Sony julkisti 280 euron täyslangattomat WF-1000XM4-nappikuulokkeet - entistä kehittyneempi taustamelun vaimennus ja pitkä akunkesto

Sony on julkistanut uudet täyslangattomat WF-1000XM4-nappikuulokkeensa.

Uutuuskuulokkeet ovat jatkoa Sonyn aiemmille kuulokkeille, joiden on laajasti arvioitu lukeutuvan markkinoiden parhaimpien joukkoon. Edeltävät WF-1000XM3-kuulokkeet julkistettiin heinäkuussa 2019, joten Sony uudistaa täyslangattomien nappikuulokkeidensa huippumallia nyt kahden vuoden tauon jälkeen.

Sonyn uutuuskuulokkeiden suositushinta Euroopassa on 280 euroa ja myynti alkaa kesäkuussa.

WF-1000XM4 -kuulokkeiden ominaisuuksiin kuuluu edeltäjiensä tavoin aktiivinen taustamelun vaimennus, joka Sonyn mukaan on markkinoiden johtavaa tasoa. Muotoilultaan uudet kuulokkeet ovat aiempaa pyöreämmät sisältäen edelleen korvakäytävän sulkevat kumitulpat. Kuulokkeiden koko on pienentynyt 10 prosentilla. Värivaihtoehtoja ovat musta ja vaalea hopeanharmaa.

Sony WF-1000X M4 -kuulokkeet ovat muotoilultaan pyöreämmät - ja kooltaan hieman pienemmät.
Sony WF-1000X M4 -kuulokkeet ovat muotoilultaan pyöreämmät – ja kooltaan hieman pienemmät.

Uutuutena kuulokkeissa on uusi Sony V1 -piiri, joka on osaltaan auttanut Sonya kehittyneemmän taustamelun vaimennuksen luomisessa muun muassa pienemmän viiveen ansiosta. Uudella piirillä on integroitu sekä taustamelun vaimennuksesta vastaava Sonyn QN1e-suoritin että Bluetooth-yhteydestä vastaava osio, mikä parantaa suorituskykyä. Kuulokkeet hyödyntävät parhaimmillaan Bluetooth 5.2 -yhteyttä ja algoritmin optimointi on parantanut kuulokkeiden yhteyden kestävyyttä häiriötekijöille.

Kummassakin kuulokkeessa on kaksi melua tunnistavaa mikrofonia: yksi ulospäin suunnattu mikrofoni ja yksi sisäänpäin suunnattu. Automatic Wind Noise Reduction -ominaisuus tunnistaa tuulen kohinan ja vaimentaa sen automaattisesti.

Kuulokkeiden Adaptive Sound Control -ominaisuus tunnistaa myös missä käyttäjä on ja mitä hän on tekemässä – esimerkiksi kävelemässä, matkustamassa tai vaikkapa jonottamassa. Toiminto säätää ääniasetukset automaattisesti ympäröivän melun mukaisesti. Käyttäjä voi valita, että Adaptive Sound Control alkaa opetella ja tunnistaa automaattisesti paikat, jossa tyypillisesti käydään, kuten toimistolla, kuntosalilla tai suosikkikahvilassa, ja räätälöi äänen automaattisesti tilanteen mukaan.

Sonyn mukaan kuulokkeiden tulpat on valmistettu ainutlaatuisen pehmeästä ja joustavasta polyuretaanivaahtomateriaalista, joka maksimoi tulppien ja korvakäytävän välisen kosketuspinta-alan. Materiaalin ansiosta korviin ei jää ilmarakoja, mikä lisää äänieristävyyttä ja parantaa melunvaimennusta. Samalla kuulokkeet pysyvät korvissa entistä vakaammin.

WF-1000XM4-kuulokkeet on varustettu uusilla kaiutinelementeillä, joiden halkaisija on edelleen 6 millimetriä, mutta magneettitilavuus jopa 20 prosenttia suurempi. Äänenlaadun kerrotaan parantuneen myös rakenteeseen tehdyillä parannuksilla.

