Kokeilussa Samsung SmartThings -laitekokonaisuus – helppo ja toimiva vaihtoehto älykodin perustaksi

Älyn lisääntymisestä kodeissa on puhuttu jo jopa vuosikymmeniä mutta pikku hiljaa puheet ovat alkaneet kääntyä yhä enemmän myös todellisuudeksi.

Monille älykoti ja kodin varustaminen uudella älypuhelimeen kytkeytyvällä tekniikalla on kuitenkin vielä varsin vierasta ja uutta. Itsekään en ollut aiemmin vielä varustanut kotiani juuri minkäänlaisella uuden ajan älyllä. Nyt kokeilemiseen tarjoutui kuitenkin sopiva tilaisuus Samsungin laajan SmartThings-alustan ja siihen liittyvien Samsungin erilaisten tunnistinten, kameran, pistokkeiden ja painikkeen testillä.

Tässä artikkelissa käsitellyt tuotteet hintoineen:

SmartThings Hub -keskusyksikkö: alkaen noin 80 euroa
SmartThings-monitoimitunnistin: alkaen noin 25 euroa
SmartThings-liiketunnistin: alkaen noin 25 euroa
SmartThings-vesivuototunnistin: alkaen noin 25 euroa
SmartThings Vision -kamera: alkaen noin 90 euroa
SmartThings-pistoke: alkaen noin 28 euroa
SmartThings-painike: alkaen noin 15 euroa

Samsungin SmartThings-laitteet ovat olleet käytössä tämän artikkelin julkaisuhetkellä noin kuukauden ajan. Kokonaisuutena laitteet ovat toimineet koko ajan aivan kuten niiden on pitänytkin, eli siis mahdollisimman huomaamattomasti ilman minkäänlaisia ongelmia.

Ennen käyttöönottoa yhteensä kahdeksan laitteen asentaminen arvelutti. Lopulta oli yllätys, kuinka helposti, suoraviivaisesti ja ilman hankaluuksia jokaisen käyttöönotto ja liittäminen osaksi kokonaisuutta onnistui Samsungin SmartThings-sovelluksen kautta.

SmartThings Hub toimii muiden laitteiden keskuksena.
SmartThings Hub toimii muiden laitteiden keskuksena.
Eri SmartThings-laitteiden käyttöönotto sujui erittäin joutuisasti, ja kaikki laitteet tuli asennettua vain reilussa vartissa.
Eri SmartThings-laitteiden käyttöönotto sujui erittäin joutuisasti, ja kaikki laitteet tuli asennettua vain reilussa vartissa.

Testatuista laitteista SmartThings Hub -keskusyksikkö ja SmartThings Vision -kamera vaativat kytkemisen verkkovirtaan. Eri SmartThings-tunnistimissa ja -painikkeessa puolestaan on esiasennettuna sisällä paristo, ja laite aktivoidaan käyttöönoton yhteydessä vetämällä sisältä muoviliuska irti ja valitsemalla laite käyttöön SmartThings-sovelluksesta.

Käyttöön otettaessa liuska vedetään irti, jolloin paristolla varustettu laite aktivoituu.
Käyttöön otettaessa liuska vedetään irti, jolloin paristolla varustettu laite aktivoituu.

Samsungin SmartThings-sovellus on kehittynyt monipuoliseksi mutta perusteiltaan myös helppokäyttöiseksi. Sovellus on saatavilla sekä Android-laitteille että Applen iOS- ja iPadOS-käyttöjärjestelmille.

Testiin tulleista laitteista asensin kaksi SmartThings-pistoketta käyttöön joulun ajan tunnelmavaloihin. Älypistokkeista sekä niiden käyttämiseen kytketystä SmartThings-painikkeesta oli etua kahdella tapaa: ensinnäkin molempien valojen kytkeminen päälle tai pois onnistuu nyt helposti yhdellä kertaa, minkä lisäksi ennen älypistoketta toisten valojen kytkeminen päälle ja sammuttaminen oli hieman hankalaa virtalähteen sijaitessa jatkojohdossa lattialla sohvan alla.

SmartThings-pistoke käytössä. Pistokkeessa on myös virtapainike.
SmartThings-pistoke käytössä. Pistokkeessa on myös virtapainike.
SmartThings-pistokkeen, johon on asennettu tähden muotoinen valaisin, tiedot sekä kahdesta pistokkeesta luotu valaistusryhmä.
SmartThings-pistokkeen, johon on asennettu tähden muotoinen valaisin, tiedot sekä kahdesta pistokkeesta luotu valaistusryhmä.

