Vertailu: Kolme Kiinasta tilattua älypuhelinta – kenelle nämä sopivat?

Kiinalaiset älypuhelinvalmistajat ovat nousseet kohisten markkinaosuustaistossa ja isot pelurit ovat hätää kärsimässä. Me tilasimme kolme puhelinta Kiinasta ja selvitimme, näkyykö halpa hinta ominaisuuksissa.





Viime vuosi oli kiinalaisten älypuhelinvalmistajien riemujuhlaa. Lähinnä Android-käyttöjärjestelmään keskittyvien valmistajien määrä on noussut tasaisesti. Suurin osa kiinalaisista puhelinvalmistajista on länsimaissa täysin tuntemattomia.

Osa kiinalaisyhtiöistä on murtautunut jo maailmanmarkkinoiden terävimpään kärkeen. Pekingiläinen Xiaomi on jälleenmyyjille toimitettujen puhelinten määrässä jo kolmantena Applen ja Samsungin jälkeen. Viime vuonna Xiaomin toimitusten määrä kasvoi räjähdysmäiset 211 prosenttia.

Xiaomin perässä on ruuhkaa. Nousussa ovat muun muassa Huawei, Lenovo, Coolpad ja Meizu. Markkinatutkimusyhtiö IDC:n mukaan maailman 17 suurimmasta älypuhelinvalmistajasta peräti 10 on kiinalaisia.

Kiinalaisten luurien suosion salaisuutena on hinta, mutta myös valtaisa kotimarkkina. Kiinassa on noin 1,4 miljardia ihmistä. Maassa on peräti 160 kaupunkia, joissa on enemmän kuin miljoona ihmistä.

Kiinassa matkapuhelinvalmistajien on pakko kilpailla hinnalla, mikä ajaa ”perinteiset” suuret valmistajat ahtaalle. Samsung ei ole pystynyt vastaamaan kiinalaisvalmistajien haasteeseen ja sen markkinaosuus on suorastaan romahtanut.

​

Edullinen hinta on kilpailutekijä, jota on vaikea aliarvioida. Merkittävä osa käyttäjistä ei halua maksaa puhelimestaan useita satoja euroja. Kiinalaiset valmistajat ovat pystyneet yhdistämään tekniset ominaisuudet, muotoilun ja hinnan yhdeksi kiinnostavaksi paketiksi. Valmistajien etuna on halpa kiinalainen työvoima.

Kiinalaisvalmistajat ovat murtautuneet maailman huipulle hämmästyttävän nopeasti. Esimerkiksi Xiaomi perustettiin vasta vuonna 2010. Yhtiö tunnetaan ”Kiinan Applena”, koska sen puhelimet muistuttavat iPhonea ulkoisesti ja myös käyttöliittymässä on paljon samoja piirteitä.

Harva kiinalainen valmistaja on lähtenyt tosissaan länsimarkkinoille. Yhtenä syynä ovat laitteista, verkoista ja ohjelmistoista maksettavat rojaltimaksut, joita ei Kiinassa tarvitse maksaa. Länsimaissa rojaltimaksut voivat olla useita kymmeniä euroja yhtä myytyä laitetta kohden.

Kiinalaisvalmistajilla saattaa kuitenkin olla logistiikkakeskuksia Euroopassa. Teknavin tilaamista kolmesta Kiina-puhelimesta kaksi lähetettiin Euroopasta, jolloin ostajan ei tarvitse maksaa tullimaksuja. Puhelimet olivat perillä hämmästyttävän nopeasti, hieman yli vuorokaudessa tilaushetkestä.

Mutta kenen kannattaa ylipäätään harkita älypuhelimen tilaamista Kiinasta? Seuraavassa kolmen Kiina-ihmeen tarkempi arvio.

​

Oppo R5 – Haluaa olla maailman ohuin

Tykkäsimme

Äärimmäisen ohut muotoilu

Käyttöliittymän sormieleet

Emme tykänneet

Huono akun kesto

Ei kuulokeliitäntää

Vain 16 gigatavua muistia

MIKÄ Oppo on ottanut tavoitteekseen maailman ohuimman älypuhelimen tittelin. Puhelin pitikin titteliä hetken aikaa hallussaan, kunnes sen vei niukin naukin toinen kiinalaisvalmistaja. Oppon ohut muotoilu tekee puhelimesta erittäin haluttavan näköisen. Tällaista puhelinta käyttävä saa varmasti huomiota ainakin ruuhkabussissa. Muotoilun ohuudesta huolimatta puhelin on kestävän ja jämäkän tuntuinen. Kuten monet ohuet laitteet, Oppokin lämpenee mutta tämä on otettu huomioon valmistusmateriaaleja suunnitellessa.

KENELLE Käyttäjälle, joka haluaa erottua massasta. Varmaa on, ettei toista Oppoa tule aivan heti vastaan, ainakaan Suomessa. Tuskin muuallakaan Euroopassa. Käyttöä rajoittaa se, että tallennuskapasiteettia on ainoastaan 16 gigatavua. Näin ollen musiikkidiggarin tai paljon sovelluksia puhelimeensa lataavan ei välttämättä kannata valita Oppoa. Puhelimessa ei ohuen muotoilun takia ole muistikorttipaikkaa. Musiikkikäyttöä vaikeuttaa myös puhelimesta puuttuva kuulokeliitäntä. Kuulokkeet saa kiinnitettyä usb-adapteriin, joka onneksi tulee puhelimen mukana.

TUNTUMA Kuten olettaa saattaa, Oppo tuntuu kädessä ohuelta. Ei kuitenkaan liian, sillä käyttö onnistuu eikä puhelin ole jatkuvasti lipsumassa käsistä. Painonsa puolesta 155-grammainen laite ei ole erityisen kevyt, mutta eroa esimerkiksi iPhone 6:een ei juurikaan huomaa.

NÄYTTÖ Oppo ei ole tinkinyt näytön tarkkuudesta. Se on samaa luokkaa kuin Samsungin edellisessä Galaxy S5-lippulaivapuhelimessa, eli hyvin korkealaatuinen. Etenkin kirkkaus on hyvää tasoa. 5,2-tuumaisessa näytössä käytetään hd amoled -paneelia. Kosketustuntuma näyttöön on samaa luokkaa kuin mihin on totuttu kalliimmissa puhelimissa.

​

KÄYTTÖ Oppo on rakentanut Android-käyttöjärjestelmän päälle oman Color OS -käyttöliittymän. Siinä on monia hyviä oivalluksia, kuten pääsy viestisovellukseen suoraan lukitusnäytöltä. Color OS:n parasta antia ovat kekseliäät sormieleet. Kahden sormen pyyhkäisy säätelee äänenvoimakkuutta ja useamman sormen nipistys avaa kamerasovelluksen. Sormenjälkikammoiset voivat selata sivuja koskematta näyttöön lainkaan. Kätevä on myös yhden käden toiminto, joka aktivoituu pyyhkäisemällä näyttöä jommasta kummasta alanurkasta. Puhelimeen voi ohjelmoida omia eleitä oman mielensä mukaan.

HINTA Oppon hinta valmistajan Euroopan verkkokaupasta tilattuna on 399 euroa. Ostaja saa kaupan päälle (rajoitetun ajan) 59 euron arvoisen matkalatausaseman. Se tulee tarpeeseen, sillä Oppon akku ei ohuen muotoilun takia ole kovin energiatehokas. Virta saattaa loppua jo puolen päivän ahkeran käytön jälkeen.

ERIKOISUUDET Oppo tukee pikalatausta. Puhelimen pitäminen viisi minuuttia latauksessa mahdollistaa kahden tunnin puhelinsoiton. 30 minuutin lataus sen sijaan nostaa akun varaustason 75 prosenttiin.

MALLISTO Oppo R5:n saa hopean värisenä.

Oppo R5 – hinta 399 €
Näyttö 5,2 tuumaa
Järjestelmä Android 4.4.4
Tallennustila 16 gigatavua.
Kamera 13 megapikselin takakamera, 5 megapikselin etukamera.
Keskusmuisti 2 gigatavua.
Suoritin Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615.
Liitännät microUSB
Mitat 148.9 x 74.5 x 4.9 mm.
Paino 155 g
Akku Valmistaja ei ilmoita valmiusaikaa.
Hinta 399 euroa.
Lisätietoa global.oppo.com

​

Xiaomi Mi4 (LTE) – Kiinan Apple

Tykkäsimme

Rakenteen laadukkuus

Käyttöliittymän applemaisuus

Tekniset ominaisuudet

Emme tykänneet

Hankala vaihtokuoren asennus

MIKÄ Xiaomi Mi4 tunnetaan ”Kiinan Applena”. Puhelinta pyöritellessä voi päätyä helposti samaan mielleyhtymään. Vaikka kyseessä on ominaisuuksiinsa nähden kohtuullisen edullinen puhelin, se ei näy esimerkiksi puhelimen rakenteessa. Voisi jopa sanoa, että applemaisuus näkyy myös laitteen laadussa. Teknisesti Xiaomi Mi4 on kaikkea muuta kuin halpaa kiinalaista kakkoslaatua. Monet komponentit, kuten kamerat, tulevat Sonyn tehtaalta. Prosessoritehosta ei ole pihistelty ja esimerkiksi keskusmuistia on enemmän kuin monen valmistajan lippulaivapuhelimessa (3 gigatavua).

KENELLE Käyttäjälle, joka on jollain tavoin mieltynyt Applen puhelimiin. Puhelin on hauska sekoitus Android-laitetta ja iPhonea. Suomalaisen tilaajan kannalta hyvä asia on, että Xiaomin puhelin tukee Google Play -sovelluksia. Tietyissä maissa käyttäjä ei pääse lainkaan Googlen verkkokauppaan. Mi4:n ulkoisena heikkoutena voi pitää hieman tylsää ja persoonatonta muotokieltä.

​

TUNTUMA Xiaomi tuntuu kädessä keskihintaiselta Android-puhelimelta. Sen rakenteessa ei ole moitittavaa, mutta takakuoren muovisuus ei saa aikaan premium-vaikutelmaa. Toisin kuin Oppo, Xiaomi ei kilpaile ohuella muotoilulla.

NÄYTTÖ Mi4:ssä on teräväpiirtonäyttö, joka tarjoaa värikylläisen ja tarkan käyttökokemuksen. Myös katselukulma on erinomainen. Xiaomi käyttää samoja näyttökomponentteja kuin useimmat älypuhelinvalmistajat, ne tulevat Sharpin tehtailta. Xiaomi on hyvä esimerkki siitä, että mielikuva halvasta kiinalaisesta kakkoslaadusta kannattaa unohtaa. Edullinen hinta ei ole välttämättä merkki halvemmista komponenteista.

KÄYTTÖ Apple-käyttäjä huomaa varsin pian olevansa kuin kotonaan Mi4:n kanssa. Xiaomin oma MIUI-käyttöliittymä on ladattavissa myös muille Android-puhelimille. Alustassa on vaikutteita Androidista ja Applesta. Kaikki sovellusikkunat on listattu kotinäkymässä iOS-käyttöjärjestelmän tapaan. Sovellusten kuvakkeet myös näyttävät hyvin applemaisilta. Xiaomi päivittää käyttöliittymäänsä ahkerasti. Päivityksiä tulee viikottain. Käyttöliittymä on todella nopea. Puhelimen valikoissa sirtyminen on jouhevaa. Jopa Googlen omat sovellukset saattavat tuntua nopeammilta Xiaomin puhelimessa. Käyttöliittymässä on hauskoja pieniä jippoja. Esimerkiksi musiikkisoittimen kuvakkeen alasvetäisy tuo näkyville minisoittimen.

HINTA Viimeisin tarkistus Xiaomin Euroopan verkkokaupan sivuilta kertoo, ettei puhelin ole juuri nyt tilattavissa. Suurella todennäköisyydellä kyseessä on tilapäinen varaston loppuminen. Mi4-puhelimen edullisin 16 gigan versio maksaa toimituskuluineen noin 370 euroa. Tullia ei kanneta, koska laite toimitetaan Euroopasta.

ERIKOISUUDET Xiaomin kuoret ovat vaihdettavissa, mutta harmittavan työläästi. Takakuorta ei saa irti omin avuin vaan se vaatii erillisen imukupin, joka ei tule myyntipakkauksen mukana. Toisaalta puhelimen vakiokuoret näyttävät hyvältä, joten vaihtotarvetta ei välttämättä ole.

MALLISTO Xiaomi Mi4 on saatavissa valmistajansa verkkokaupasta. Xiaomilla on Oppon tavoin logistiikkakeskus Euroopassa. Puhelimen voi tilata valkoisena. Kaupan päälle saa nahkaisen suojakuoren, näyttösuojan ja stylus-kynän.

Xiami Mi4 – hinta 370 € (toimituskuluineen)
Näyttö 5 tuumaa
Järjestelmä Android 4.4.3
Tallennustila 16 gigatavua.
Kamera 13 megapikselin takakamera, 8 megapikselin etukamera.
Keskusmuisti 3 gigatavua.
Suoritin Qualcomm MSM8974AC Snapdragon 801.
Liitännät microUSB
Mitat 139.2 x 68.5 x 8.9 mm.
Paino 149 g
Akku 280 tunnin puheaika (3G-verkossa).
Hinta 366 euroa.
Lisätietoa mi.com

​

Meizu MX4 Pro – Ei ihan tavallinen Android-luuri

Tykkäsimme

Laadukas kamera

Selkeä käyttöliittymä

Panostus äänentoistoon

Emme tykänneet

Pullea ja painava muotoilu

Hintava

MIKÄ Meizu on aikaisemmin tunnettu lähinnä musiikkibisneksestä. Älypuhelinmarkkinoilla yhtiö on melko uusi tulokas, mutta siitä huolimatta valmistaja yrittää iskeä suoraan premium-puhelinten markkinoille. Lopputulos ei ole hullumpi. Meizu MX4 Pro on paperilla erittäin kilpailukykyinen laite. Siinä on hyvä akun kesto, riittävästi muistikapasiteettia, iso ja laadukas näyttö sekä tehokas prosessori. Ulkoisesti MX4 Pro on jopa möhkälemäinen moneen ohueen kilpailijaansa verrattuna. Suomeen puhelimen tilaavan kannattaa huomioida, ettei laitetta toimiteta Euroopasta. Näin ollen maksettavaksi tulevat myös tullimaksut ja niiden jälkeen hinta nousee yli 600 euroon.

KENELLE Meizua voi hyvällä omallatunnolla suositella tehokäyttäjälle, joka tarvitsee kohtuullisen pitkän akun keston ja laitteen lähinnä viihdekäyttöön. Isolta näytöltä on mukava pelata mobiilipelejä ja katsoa teräväpiirtovideoita. Suorituskykyä riittää hyvin myös raskaampaan moniajoon.

​

TUNTUMA Meizu tuntuu hieman painavalta eikä ihme, onhan sen massa yli 150 grammaa. Tämä on melko paljon nykyisille huippupuhelimille. Paino selittyy suurimmaksi osaksi isolla akulla. Puhelin on myös selvästi paksumpi kuin markkinoiden ohuimmat laitteet, esimerkiksi Oppo R5. Vaikka takakuoren saa irti, puhelimen akkua varoitetaan irrottamasta. Sitä ei siis ole tarkoitettu vaihdettavaksi itse. Harmittavasti kuoren alta ei paljastu muistikorttipaikkaa. MX4 Pro soveltuu parhaiten hieman isompaan käteen. Näytön lukitus poistetaan virtanäppäimestä ja tässä mielessä näppäin on hankalassa paikassa. Yhdellä kädellä on lähes mahdotonta yltää näppäimeen, jolloin puhelin tipahtaa helposti kädestä. Takakuori on muovia, mutta laitteen sivut on tehty alumiinista.

NÄYTTÖ Meizun näyttö on markkinoiden huippuluokkaa. Quad-hd-näytön tarkkuus on 1536 х 2560 pikseliä. Näytössä on yllin kyllin kirkkautta, joten sitä voi käyttää ulkonakin aurinkoisella säällä.

KÄYTTÖ Meizun etupuoli ei näytä aivan tavalliselta Android-luurilta. Fyysisiä painikkeita on vain yksi. Siinä on sormenjälkitunnistin, joka ainakin testikäytössä toimi moitteettomasti ja yleensä ensimmäisellä yrittämällä. Puhelimen vasemmassa reunassa on äänenvoimakkuuden säädin ja yläreunassa virtapainike. Käyttöliittymänä on Androidin päälle rakennettu Flyme, joka sekin on Xiaomin tavoin omaksunut vaikutteita Apple-maailmasta. Kaikki sovellukset on iOS:n tavoin kasattu kotinäkymään. Sovellusikonit ovat isokokoisia, mikä tekee puhelimen käytöstä helppoa. Käyttöliittymä on muutenkin selkeä. Kotinäkymän alareunassa on kolme sovelluskuvaketta, joista pääsee oletuksena muun muassa viestisovellukseen ja verkkoselaimeen. Viimeisimmät käytetyt sovellukset ponnahtavat esiin, kun ruutua pyyhkäistään alhaalta ylöspäin. Kamerasovelluksessa pääsee kätevästi siirtymään kuvaustilasta toiseen pyyhkäisemällä näyttöä sivulle.

