MM-ralli ensimmäistä kertaa Suomen Lapissa – suomalaiskuskeja monissa luokissa

Korona on sekoittanut monien urheilutapahtumien järjestelyt ja niin on käynyt myös rallin MM-sarjalle. Ruotsin peruutettua perinteisen talvirallin järjestämisen sai Suomi kunnian isännöidä kauden toista MM-rallia.

Etelä-Suomen talvilomalaisten lisäksi MM-rallin kalusto on suunnannut Lappiin kuluneella viikolla. Lapin teillä ensimmäistä kertaa ajettava MM-ralli noudattaa pääasiassa SM-sarjan avauksena toimivan Tunturirallin reittejä. Kokonaisuudessaan perjantaista sunnuntaihin ajetaan kymmenen erikoiskoetta ja kilometrejä sunnuntai-iltapäivään mennessä kertyy hieman yli 250.

Rallin MM-sarja avattiin perinteiseen Monte-Carlossa tammikuussa. Siellä voittoon ajoi Toyota-kuljettaja Sebastian Ogier.

Suomen talviralliin lähdetään mielenkiintoisista asetelmista, sillä valmistautuminen uusille reiteille on haastavampaa kuin vuodesta toiseen toistuville pätkille monissa muissa ralleissa. Ennakkoasetelmissa suomalaiskuskeja on nostettu suosikkien joukkoon sekä WRC- että WRC2-luokissa. WRC-sarjaa edustavat Toyotalla ajava Kalle Rovanperä ja Fordin ratissa Teemu Suninen. WRC2-luokassa suomalaisväriä edustavat Hyundailla ajava Jari Huttunen sekä Volkswagenilla kilpailuun osallistuva Esapekka Lappi. WRC3-luokassa nähdään isompi nippu suomalaisia kuten Emil Lindholm, Teemu Asunmaa ja Erik Pietarinen.

Ensimmäisen erikoiskokeen nimiinsä vei Hyundai-kuljettaja Ott Tänak. Toiseksi nopeinta tahtia piti Tänakin tallikaveri Craig Breen jääden kärjestä 3,6 sekuntia. Rovanperä oli tutkinut Lapin lumipenkkoja kilpailijoitaan tarkemmin ja lähtee seuraavalle pätkällä 10,6 sekunnin erolla kärjestä.

WRC2-luokassa nopeinta vauhtia piti Esapekka Lappi 8,0 sekunnin erolla toisena tulevaan Gryaziniin. Huttunen ilmeisesti kohtasi heti suurempia vaikeuksia, sillä hänelle ei ajanotossa ole kirjautunut tulosta ensimmäiseltä EK:lta. Suomalaisväriä on hyvin esillä myös WRC3-luokassa, jonka kärjessä ajaa Emil Lindholm ja toisena 6,4 sekunnin päässä tulee Teemu Asunmaa.

Perjantaina ajetaan vielä toinen erikoiskoe, lauantaina on vuorossa kuusi pätkää ja rallin päättää sunnuntaina ajettavat kaksi erikoiskoetta. Lapin MM-rallia voi seurata osoitteesta www.wrc.com.

Kuva: Taneli Niinimäki/AKK

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.