Nyt SmartThingsin avulla yhdellä SmartThings-painikkeen painalluksella valot voi kytkeä päälle ja kahdella painalluksella sammuttaa. Lisäksi halutessaan valoja voi myös erikseen kytkeä päälle tai sammuttaa älypuhelimen SmartThings-sovelluksesta.

SmartThings-painike.
SmartThings-painike.

SmartThings-painikkeeseen saa kytkettyä halutessaan kolme toimintoa: yhden ja kahden painalluksen lisäksi myös vielä pidemmän painalluksen.

Pistokkeet tarjoavat SmartThings-sovelluksessa myös virtamittarin, joka kertoo pistokkeen läpi käytettävästä sähkötehosta. Erilaisten automaatioiden lisäksi pistokkeita voi käyttää SmartThingsin kautta ajastimella (esimerkiksi käyttöön tai pois käytöstä 1 tunnin päästä) tai ajastettuna aktivoitumaan käyttöön tai pois käytöstä valittuina viikon päivinä ja valittuna aikoina.

SmartThings-vesivuototunnistin on tarkoitettu asennettavaksi paikkoihin, joissa halutaan valvoa esimerkiksi mahdollista putkivuotoa tai muuten kosteutta. Useimmiten se siis asennetaan siis varmuuden vuoksi ja toiveena on, ettei tunnistin välttämättä ikinä hälyttäisi kosteudesta. Tämän testin yhteydessä asensin itse vesivuototunnistimen kuitenkin suihkun alle kylpyhuoneen nurkkaan eli paikkaan, jossa se varmasti kastuu käytännössä lähes päivittäin.

SmartThings-vesivuototunnistin kylpyhuoneen nurkassa.
SmartThings-vesivuototunnistin kylpyhuoneen nurkassa.

Tällä perusteella tunnistin toimi hyvin tunnistaen kastumisen luotettavasti. Varsinaisesti tällaiseen käyttöön, eli jatkuvaan kastumiseen, tunnistinta ei ole kuitenkaan tarkoitettu. Testiolosuhteissa tunnistin näyttikin useimmiten hyvin pitkään tilan olevan ”märkä”, vaikka muuten kylpyhuone olikin jo täysin kuivunut.

Kaikissa erilaisissa SmartThings-tunnistimissa ja -painikkeessa on myös lämpömittari, joiden tiedot näkyvät SmartThings-sovelluksessa. Lisäksi lämpötilan tiettyyn raja-arvoon nousun ja laskun perusteella voi myös luonnollisesti luoda erilaisia automaatioita.

Liiketunnistimen ja vesivuototunnistimen tiedot SmartThings-sovelluksessa.
Liiketunnistimen ja vesivuototunnistimen tiedot SmartThings-sovelluksessa.

Samsungin mukaan SmartThings-tunnistinten ja -painikkeiden sisältämien paristojen akunkeston pitäisi olla noin 6-12 kuukautta käytöstä riippuen. Tähän arvioon testijaksomme ei vielä tuonut täyttä kuvaa, sillä toistaiseksi akun varaukseksi kaikki muut paitsi painike ja monitoimitunnistin kertovat täydet 100 prosenttia noin kuukauden jälkeen. Oveen asennetun monitoimitunnistimen akun varaus on 91 prosenttia ja painikkeen 96 prosenttia. Niiden akunkesto näyttää siis jäävän ainakin jonkin verran alle vuoteen.

SmartThings-monitoimitunnistin koostuu kahdesta osasta, jotka voi asentaa esimerkiksi oveen ja sen karmiin tai vastaavalla tavalla ikkunaan tai muuhun haluttuun kohteeseen. Monitoimitunnistin havaitsee kahden osan liittymisen yhteen tai erkaantumisen toisistaan, minkä lisäksi tunnistin on varustettu myös vähäisemmän värinän tunnistuksella. Monitoimitunnistin voikin toimia yhtenä osana murtohälytinjärjestelmää, jollaisen eri SmartThings-laitteilla voi myös luoda. Lisäksi luonnollisesti senkin perusteella voi ohjelmoida automaatioita. Esimerkkinä itse asetin edellä mainitut kahteen SmartThings-pistokkeeseen kytketyt valot sammumaan, kun makuuhuoneen ovi suljetaan.

