapaan hieman edeltäjäänsä isompi ja sisätiloissa A3 on siirtynyt muiden saman pohjalevyn jakavien autojen kanssa entistä digitaalisempaan suuntaan.

Audin muotoilussa on viime aikoina nähty paljon teräviä linjoja. A3:ssä terävyyttä löytyy etenkin keulan ilmeestä ja sivuprofiilista löytyy tuttu terävä kylkilinja, joka jatkuu keulasta perään. Pyöränkaarien ympäristössä ja kyljen muodoissa on puolestaan uutta pehmeyttä. Näillä muodoilla on haettu oletettavasti viitteitä RS-mallien ja vanhojen quattro-mallien massiivisiin pyöränkaariin. Auton takaosaa hallitsevat aiempaa leveämmät ja leveyttä korostavat takavalot.
Perinteisempää käytettävyyttä
Sisätiloissa on merkin muista nykymalleista tuttuun tapaan kulmikas yleisilme. Mittariston molemmin puolin sijoitetut massiiviset ilmasuulakkeet varastavat huomion alkuun ja muistuttavat helposti eräästä samaan konserniin kuuluvasta italialaisesta urheiluautovalmistajasta. Mittaristo on jo vakiotasolla toteutettu 10,25-tuumaisella näytöllä ja keskikonsolista löytyy aina 10,1-tuumainen kosketusnäyttö. Muihin konsernisisariin verrattuna A3 tarjoaa kuitenkin huomattavasti perinteisemmän ja helpomman käyttökokemuksen, sillä esimerkiksi ilmastoinnin säädöille ja ajotilavalinnoille löytyy edelleen fyysiset painikkeet. Myös multimediajärjestelmän käyttöliittymä on yksinkertaisuudessaan toimiva ilman turhaa kikkailua.

Ajettavuuden osalta A3 tarjoaa vaivattoman kokemuksen. Kevythybridijärjestelmällä höystetty 1,5-litrainen nelisylinterinen bensaturbo toimii edeltäjiään pehmeämmin ja 7-portaisen kaksoiskytkinvaihteiston toimintaa on hiottu sulavampaan suuntaan. Myös ajettavuus tarjoaa tuttua Auto etenee vakaasti ja varsin napakasti. Etenkin perusmallistossa ei olisi haittaa, vaikka vakioalusta tarjoaisi hieman pehmeämpää kyytiä. Etenkin kun tarjolla ovat myös säädettävällä iskunvaimennuksella varustettu versio sekä 15 milliä vakiota matalampi urheilullinen jousitus. Vauhdin noustessa alusta pääsee paremmin oikeuksiinsa, mutta puolestaan ohjaus ei täysin vakuuta vauhdikkaammassa ajossa. Vaikka vaste on varsin luonnollinen, jää tuntuma etäiseksi etenkin pidon rajojen lähestyessä.
Uusi neljännen sukupolven A3 ei tarjoa suuria yllätyksiä millään osa-alueella. Sen vahvuuksia selkeästi aiempaa hienostuneempi voimalinja sekä ohjaamon kaikkien osa-alueiden looginen käytettävyys. Myös tilat riittävät moniin tarpeisiin ja mallisto on jo nyt kiitettävän monipuolinen, vaikka nelivetoversioita edelleen odotellaan. Arkikäyttöä ajatellen merkittävin parannus tulisi mukavamman alustan myötä, ja tämä asia korjaantuu mitä todennäköisimmin ruksimalla varustelistalta säädettävän iskunvaimennuksen reilun 1 500 euron hintaan.

