Uusi Android on melkein valmis - Google julkaisi viimeiseksi suunnitellun Android 15 Beta 4:n

Google on julkaissut Android 15:n neljännen ja viimeiseksi suunnitellun beetatestiversion.

Android 15 Beta 1:n Google julkaisi maaliskuussa ja Android 15 Beta 2:n toukokuussa. Kesäkuussa oli Android 15 Beta 3:n vuoro. Jo ennen beetoja Android 15:n julkinen testivaihe pyörähti käyntiin kahden sovelluskehittäjille suunnatun esiversion myötä. Ensimmäisen Android 15 Developer Preview’n Google julkaisi jo 16. helmikuuta.

Nyt nähtyjen suunniteltujen testiversioiden jälkeen Android 15:n julkaisua odotetaan todennäköisimmin elo-syyskuun aikana, jollei aikataulu venähdä.

Seuraavaksi Android 15 julkaistaan osaksi avoimen lähdekoodin (AOSP), Google tuo sen päivityksenä Pixel-laitteilleen ja muut valmistajat aloittavat omien laitteidensa päivittämisen oman aikataulunsa mukaan. Esimerkiksi Android 14:n Google julkaisi 4. lokakuuta, kun ensimmäinen esiversio siitä nähtiin 9. helmikuuta.

Jo aiemmassa Android 15 Beta 3:ssa saavutettiin niin sanottu alustavakaus, joka tarkoittaa järjestelmän rajapintojen ja muun toiminnan vastaavan lopullista, mikä mahdollistaa sovelluskehittäjien viimeistelevän sovelluksensa Android 15:lle.

Android 15 Beta on saataville seuraaville Googlen Pixel-laitteille: Pixel 6, Pixel 6 Pro, Pixel 6a, Pixel 7, Pixel 7 Pro, Pixel 7a, Pixel 8, Pixel 8 Pro, Pixel 8a, Pixel Fold ja Pixel Tablet. Lisäksi osa muista valmistajista on jo aloittanut Android 15 -beetaversioiden tuomisen omille laitteilleen. Android 15 -beetaohjelmassa mukana ovat Honor, iQOO, Lenovo, Nothing, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Tecno, Vivo ja Xiaomi.

Pixeleille beetan voi asentaa liittymällä Android Beta Program -ohjelmaan tai vaihtoehtoisesti lataamalla asennustiedoston tai OTA-päivitystiedoston.

Android 15 Beta 4:ssä Google on korjannut pitkän listan erilaisia ongelmia ja virheitä. Käytännössä mitään merkittäviä muutoksia ei muuten Beta 4:ssä ole enää tapahtunut.

9to5Google-sivusto on kerännyt yhteen tapahtuneita pikkumuutoksia. Merkittäin on uuden laitediagnostiikkanäkymän ilmestyminen asetuksiin Pixel-laitteissa. Näkymään on koottu esimerkiksi tiedot akun ja tallennustilan kunnosta.

Kokonaisuutena Android 15:ssä Google keskittyy jälleen yksityisyyden ja turvallisuuden parantamiseen, sisällöntuottajien tukemiseen uusilla ominaisuuksilla sekä suorituskyvyn kohentamiseen. Myös suurempien näyttöjen tukea viedään taas eteenpäin.

Aiemmin Android 15 Beta 2:ssa Google esitteli uuden Private Space -yksityistilan, joka mahdollistaa valittujen sovellusten asettamisen erilliseen tilaan, johon pääseminen vaatii sormenjälki-, pääsykoodi- tai muuta tunnistautumista. Private Space -sovelluksiin pääsee siirtymään sovellusnäkymän alalaidasta.

Private Space Android 15:ssä mahdollistaa valittujen sovellusten piilottamisen yksityiseen tilaan.
Private Space Android 15:ssä mahdollistaa valittujen sovellusten piilottamisen yksityiseen tilaan.

Yksityistilaan siirrettyjen sovellusten tiedot ja ilmoitukset erotetaan myös muusta puhelimesta erilliseen käyttäjäprofiiliin, eivätkä sovellukset näy avoinna olevien sovellusten näkymässä, asetuksissa tai muissa sovelluksissa yksityistilan ollessa lukittuna.

Useammat valmistajat ovat jo aiemmin tarjonneet omia Googlen nyt esittelemää Private Spacea vastaavia ominaisuuksiaan.

Private Spacen lisäksi Google esitteli nyt myös useita muita parannuksia Androidin turvallisuuteen.

Valituissa laitteissa myöhemmin tänä vuonna kriittisten Google-tilin tai laitteen asetusten, kuten PIN-koodin, muuttaminen tai pääsyavainten käyttö, muissa kuin tunnetuissa sijainneissa vaatii lisäksi jatkossa biometristä tunnistautumista, eli nämä eivät onnistu suoraan pelkällä PIN-koodilla.

Android 15:ssä käyttöjärjestelmä myös pääsääntöisesti piilottaa kertakäyttösalasanat ilmoituksista vaikeuttaakseen niitä vakoilevien sovellusten toimintaa.

Muuten kuin turvaominaisuuksien osalta, tableteilla ja taittuvanäyttöisissä laitteissa Google mahdollistaa Android 15:ssä sovellusparien tallentamisen. Näytön voi jakaa kahdelle sovellukselle, jotka voi tallentaa sovellusparina kuvakkeeksi kotinäkymään. Tällainen mahdollisuus on nähty aiemmin muun muassa OnePlussan taittuvanäyttöisessä Openissa, ja nyt Google tuo sen osaksi Androidia.