Monitoimitunnistimen lisäksi murtohälytinjärjestelmässä voi käyttää SmartThings-liiketunnistinta sekä kameroita.

Osana SmartThings-sovellusta on myös SmartAppina SmartThings Home Monitor, jonka tarkoitus on yhdistää kodin valvonta helposti päälle ja pois kytkettäväksi tai kytkeytyväksi joko sovelluksesta käsin tai erilaisten automaatioiden perusteella. Osana automaatioita voidaan käyttää myös palveluun liitetyn älypuhelimen sijaintitietoja, jonka perusteella esimerkiksi hälytystä ei aiheudu, kun itse tulee kotiin.

SmartThings-monitoimitunnistin asennettu oveen ja sen karmiin.
SmartThings-monitoimitunnistin asennettu oveen ja sen karmiin.

Testissämme ei ollut Samsungin varsinaista tavallista SmartThings-kameraa, vaikka myös sellainen tuotevalikoimaan kuuluu. Sen sijaan Samsung toimitti testiin SmartThings Vision -kameran, joka on parempi vaihtoehto yksityisyyden kannalta mutta ajaa pitkälti valvontakamerana saman asian kuin tavanomainen kamerakin. SmartThings Vision tallentaa liikkuvista kohteista ainoastaan niiden ääriviivat. Tuntemattomien henkilöiden tunnistaminen kuvasta ei siis onnistu mutta kuva kertoo selvästi, että kyse on ihmisestä, ja ohjelmisto osaa myös tämän tunnistaa ja sen perusteella hälyttää vain tarvittaessa – ei esimerkiksi lemmikin liikkeestä.

SmartThings Vision -kamera. Kamera sisältää myös valkoisen LED-valon, joka syttyy kun kamera havaitsee liikettä (voi kytkeä pois asetuksista).
SmartThings Vision -kamera. Kamera sisältää myös valkoisen LED-valon, joka syttyy kun kamera havaitsee liikettä (voi kytkeä pois asetuksista).

Samsung tarjoaa osana SmartThingsiä maksuttoman perustilauksen, joka tallentaa viimeisen 24 tunnin ajalta liikettä havaittaessa kuvatut 10 sekunnin videopätkät Samsungin pilvipalveluun. Maksullisena tilauksena on saatavissa 30 päivän tallennus 60 sekunnin videopätkillä hintaan 80 euroa vuodessa tai 8 euroa kuukaudessa. Lisäksi maksullisessa palvelussa voi tallentaa 100 leikettä pysyvästi pilveen.

Tässä artikkelissa käsiteltyjen, testaamiemme Samsungin SmartThings-laitteiden lisäksi osaksi SmartThings-kokonaisuutta ja -sovellusta voi liittää myös laajan määrän muita laitteita Samsungilta sekä laajalta laitevalmistajajoukolta. Näitä ovat esimerkiksi Samsungin omat kodinkoneet (kuten AV-laitteet, astianpesukone, ilmastointilaite, jääkaappi, kuivauskone, liesi, pesukone, robotti-imuri, TV ja uuni), jotka tukevat SmartThings-älytoimintoja sekä monen muun valmistajan laitteet, kuten älylamput, video-ovikellot, älylukot ja termostaatit.

SmartThings Vision -kameran tallentamat leikkeet listataan SmartThings-sovelluksessa. Oikeanpuoleisessa kuvassa erilaisten tuettujen laitteiden valikoimaa.
SmartThings Vision -kameran tallentamat leikkeet listataan SmartThings-sovelluksessa. Oikeanpuoleisessa kuvassa erilaisten tuettujen laitteiden valikoimaa.

Tuettuja muita laitteita emme käsittele tässä yhteydessä sen enempää. SmartThingsin verkkosivuilta voi tarkastella useiden satojen yhteensopivien laitteiden listaa. SmartThings Hub -keskusyksikkö on yhteensopiva Zigbee- ja Z-Wave-laitteiden kanssa, mikä osaltaan mahdollistaa laajan laitetuen.

SmartThings-sovelluksessa eri laitteet on listattu myös huoneittain, jotka niille on merkitty käyttöönoton yhteydessä. Tämä helpottaa laitemäärän hallintaa, jos eri tunnistimia tai muita laitteita on käytössä suurempi määrä. Lisäksi käyttöön saa eri sijainteja, kuten vaikkapa kodin ja mökin.