WF-1000XM4-kuulokkeet tukevat nyt myös Sonyn LDAC-audiokoodekkia (jopa 990 kbit/s), joka takaa yhteensopivien laitteiden kanssa tavallista paremman äänenlaadun. Kuulokkeet ovat tämän myötä myös Hi-Res-sertifioidut. Lisäksi WF-1000XM4-kuulokkeet tukevat Sonyn DSEE Extreme -tekniikkaa, joka parantaa pakatun musiikin äänenlaatua korkeammalle tasolle, sekä 360 Reality Audio -tilaäänen toistoa yhteensopivan sovelluksen kanssa.

Puhelujen ja äänikomentojen kannalta mikrofonien toimintaa on WF-1000XM4-kuulokkeissa parannettu. Osa tätä on liikeanturien käyttö äänen tallentamisessa mikrofonien ohella luujohteen avulla kuin myös parempi äänen tallentaminen nimenomaan käyttäjän suun suunnasta (beamforming). Sonyn mukaan äänenlaatu puheluissa on parantunut tehtyjen muutosten myötä huomattavasti.

Lisäksi kuulokkeet osaavat tunnistaa, kun niiden käyttäjä puhuu ja keskeyttää äänentoiston. Asetuksista voi säätää, katkeaako toisto tässä tapauksessa 5, 15 tai 30 sekunniksi. Lisäksi kuulokkeet on optimoitu kuuntelemaan ääniavustajan herätyskomentoa (Google Assistant tai Alexa).

Mukana on myös Quick Attention -toiminto, jolla käyttäjä voi nopeasti asettamalla sormen vasemman nappikuulokkeen päälle laskea toistettavan sisällön äänenvoimakkuutta ja keskeyttää melunvaimennuksen kuullakseen esimerkiksi tärkeän kuulutuksen tai puhuakseen.

Lisäksi kosketustoiminnoilla voi aktivoida melunvaimennuksen, palauttaa ympäristön äänet sekä ohittaa, keskeyttää tai toistaa kappaleita.

Vedenkestävyydeltään uudet kuulokkeet on IPX4-luokiteltu, joka tarkoittaa kestävyyttä vesiroiskeita vastaan.

Yksi Sonyn uusien kuulokkeiden kohokohtia on edelleen akunkesto: aktiivisen taustamelun vaimennuksen kanssa Sony lupaa kuulokkeille jopa 8 tunnin akunkeston ja yhdessä latauskotelon kanssa kuunteluaikaa 24 tuntia, joten kuulokkeiden tyhjät akut pitäisi pystyä lataamaan kotelosta kahdesti täyteen. Ilman aktiivista taustamelun vaimennusta akunkeston kerrotaan yltävän kuulokkeilla jopa 12 tuntiin ja yhdessä latauskotelon kanssa 36 tuntiin.

Latauskotelon voi ladata joko sen USB-C-liitännän kautta tai vaihtoehtoisesti langattomasti (Qi). Vain 5 minuutin lataus tuo tunnin lisää kuunteluaikaa. Latauskotelo on 40 prosenttia aiempaa pienempi kooltaan.

Kuulokkeiden toimintoja ja asetuksia voi hallita Sonyn Headphones Connect -sovelluksen kautta. Uutta sovelluksessa on sovituksessa avustava toiminto, joka auttaa valitsemaan oikean koon kolmesta eri mukana toimitettavasta korvatulppien koosta.

Kuulokkeissa on myös tuki Androidin (Fast Pair) ja Windows 10:n (Swift Pair) pikaparitustoiminnoille. Lisäksi tarjolla on kuulokkeiden ja latauskotelon akun varauksesta ilmoitus, joka pomppaa esiin kuulokkeiden aktivoituessa.

Sony on tehnyt uudistuksia myös myyntipakkaukseen. WF-1000XM4-kuulokkeiden pakkausmateriaali on muoviton. Jätteen vähentämiseksi 99 prosenttia pakkauksesta, pois lukien etiketit, valmistetaan kierrätetyistä ja ympäristöä säästävistä materiaaleista.