Android 15 mahdollistaa kuvakkeiden luomisen sovelluspareille.
Android 15 mahdollistaa kuvakkeiden luomisen sovelluspareille.

Android 15:ssä Google panostaa myös satelliittiyhteyksien tukeen. Android 15 on tuomassa viestisovelluksille tuen lähettää ja vastaanottaa viestejä satelliittiyhteydellä. Käyttöjärjestelmä saa myös käyttöliittymäelementtejä, jotka varmistavat johdonmukaisen satelliittiyhteyksien käyttökokemuksen.

Android 15 laajentaa tukea satelliittiyhteyksille. Esimerkiksi tällainen ilmoitus kertoo satelliittiyhteydestä.
Android 15 laajentaa tukea satelliittiyhteyksille. Esimerkiksi tällainen ilmoitus kertoo satelliittiyhteydestä.

Yksityisyyden ja turvallisuuden saralla Android 15 sisältää viimeisimmät versiot Privacy Sandbox -toiminnosta, jonka on tarkoitus auttaa kohdentamaan mainoksia uudella tavalla evästeiden sijaan yksityisyys huomioiden, sekä Health Connectista, joka synkronoi aktiivisuus- ja terveystietoja eri sovellusten välillä. Health Connectin uudessa versiossa on mukana laajemmin datatyyppejä aktiivisuuden, ravinnon ja muiden osa-alueiden osalta. Lisäksi Google mainitsee Android 15:n yhteydessä jo myös Android 14 QPR2:ssa julkaistun osittaisen näytön jakamisen, joka mahdollistaa vain tietyn sovellusikkunan jakamisen tai tallentamisen videolle koko näytön sijaan.

Osana Android 15:ää on uusi FileIntegrityManager-kokonaisuus, joka hyödyntää Linux-kernelin fs-verity-toimintoa. Sillä tiedostot voidaan salata kustomoiduilla kryptografisilla allekirjoituksilla, joka varmistaa, ettei niitä ole muokattu tai ne ole korruptoituneet. Googlen mukaan tämä parantaa turvallisuutta muun muassa parantaen suojausta mahdollisilta haittaohjelmilta ja sovellusten tiedostojen luvattomalta muuttamiselta.

Mitä tulee sisällöntuottajien tukemiseen uusilla ominaisuuksilla, tarjoaa Android 15 uusia sovelluksen sisäisen kameran hallinnan toiminnallisuuksia, jotka antavat enemmän hallintamahdollisuuksia kameralaitteistoon ja algoritmeihin tuetuissa laitteissa. Google mahdollistaa muun muassa kehittäjille kameran esikatselukuvan kirkkauden säätämisen kuin myös tarjoaa laajat säätömahdollisuudet kuvausvalon voimakkuuden hallintaan.

Suorituskyvyn ja laadun parantamisen saralla Android 15 sisältää myös merkittävän uudistuksen uusilla Android Dynamic Performance Framework -kyvykkyyksillä (ADPF). Nämä uudet rajapinnat mahdollistavat tuetuissa laitteissa muun muassa pelien ja muiden korkeaa suorituskykyä vaativien sovellusten toimivan suoremmin yhdessä Android-laitteiden virran- ja lämmönhallinnan järjestelmien kanssa.

Uusien mahdollisuuksien myötä laitteen pitäisi pystyä paremmin vastaamaan sen CPU-keskussuorittimeen, GPU-grafiikkasuorittimeen ja lämmönhallintaan liittyviin sovellusten vaatimuksiin. Toisaalta uudet mahdollisuudet auttavat myös sovellusten pitkäkestoisia taustatehtäviä toimimaan paremmalla energiatehokkuudella.

Yhtenä tavoitteena Googlella Android 15:ssä on helpottaa ja sulavoittaa NFC-toimintoja. Tähän pyritään erilaisilla taustalla tapahtuvilla muutoksilla NFC-yhteyden toimintaan.

Android 15:n myötä Google on siirtämässä myös aiemmin Google Play -palvelujen kautta tarjotun sovellusten arkistoinnin käyttöjärjestelmätason ominaisuudeksi. Sovellusten arkistointi mahdollistaa vähän käytettyjen sovelluksen arkistoinnin tallennustilan vapauttamiseksi.

Sovelluskehittäjille Android 15 tarjoaa lukuisia uusia mahdollisuukssia

Taittuvanäyttöisissä laitteissa Android 15 mahdollistaa sovellusten kertovan, että ne voivat toimia laitteiden sisältämillä pienillä kansinäytöillä.

Sovelluksille on tulossa myös uusi mahdollisuus havaita, milloin käynnissä on näytön tallennus ja ilmoittaa tästä käyttäjille.

Android 15 mahdollistaa sovelluksille paremmin SDR- ja HDR-sisältöjen yhtäaikaisen esittämisen näytöllä esimerkiksi esikatselukuvissa.

Android 15:ssä Google tulee tarjoamaan kehittäjille myös entistä enemmän tietoa sovellusten käynnistymisestä sekä siitä, mikä sovelluksen käynnisti. Lisäksi tarjolle tulee muutenkin kattavampia tietoja.