Video: Muistatko tämän Teknavi-herkun? Markku Alénin täydellinen rallipäivä Ranskassa

Aikaa yksi päivä, testattavana neljä erilaista ralliautoa ja kuskina Markku Alén. Citroën Racing Experience tarjosi eväät täydelliseen rallipäivään.

Ranskassa osataan tehdä hyvän ruoan ja laadukkaiden viinien lisäksi erittäin kestäviä ja nopeita ralliautoja. Tämä selviää nopeasti vilkaisemalla rallin MM-sarjan lähihistoriaan. 2000-luvulla autonvalmistajien maailmanmestaruutta on juhlinut joku muu kuin ranskalaismerkki ainoastaan neljä kertaa. Vuosituhannen alun Peugeotin kolmen vuoden mestaruusputkea seurasi PSA-konsernin toisen merkin, Citroënin valtakausi. Yhdeksän kuljettajien ja kahdeksan autonvalmistajien maailmanmestaruutta kolmella eri automallilla kertoo, että merkin moottoriurheiluosastolla osataan tehdä paitsi oikeita kuskivalintoja myös voittavia autoja. Rallin lisäksi mestaruuksia on tullut myös aavikkorallipuolelta sekä viimeisimpänä vakioautojen WTCC-sarjasta.

– Olemme rakentaneet voittaja-auton kaikkiin sarjoihin, mihin olemme osallistuneet, kertoo ylpeänä Citroën Racingin päällikkö Yves Matton.

​

Citroënin moottoriurheiluosasto halusi esitellä syyskuussa medialle omaa osaamistaan ja järjesti ainutlaatuisen koeajotapahtuman rengasvalmistaja Michelinin kotipaikassa, Clermont-Ferrandin kaupungissa Keski-Ranskassa.  Esillä oli koko merkin moottoriurheilukalusto, neljä erilaista DS3- ralliautoa sekä vakioautojen WTCC-sarjan kisapeli, Citroën C-Elysée.

Ranskassa on tehty jo pitkään hyvää työtä nuorten rallilahjakkuuksien löytämiseksi, ja Citroën on ollut mukana mahdollistamassa lupaavien kuskien etenemistä urallaan. Tänä vuonna yli 4 000 nuorta osallistui Ranskan autourheiluliiton, PSA-konsernin, Michelinin ja Totalin yhdessä järjestämiin kykyjenetsintäkisoihin. Tunnetuin esimerkki tätä kautta nousseista kuskeista on lähes kaikki mahdolliset ennätykset rallin MM-sarjassa rikkonut Sebastien Loeb. Yhdeksänkertaisen maailmanmestarin uran alkutahdit lyötiin aikoinaan Citroën Saxo Trophy-sarjassa, eikä Loebin tarvinnut sen koomin ralliauton merkkiä vaihtaa.

Nykyään mallistosta löytyy auto lähes jokaiseen ralliluokkaan. Kyse ei ole vain ralli-imagon hyödyntämisestä henkilöautojen myynnissä, vaan myös puhtaasta liiketoiminnasta. Kaikki autot, WRC:tä lukuun ottamatta, on mahdollista ostaa omakseen. Edullisimmillaan Citroënin ralliautoon pääsee kiinni noin 30 000 eurolla. Lisää kauppatavarasta ja ralliautokaupan näkymistä kertoo alla olevassa videossa Citroën Racingin päällikkö Yves Matton.

​

Kansainvälinen autoliitto FIA ei halua uusia ja huippukalliita WRC-autoja kilpailemaan kansallisista ja maanosien rallimestaruuksista. R5 on FIA:n uusi kategoria, josta on tullut huippuluokka WRC:n alle. Citroën DS3 R5 on Citroënin ensimmäinen myynnissä oleva nelivetoinen ralliauto. Tekniikaltaan auto muistuttaa pitkälti WRC:tä. Moottori on sama, mutta tehoa on kuristettu 20 hevosvoimalla isoveljeen verrattuna. Lisäksi vaihteistosta löytyy yksi pykälä vähemmän, ja auto on rakennettu edullisemmilla osilla kuin WRC. Hintaa kertyy siitä huolimatta 259 000 euroa.

Citroënin ralliautomalliston huipulla on tietenkin DS3 WRC. Citroën on onnistunut siinä, missä moni muu autonvalmistaja ei. Se on rakentanut voittavan ralliauton kolmen eri automallin kuoriin. Xsaran menestystä jatkoi C4 ja viimeisimmät kaksi valmistajien maailmanmestaruutta ovat tulleet DS3:lla. Päättyneellä kaudella Citroën sijoittui valmistajien MM-sarjassa toiseksi Volkswagenin jälkeen. 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Teknavin bulletin-julkaisun numerossa 21/2014.