MIKÄ Audi A3:n uusin painos.
KENELLE Perinteisten käytettävyyttä tarjoavaa kompaktin kokoluokan laatuautoa etsivälle.
AJETTAVUUS Audit ovat perinteisesti varsin napakoita alustan suhteen eikä A3 tee tässä poikkeusta. Arkiajoon jopa hieman turhan kovalta tuntuva alusta pääsee toisaalta oikeuksiinsa vauhdikkaammin edetessä. Maantiellä auto etenee vakaasti, mutta mutkapätkillä ohjaukselta toivoisi parempaa tuntoa ja enemmän informaatiota tien ja renkaan välisestä pidosta. Nyt ohjausvaste tuntuu säilyvän vakiona kaikissa ajotilanteissa. Sport-asetus jäykistää ohjausta entisestään, mutta ei paranna tuntumaa.
SUORITUSKYKY Uudistunut 1,5-litrainen voimanlähde tarjoaa edeltäjiensä tapaan vaivattoman suorituskyvyn ja tarvittaessa jopa varsin rivakkaa etenemistä. Automaattivaihteiset mallit on varustettu kevythybriditekniikalla, mikä pehmentää ja nopeuttaa voimalinjan toimintaa etenkin moottorin uudelleenkäynnistysten yhteydessä, eikä uuden A3:n kanssa ole havaittavissa aiemmin ikävää odottelu liikkellellähdöissä.
TILAT Nykytrendien mukaisesti A3 on kasvanut hiukan edeltäjään verrattuna. Etupenkkiläisillä on hyvät oltavat tilojen puolesta ja istuin tarjoaa hyvän tuen. Ainoastaan ristiselän tuen säädön puute harmittaa kuljettajan paikalla. Takapenkillä on juuri riittävästi tilaa aikuiselle ja istuin tarjoaa kiitettävän reisituen sekä sivuttaistuen. Tavaratila on luokassaan tyypillinen, selkeän muotoinen ja riittää mainiosti moniin arkitarpeisiin.
MALLISTO A3 on tällä hetkellä tarjolla viisiovisen hatchbackin lisäksi perinteisenä neliovisena porrasperänä. Hinnat alkaen -mallina toimivan 30 TSFI -mallimerkinnällä kulkevan auton voimanlähteenä toimii 81 kW (110 hv) tarjoava 1,0-litrainen kolmisylinterinen bensaturbo. Koeajettu 110 kW (150 hv) tarjoava 1,5-litrainen on tehoiltaan malliston keskimmäinen, kuten saman lukeman tarjoava 2,0-litrainen turbodiesel. 1,5-litrainen on tarjolla myös kaasuversiona, jolloin teholukema on 96 kW (130 hv). A3-malliston huipulta löytyy tällä hetkellä mallimerkinnällä 40 TFSI e kulkeva lataushybridi, jossa 1,4-litraisen bensakoneen ja sähkömoottorin liitto tarjoavat 140 kW (190 hv) tehon. Molemmat pelkkää bensaa polttavat mallit ovat tarjolla kuusiportaisella manuaalilla ja 7-portaisella kaksoiskytkinvaihteistolla. Diesel on aina automaatti kuten myös hybridi, mutta jälkimmäisen yhteydessä vaihteita on kuusi kappaletta. Kaikki mallit ovat toistaiseksi etuvetoisia, mutta mallistoon on odotettavissa täydennystä nelivetoversioista. Vakiovarusteluun kuuluvat muun muassa automaatti-ilmastointi, digitaalinen mittaristo, kaistavahti, 10,1-tuumaisella näytöllä varustettu multimediajärjestelmä, peruutustutka ja vakionopeudensäädin. Parin tuhannen euron hintainen Business Advanced -varustelu tuo mukanaan keulan ja perän harmaita somisteosia, 17-tuumaiset alumiinivanteet sekä sisätilaan alumiinioptiikkaa. Audi tarjoaa premium-merkkien tapaan kattavat varustelumahdollisuudet.

Audi A3 35 TFSI MHEV S tronic
Polttomoottori 1 498 cm3, R4 turbo
Teho 110 kW (150 hv) / 5 000 r/min
Vääntö 250 Nm / 1 500-3 500 r/min
Vaihteisto 7-vaihteinen kaksoiskytkinautomaatti
Vetotapa Etuveto
0-100 km/h 8,4 s
Huippunopeus 224 km/h
EU-kulutus 6,5 l/100 km
CO2-päästöt 132 g/km
Mitat Pituus 4 311 mm, leveys 1 785 mm, korkeus 1 394 mm, akseliväli 2 621 mm
Omamassa 1 345 kg
Perävaunumassa jarruin 1 500 kg
Tavaratila 380-1 200 l
Kuvat: Mikko Autio
Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.