Odotin innolla, että saisin Microsoftin uusimman lippulaivan, Lumia 950 XL:n, testiin. Kokemukseni Windows-puhelimista olivat ennestään vähäiset ja tietyllä tavalla olen kuitenkin mieltynyt Windows Phone/Mobile -käyttöjärjestelmän ulkonäköön ja käyttöliittymään. Microsoftilla on tällä hetkellä päällä todella kova meno kaikkien Surface-laitteiden ja esimerkiksi HoloLens -lasien kanssa, ja niinpä halusin kovasti päästä tutustumaan myös uusimpaan huippu-Lumiaan. Kokemus osoittautui kuitenkin hieman pettymykseksi. Haluaisin kovasti pitää Lumiasta, mutta Microsoft ei tee sitä helpoksi.
Uusimmat huippu-Lumiat, 950 ja 950 XL, ovat muotoilultaan koruttomia ja materiaaleiltaan yksinkertaisia. Pidän itse niiden simppelistä muotoilusta, mutta avattava takakuori on muovia, vaikka sitä miten yrittäisi nimittää polykarbonaatiksi. Materiaali tuntuu ja näyttää halvahkolta muovilta, ja takakuoren sauma testilaitteessa jäi myös hieman irvistämään toisesta yläreunasta. Muovin tilalle voi Lumian omistaja toki tilata vaikkapa kotimaisen Mozon maukkaan näköisen nahkaisen takakuoren. Mikään ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että Microsoftin oma takakuorivalinta ei laatutuntumaltaan pärjää vertailussa muiden huippupuhelimien lasi- tai metalliratkaisuille.
Tekniset ominaisuudet Lumia 950 XL:ssä ovat huippuluokkaa. Suorittimena on Qualcommin tämän vuoden tehokkain malli, kahdeksanytiminen Snapdragon 810, ja sitä vaivanneita lämpenemisongelmia on Lumiassa pyritty hillitsemään nestejäähdytyksellä. Näyttönä on 5,7-tuumainen, 2560 x 1440 pikseliä sisältävä AMOLED-näyttö, jonka kuvanlaatu on mainio. Kun ottaa huomioon, että Microsoft on joutunut optimoimaan Windows 10 Mobile -käyttöjärjestelmää huomattavasti tätä heikkotehoisemmille Lumioille, pitäisi 950 XL:n pyörittää käyttöjärjestelmää ja sovelluksia vaivatta. Käytännössä kokemus ei kuitenkaan ole aivan yhtä sulava ja saumaton kuin hyvin toteutetuissa Android-laitteissa, Applen uusista iPhoneista puhumattakaan.
Sovellustarjonta on Windows-puhelimissa ollut yleinen murheenkryyni jo jonkin aikaa. Maailmanlaajuisesti Windows-puhelimien markkinaosuus on kovin pieni, minkä vuoksi monetkaan sovelluskehittäjät eivät ole kiinnostuneita tekemään sovelluksistaan Windows-versiota. Microsoft on pyrkinyt muuttamaan tilannetta niin, että kehittäjät voivat tehdä universaaleja Windows 10 -sovelluksia, jotka toimivat sekä Windows 10 -puhelimissa että -tietokoneissa. Lisäksi Microsoft on kehittänyt työkaluja, joilla kehittäjät voivat helposti muuttaa iOS-sovelluksensa Windows-yhteensopiviksi. Käytännössä sovellustarjonta on kuitenkin edelleen heikko, ja vaikka joitain suosituimpia sovelluksia Windowsille onkin tarjolla, eivät ne välttämättä pärjää ominaisuuksiltaan tai käytettävyydeltään Android- tai iOS-versioilleen.
Lumia 950 XL:n kohdalla tuli monta kertaa sellainen olo, että sen iso näyttö menee hukkaan, kun pienillä näytöillä käyttökelpoisiksi suunnitellut sovellukset eivät skaalaudu kovinkaan kätevästi isolle näytölle. Monissa tapauksissa tekstit ja kuvakkeet näyttävät tarpeettoman suurilta XL:n näytöltä, näytölle ei mahdu paljoakaan sisältöä ja olo on kuin käyttäisi senioripuhelinta. Lisäksi eniten käyttämäni sovellukset, eli Facebook, Facebookin Messenger, Twitter ja Instagram, eivät Windowsilla ole yhtä mukavia ja käteviä käyttää kuin Androidilla tai iOS:llä. Muista sovelluksista taas esimerkiksi Periscope ja Snapchat puuttuvat Windowsilta tyystin. Tässä kohdassa moni Lumia-uskovainen tietysti tuhahtaa, että turhia ovat moiset hömpötykset. Kylmä totuus kuitenkin on, että Windows-puhelimet ovat jääneet jälkeen nykyajan sovellustarjonnasta, ja kurottavaa on todella paljon. Samalla, kun monia suosittuja sovelluksia ei Windowsille löydy, eivät asiakkaat innostu puhelimia ostamaan. Niin kauan, kun asiakkaat eivät innostu, eivät innostu myöskään sovelluskehittäjät.
