Elon Muskin Neuralink-siru ensi kerran ihmisen aivoihin - Telepathy-tuote mahdollistaa laitteiden ohjauksen

Ensimmäinen Neuralink-siru on nyt istutettu ihmisen aivoihin, Elon Musk vahvistaa.

Tesla-miljardööri paljasti samalla ensimmäisen sirua hyödyntävän tuotteen.

Tesla-sähköautoista, SpaceX-avaruusyhtiöstä ja aiemmin Twitterinä tunnetusta viestipalvelu X:stä tuttu Elon Musk on jo kauan tehtaillut myös aivoihin asennettavia siruja. Viime vuonna Muskin yhtiölle annettiin viimein lupa istuttaa Neuralink-siruja myös ihmisten aivoihin, ja nyt ensimmäinen on viimein asetettu paikoilleen.

X-julkaisussaan Musk kuvailee ensimmäisen sirun kantajan ”toipuvan hyvin” ja alustavien testien etenevän lupaavasti. Samalla miljardööri paljasti ensimmäisen sirua käyttävän tuotteen, Telepathyn.

Kuten tuotteen nimikin viittaa, on Telepathyn määrä mahdollistaa esimerkiksi älypuhelimen tai tietokoneen hallinnointi pelkän ajatuksen voimalla. Muskin mukaan Telepathya pääsevätkin ensin kokeilemaan ihmiset, jotka eivät kykene hallitsemaan raajojaan.

Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tietoa siitä, milloin Telepathy toden teolla valmistuu. Myös toimivuudessa voi toki esiintyä ongelmia, minkä ohella projektin aiemmissa vaiheissa lukuisat apinat menehtyivät sirutestien koekaniineiksi jouduttuaan.

Elon Muskin ensimmäinen Neuralink-siru on joka tapauksessa nyt istutettu ihmisen aivoihin. Nähtäväksi jää, onnistuuko puhelimen hallinnointi jonakin päivänä pelkän ajauksen voimalla.