Pääkaupunkiseudun kirjastoille käyttöön uusi Helmet-verkkokirjasto - näin uutta palvelua voi käyttää jo nyt

Pääkaupunkiseudun kirjastot ovat ottamassa käyttöön uuden Helmet-verkkokirjaston.

Uusi verkkokirjasto on pian valmis. Jo nyt se löytyy käytettäväksi osoitteesta helmet.finna.fi. Verkko-osoite helmet.fi alkaa ohjata uuteen verkkokirjastoon 8. huhtikuuta.

Uuden verkkokirjaston kerrotaan olevan aiempaa selkeämpi ja visuaalisempi. Lisäksi uudistuksessa on kiinnitetty erityistä huomiota verkkokirjaston saavutettavuuteen ja mobiilikäyttöön. Aiemmin Helmet lopetti Taskukirjasto-sovelluksensa toiminnan vuoden 2023 lopussa.

Verkkokirjastossa voi hakea aineistoja, tehdä varauksia ja uusia lainoja, maksaa kirjastomaksuja, kysyä neuvoa chatissa sekä päivittää asiakastietoja. Lisäksi palvelussa on sisäänrakennettuna myös sähköinen kirjastokortti.

Uusi Helmet-verkkokirjasto on rakennettu Kansalliskirjaston ylläpitämällä Finna-alustalle, joka on Suomen käytetyin verkkokirjastoratkaisu.

“Finna on kotimainen ja turvallinen verkkopalvelu, joka on käytössä suurimmalla osalla Suomen yleisistä kirjastoista. Olemme iloisia, että Helmet-kirjastot ovat nyt liittyneet tähän joukkoon. Uudistuksen tavoitteena on ollut entistä helppokäyttöisemmät ja saavutettavammat verkkopalvelut ja uskomme, että yhteistyö Finnan kanssa antaa hyvät edellytykset verkkokirjaston kehittämiselle myös tulevaisuudessa”, iloitsee Espoon kirjastopalveluiden johtaja Ritva Nyberg.

”Helmet-kirjastojen Finna-alustan käyttöönottoa on ollut ilo seurata. Projektissa on alusta asti osallistettu kirjaston asiakkaita ja henkilökuntaa. Samalla myös Finna alustana on saanut arvokasta palautetta. Se on mahdollistanut uusien ominaisuuksien kehittämisen, mistä hyötyvät kaikki Finnan käyttäjät ympäri Suomen”, korostaa Finnan palvelusuunnittelija Serafia Kari.

Helmet-verkkokirjastoon sisältöjä kokoaa ja ylläpitää kirjastohenkilökunta. Verkkokirjastossa on tarjolla myös Helmet-kirjastojen yhteystiedot ja aukioloajat, tietoa kirjastojen tapahtumista ja palveluista sekä innostavat kirjallisuus-, musiikki-, elokuva- ja pelivinkit kaikenikäisille. Suosittelulistojen lisäksi verkkokirjastossa on uutuuslistauksia ja nostoja kiinnostavista verkkosivuista.

Uutta Helmet-verkkokirjastoa voi käyttää suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Monikieliset palvelut -osiossa on tietoa kirjastosta myös muilla kielillä.

Helmet-kirjastossa tilastoitiin 6,8 miljoonaa verkkokirjastokäyntiä vuonna 2023. Helmet-kirjasto palvelee yli miljoonaa pääkaupunkiseudun asukasta Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa.