Teknavi on näkyvästi mukana tulevana viikonloppuna Helsingin Messukeskuksessa järjestettävillä DigiExpo-messuilla (4.–6.11.2016). Teknavin tuottamalla Tulevaisuus on täällä -osastolla messuvieraat pääsevät tutustumaan mielenkiintoisiin tuotteisiin, joista osa on nähtävillä ensimmäistä kertaa Suomessa. Tässä artikkelissa on esitelty Tulevaisuus on täällä -osaston tuotteita.
—
—
Miehistönkuljetusvaunu
Messujen ehkä näyttävin ilmestys on PMPV 6×6 -miehistönkuljetusvaunu, jonka on suunnitellut suomalainen Protolab Oy. Vaunun ohjaamo on yli kahden metrin korkeudella. Prototyyppiasteella oleva vaunu on suunniteltu taistelukäyttöön.
Lue lisää: Ajossa 6-pyöräinen maastohirmu – tienvarsipommialueilla kuin kotonaan
—
Se seksikkäin sähköautobrändi
Perinteisempää autoilua messuosastolla edustaa Tesla Model X, joka on yksi tämän hetken edistyneimmistä sähköautoista. Lokinsiipiovistaan tunnettu uutuusmalli on näkemisen arvoinen myös sisältä.
Lue lisää: Tesla Model X on sähköautoilun terävinta kärkeä
—
Sähköpyörä hurjapäille
Pyöräilystä kiinnostuneilla Teknavin osasto tarjoaa jotain täysin erilaista. Näytillä on Greyp-sähköpyörä, joka edustaa uutta tuoteryhmää.
Lue lisää: Greyp-sähköpyörä on hurja vekotin – Nopeus nousee 70 kilometriin tunnissa
—
Segway kävelykeppitoiminnolla
Sähköllä toimii myös Segwayn Ninebot Mini Pro, jota on voinut ajaa laillisesti Suomen tieliikenteessä viime vuodenvaihteesta lähtien. Kevyet sähkökulkuvälineet ovat yleistyneet nopeasti ja niiden suosion uskotaan kasvavan entisestänä ensi vuoden aikana. Ninebot Mini Pron erikoisuutena on kävelykeppitoiminto, jonka avulla laitetta voi "taluttaa" vieressä ohjaamalla sitä älypuhelinsovelluksesta.
Lue lisää: Oletko kuullut kävelykeppitoiminnosta? Tätä sähkölautaa voit ohjata älypuhelimella
—
Solarboat-sähkövene
Pelkästään aurinkosähköllä kulkeva kilpavene, jonka ovat rakentaneet Kymeenlaakson Ammattikorkeakoulun opiskelijat. Vene on rakennettu Hollannissa joka toinen vuosi järjestettävää insinööritaidon kilpailua varten. Vene on 7 metriä pitkä, 1,6 metriä leveä, painoa on 120 kiloa ja koko kansi on täynnä aurinkopaneelia.
—
Täyssähköllä toimiva crossipyörä
Sähkötekniikka on yleistynyt autoissa nopeasti muutaman vuoden aikana. Nyt tekniikka valtaa alaa myös moottoripyörämarkkinoilla. KTM:n Freeride E ilmentää yhtä ennakkoluulotonta tuoteratkaisua perinteiseltä moottoripyörävalmistajalta.
Lue lisää: Sähköistyminen valtaa myös moottoripyörät
—
Kaksimetrinen 3D-tulostin
Protolabin ohella toinen Tulevaisuus on täällä -osaston katseenkääntäjä on parimetrinen 3D-tulostin, joka on matkannut Suomeen Hollannista erikoiskuljetuksella. Kyseessä on Leapfrog Xcel, joka on yksi markkinoiden suurimmista. Laitteen tilavuus on peräti 610 litraa. Se painaa 200 kiloa ja on yli kaksi metriä korkea. Xcelillä voi tulostaa isoja esineitä kuten huonekaluja niiden alkuperäisessä mittakaavassa.
Lue lisää: 3D-tulostimella voi printata vaikka proteesin
—
Älykotitekniikkaa Suomesta
Älykodista on kohistu jo 2000-luvun alusta lähtien ja hiljalleen älykkäät sovellukset alkavat olla jokaisen kuluttajan ulottuvilla. Yksi mielenkiintoisimmista suomalaisista alan tuotteista on Cozify, joka mahdollistaa esimerkiksi kodin valaistuksen ohjaamisen älypuhelimella. Cozifyn uusin ratkaisu on esillä Teknavin osastolla.
Lue lisää: Älyä kotiin: Näin toimii suomalainen Cozify
—
Sporttikellojen parhaimmisto esillä
Yhä useamman ranteessa on äly- tai sporttikello. Siinä missä älykelloista löytyy jatkuvasti enemmän kuntoilijoita miellyttäviä ominaisuuksia, sporttikellot murtautuvat älykellojen markkinoille. Äskettäin suomalainen Polar esitteli ensimmäisen Android-käyttöjärjestelmällä toimivan sporttikellon, joon voi ladata sovelluksia Googlen sovelluskaupasta.
Tulevaisuus on täällä -osastolla pääsee tutustumaan paitsi Polarin uutuuskelloon, myös Apple Watchin uunituoreeseen Nike-kelloon ja Suunto Spartan Ultraan. Spartan on suomalaisvalmistajan uusin malli, joka on ihastuttanut etenkin muotoilullaan.
Lue lisää: Älykello vai sporttikello? Kokeilimme kolmea uutuusmallia
—
Älyvaatekonsepti
Kotimaista älyteknologiaa edustaa myös vaatevalmistaja Reima Go -älyvaatekonsepti. Kyseessä on lapsille tarkoitettu vaatemallisto, jonka tavoitteena on saada lapset liikkumaan nykyistä enemmän. Reima Go -konsepti yhdistää vaatteet, lapsen aktiivisuusmittarin sekä älypuhelimella tai tabletille ladattavan sovelluksen.
—
Hololens vihdoin esillä myös Suomessa
Tulevaisuus on täällä -osaston futuristisimman tuotteen titteli on helppo antaa Hololensille, Microsoftin hologrammilaseille. HoloLens-lasien läpi katsottuna todellisen maailman päällä voi tarkastella siihen lisättyjä hologrammeja, jotka voivat olla paikallaan olevia tai liikkuvia.
HoloLens-lasit toimivat Windows 10 -käyttöjärjestelmästä muokatulla erikoisversiolla ja toimivat itsenäisesti täysin langattomasti, joten niiden kanssa voi liikkua vapaasti.
Lue lisää: Microsoftin Hololens soveltuu vaikka Minecraftin pelaamiseen
—
Virtuaalitodellisuutta
DigiExpossa pääsee kokeilemaan virtuaalitodellisuutta, joka on juuri nyt yksi suurimmista kodinelektroniikan trendeistä maailmalla. Teknavin osastolla näytillä ovat HTC:n ja Samsungin lasit. HTC Viven erikoisuutena on se, että järjestelmä tunnistaa myös käyttäjän jalkojen liikkeet 5×5 metrin suuruisella alueella.
Lue lisää: Virtuaalitodellisuus tulee kotiisi: Lue kattava tietopaketti
—
Mikä ihmeen HDR-televisio? Tule tsekkaamaan
Ensi vuoden puolella taulutv-markkinoilla puhutaan entistä enemmän kirjainyhdistelmästä HDR. Teknavin osastolla voi ihmetellä Samsungin lippulaivatelevisiota, joka toistaa kuvat HDR-tekniikalla ja 4K-tarkkuudella. HDR parantaa kuvan kirkkautta ja kontrastia. Eron tavalliseen taulutelevisioon huomaa etenkin silloin, kun kuvassa on erittäin kirkkaita kohtia.
Lue lisää: Mikä ihmeen HDR-televisio?
—