SmartThings-sovelluksesta voi myös jakaa kutsulla pääsyn muille käyttäjille myös ohjaamaan asennettuja SmartThings-laitteita.

Käytön kannalta tärkeimpiä elementtejä SmartThings-sovelluksessa ovat tilanteet ja automaatiot. Ensin mainitut mahdollistavat useiden eri toimintojen kytkemisen yhteen niin, että ne voi suorittaa sovelluksesta yhdellä painalluksella tai lisätä automaatioihin yhtenä kokonaisuutena.

Automaatiot puolestaan ovat varsinaista älyä siinä suhteessa, että ne automatisoivat toimintoja: kun määritelty asia, esimerkiksi monitoimitunnistimella seurattu ovi avataan tai suljetaan, painiketta painetaan, liikettä havaitaan tai vesivuototunnistin havaitsee märkyyden, tapahtuu sen seurauksena jokin määritelty toiminto toisessa laitteessa tai tapahtuneesta lähtee siitä ilmoittava viesti.

Luonnollisesti SmartThings-sovelluksen kautta kaikkien laitteiden tietojen tarkistaminen ja ohjaus onnistuvat myös etänä mistä tahansa, kunhan SmartThings Hub on yhteydessä verkkoon. Esimerkiksi mökille asennettaessa tarvitaan sen käyttöön siis myös jatkuva verkkoyhteys.

SmartThings-sovelluksen päänäkymä ja automaatioiden näkymä.
SmartThings-sovelluksen päänäkymä ja automaatioiden näkymä.

SmartThings tukee myös ääniohjausta yhdessä Samsungin älypuhelimista löytyvän Bixby-ääniavustajan kanssa. Kokeilimme yksinkertaisia komentoja (esimerkiksi kytke päälle / pois päältä kaikki pistokkeet) Bixbyllä ja ne toimivat varsin hyvin. Toki Bixby ei suomea osaa mutta englannin kanssa käyttö on sujuvaa, kunhan esimerkiksi huoneet on nimennyt myös englanniksi. SmartThings on valmis toimintaan myös Google Assistantin kanssa, mistä lisätietoa tässä. Me emme Google-yhteensopivuutta tässä yhteydessä kokeilleet.

Yhteenveto: Älykoti on tulevaisuutta, joka on nyt täällä

Olin yllättynyt, kuinka helppoa Samsungin SmartThings-laitteiden käyttöönotto ja jokapäiväinen käyttö olivat.

SmartThings-keskusyksikkö, -tunnistimet ja -pistokkeet tarjoavatkin helposti lähestyttävän tavan aloittaa älykodin varustaminen, eikä hintakaan loppujen lopuksi ole enää niin suuri. Keskusyksikön saa noin 80 eurolla ja yksittäiset tunnistimet ja pistokkeet maksavat edullisimmillaan 25-28 euroa kappaleelta. Parillakin sadalla eurolla saa itselleen jo siis varsin kattavan järjestelmän, jolla voi tuoda kotiin valvontaa tai helpottaa jokapäiväistä elämää.

Vielä enemmän SmartThings-laitteista voi saada hyötyä yhdessä Samsungin kodinkoneiden kanssa, jos myös ne on varustettu tarpeellisella älyllä.

On helppo ennustaa, että tulevina vuosina erilaisten älykodin ratkaisujen suosio tulee kasvamaan tasaisesti. Pitkän odotuksen jälkeen käytettävyys on nyt saavuttanut riittävän helpon tason niin, ettei käyttöönotto ja käyttö vaadi enää erityistä harrastuneisuutta.

Lisätietoa SmartThings-laitteista löytyy Samsungin sivuilta.

Tässä artikkelissa käsitellyt tuotteet hintoineen:

SmartThings Hub -keskusyksikkö: alkaen noin 80 euroa
SmartThings-monitoimitunnistin: alkaen noin 25 euroa
SmartThings-liiketunnistin: alkaen noin 25 euroa
SmartThings-vesivuototunnistin: alkaen noin 25 euroa
SmartThings Vision -kamera: alkaen noin 90 euroa
SmartThings-pistoke: alkaen noin 28 euroa
SmartThings-painike: alkaen noin 15 euroa