HINTA Toisin kuin kaksi muuta Kiinasta tilaamaamme puhelinta, Meizu lukeutuu länsimaisessa mittakaavassa kalliimman hintaluokan puhelinten kastiin. Suomeen tuotuna puhelimen hinta nousee yli 600 euroon. Siinä vaiheessa kannattaa jo harkita, ostaako sittenkin puhelimen, jonka takuuasiat ovat helpommin hoidettavissa.

ERIKOISUUDET Meizun myyntipakkauksessa ei tullut lainkaan kuulokkeita. Meizu lähettää kuulokkeet puhelimen mukana vain tietyille markkina-alueille. Suomi ei ilmeisestikään kuulu näihin. Puhelimen toinen erikoisuus on panostus äänentoistoon. Meizu tunnetaan Aasiassa musiikkisoittimistaan ja valmistaja on halunnut siirtää tätä osaamista puhelimeen. MX4 Prossa on monia muita huippupuhelimia kehittyneempi musiikin prosessointi. Puhelin tukee häviötöntä flac-musiikkiformaattia. Musiikkisoittimen ohjelmisto korjaa äänen häiriöitä paremman kuuntelukokemuksen aikaansaamiseksi. MX4 Pro soveltuukin erinomaisesti musiikkiharrastajalle.

MALLISTO Meizun voi tilata vain harmaalla takakannella. Tällöin puhelimen etuosa on kokonaan musta. Tallennusmuistin voi sentään valita 16 ja 32 gigan väliltä.

Meizu MX4 Pro – hinta 540 €
Näyttö 5,5 tuumaa
Järjestelmä Android 4.4.4
Tallennustila 16 tai 32 gigatavua.
Kamera 20,7 megapikselin takakamera, 5 megapikselin etukamera.
Keskusmuisti 3 gigatavua.
Suoritin Exynos 5 Octa 5430.
Liitännät microUSB
Mitat 150.1 x 77 x 9 mm.
Paino 158 g
Akku Valmistaja ei ilmoita tarkkoja valmiusaikoja.
Hinta 540 euroa (ilman tullimaksuja).

​

Pauli Reinikaisen kolumni:

Tervetullut vaihtoehto

Kiinalaisia matkapuhelinvalmistajia on jo niin paljon, että maan mobiilimarkkinoista on tullut varsin värikäs kenttä. Länsimaissa suurin osa merkeistä on tuntemattomia lähinnä siksi, ettei puhelimia voi ostaa tavallisista elektroniikkaliikkeistä.

Avuksi rientää internet. Netistä tilattu kiinalainen puhelin tarjoaa tavan erottua massasta. Suomessa suurin osa puhelimista on Samsungin, Microsoftin tai Nokian valmistamia. Kiinalaisen puhelimen käyttö voi avartaa käsityksiä mobiililaitteista.

Oppoa, Xiaomia tai Meizua käytettäessä tulee selväksi, että kiinalaiset valmistajat eivät tyydy perusratkaisuihin. Maan mobiilimarkkinoilla täytyy erottua, ei pelkästään hinnalla vaan myös muotoilulla ja ominaisuuksilla. Jokaisessa testaamassamme puhelimessa on omat erikoiset puolensa.

Siinä missä Oppo satsaa langanlaihaan ja erittäin seksikkääseen muotoiluun, Xiaomin valttina on hintaansa nähden erittäin kilpailukykyiset tekniset ominaisuudet. Meizu sen sijaan tarjoaa mobiililaitemarkkinoilla lähes ammattitason äänentoistoa.

Aivan kaikille Kiina-puhelimen tilaamista netistä ei kuitenkaan voi suositella. On varauduttava siihen, että puhelimen vikaantuessa voi törmätä ongelmiin esimerkiksi takuuasioissa. Kaikkia ei miellytä se, ettei puhelimen asetuksista löydy suomen kielen vaihtoehtoa.

On hyvin todennäköistä, että valtaosa Kiina-luureista ei tule koskaan myyntiin Suomessa. Kiinalaisten valmistajien on oikeastaan melko turhaa uhrata logistiikka- ja markkinointiponnistuksia pieniin maihin, kotimarkkinat kun ovat valtaisat.

Siksi on hienoa, että osa kiinalaisista valmistajista toimittaa puhelimiaan myös suomalaisille kuluttajille, vieläpä ällistyttävän nopeasti. Nettikauppa tuo valinnan varaa, ja se on pelkästään positiivista.