Lumian kamera on tietysti oma lukunsa. Huippu-Lumioilla on vankka maine hyvän kuvanlaadun tarjoavina kamerapuhelimina, ja tällä saralla 950 XL ei juurikaan tuota pettymyksiä. Olin ennakkoluuloinen kameran käytettävyyden suhteen, sillä turhan usein kännykkäkameroiden käytön mukavuus on kääntäen verrannollinen kuvanlaatuun. Lumia 950 XL:n kamera osoittautui kuitenkin kohtuullisen mukavaksi käyttää, ja varsinkin itselleni tärkeä kriteeri, eli nopeus, oli kunnossa.
Lumia 950 XL:ssä on myös paljon hyvää. Sormenjälkitunnistinta siinä ei ole, mutta käyttäjä voi tunnistautua iirisskannerilla, joka tunnistaa käyttäjän silmät. Järjestelmän käyttö tuntuu siltä, kuin olisi päätynyt sci-fi-elokuvaan. Kun laitteen herättää virtapainikkeella, syttyy etupaneelin yläosaan punainen valo skannaamaan käyttäjän silmiä. Järjestelmä toimii kohtuullisen nopeasti ja varmasti myös hämärässä, mikä oli positiivinen yllätys. Puhelin täytyy kuitenkin tuoda suhteellisen lähelle kasvoja, ja iirisskannerion käytössä selvästi hitaampi kuin kilpailijoiden puhelimissaan käyttämät sormenjälkitunnistimet. Iirisskanneri on hauska ominaisuus, mutta hauskuus hiipuu alkuhuuman jälkeen, ja pian tulee ikävä nopeammin ja vaivattomammin toimivaa sormenjälkitunnistinta.
Pidän Windows 10 Mobile -käyttöjärjestelmän ulkoasusta ja esimerkiksi ”elävistä” aloitusruuduista, eli sovelluskuvakkeista, jotka voivat näyttää vaikkapa kalenterimerkintöjä, säätietoja ynnä muuta suoraan kotivalikossa. Lisäksi vilkaisunäyttö on kätevä ominaisuus, eli lukitulle näytölle saa näkyviin muun muassa kellonajan ja kalenterimerkinnät, ja AMOLED-näytön ansiosta virrankulutus ei kasva merkittävästi, sillä tekstejä ja numeroita lukuunottamatta muu näyttö pysyy pimeänä.
Vaikka pidänkin käyttöliittymästä, tuo Windows 10 Mobile valitettavasti turhan herkästi mieleen Windows-tietokoneet kaatuvine ohjelmineen ja satunnaisine jumituksineen. En sanoisi, että Lumia käytössäni olisi tahmaillut tai kaatuillut merkittävän paljoa, mutta kuitenkin selvästi enemmän kuin iOS- tai Android-käyttöjärjestelmillä toimivat kilpailijansa.
Microsoft Lumia 950 XL on älypuhelimena asiallinen, mukiinmenevä. Se varmasti maistuu Lumioiden ja muiden Windows-puhelimien ystäville ja tarjoaa pitkästä aikaa uuden lippulaiva-Lumian. Windows 10 Mobile kaipaa kuitenkin vielä hiomista päästäkseen kilpailijoidensa tasolle. Lisäksi sovellustarjonta on heikko, eikä siihen taida auttaa mikään muu kuin Microsoftin väsymätön työskentely uusien, parempien ja ennen kaikkea mielenkiintoisempien laitteiden tekemiseksi. Lumia 950 XL saattaa vastata Lumia- ja Windows-fanien toiveisiin ja herättää nörttien mielenkiinnon, mutta suurta yleisöä tällaisella laitteella ei kosiskella.