Viranomaiset eri maissa pysäyttivät kiristyshuijauksia tehneen LockBit-hakkeriryhmän - myös KRP mukana

Kiristyshuijauksia tehnyt LockBit-ryhmä on pysäytetty kansainvälisessä operaatiossa.

Myös Suomen keskusrikospoliisi oli mukana.

Viime vuosina sadoilla, jopa tuhansilla kiristyshuijauksilla uhkaavan maineen ansainnut LockBit-hakkeriryhmä on saatu pysäytettyä, Europol kertoo tiedotteessaan. Ryhmän verkkosivusto on otettu haltuun osana laajaa ratsiaa.

Osana operaatiota on tehty myös kaksi kiinniottoa. Maltalla ja Nigeriassa pidätettiin 7. helmikuuta henkilöt, joita epäillään osallisuudesta LockBit-ryhmän toimintaan.

Laajaan verkko-operaatioon osallistui Europolin lisäksi viranomaisia muun muassa Yhdysvalloista, Kanadasta, Isosta-Britanniasta, Ranskasta, Japanista, Ruotsista ja Alankomaista. Myös Suomen KRP oli mukana tutkinnassa.

LockBit on tehnyt tuhojaan myös Suomessa, Yleisradio kertoo, viitaten esimerkiksi vuonna 2022 havaittuun tapaukseen, jossa Savonia-ammattikorkeakoulun palvelimilta kaapattuja opiskelijatietoja kaupattiin Tor-verkossa.

Kiristyshuijauksiin erikoistunut LockBit on pyrkinyt saamaan käsiinsä arkaluontoisia tietoja eri toimijoista ja ryhtynyt sen jälkeen kiristämään uhrejaan lunnasvaatimuksilla. Yhdysvalloissa ryhmällä on ollut ainakin 1 700 kohdetta, ja paikalliset viranomaiset ovatkin Reutersin mukaan kuvailleet sitä yhdeksi maailman uhkaavimmista kyberrikollistahoista.

LockBit ei suoraan ole kommentoinut tilannettaan verkkoratsian jälkeen, mutta Reutersille lähettämässään salatussa viestissä se väittää varapalvelintensa olevan yhä kunnossa.