Nämä asiat epäilyttivät Galaxy S8:ssa - miten on todellisuudessa?

Galaxy S8 ja S8+.
Galaxy S8 ja S8+.

Samsungin tänään julkistamat Galaxy S8 -puhelimet nähtiin lukuisissa vuodoissa jo useiden viikkojen aikana ennen julkistustaan. Vuotaneet kuvat ja tiedot onnistuivat herättämään jo ennakkoon uusista puhelimista myös useita kysymyksiä.

Alla vastaukset muutamiin monien mieltä askarruttaneisiin Galaxy S8 -asioihin.

Miten aiempaa pitkulaisempi näyttö vaikuttaa käytettävyyteen?

Galaxy S8- ja Galaxy S8+ -puhelimissa on 18,5:9 kuvasuhteen näyttö. Se on pitkälti vastaava kuin esimerkiksi LG:n uudessa G6:ssa. Näyttö on nyt aiempaa pitkulaisempi ja se vaikuttaa käyttöön ainakin joissain tilanteissa.

Jo Galaxy S8:n 5,8 tuuman näyttö on varsin kookas, vaikka puhelimen ulkomitat ovat varsin maltilliset. Pitkulaisemman näytön vuoksi näytön yläreuna on varsin kaukana eikä peukalolla sinne ilman käden asennon vaihtamista käytännössä yletä. Esimerkiksi itse en muutamien kokeilujen jälkeenkään saanut liu’utettavaa toimintovalikkoa auki ilman puhelimen asennon vaihtamista kädessä.

Pitkulaisemman näytön hyvät ja huonot puolet tulevat paremmin esiin pidemmällä testijaksolla, mutta lyhyen kokeilun perusteella käytössä ei kuitenkaan lopulta ole suuria eroja verrattuna tavanomaisiin 16:9-kuvasuhteen näyttöihin.

Vaikka näytöt ovat suuria, ne istuivat käteen mukavasti.
Vaikka näytöt ovat suuria, ne istuivat käteen mukavasti.

Sormenjälkitunnistimen sijainti epäilyttää. Yltääkö sormi siihen? Tahriintuuko kamera?

Sormenjälkitunnistimen Samsung on sijoittanut Galaxy S8 -puhelimissa varsin ihmeelliseen paikkaan. Voisi kysyä, haluaako Samsung ylipäätään, että ihmiset käyttävät sitä. Sijaintiin varmasti tottuu ajan kanssa, mutta joka tapauksessa se on vähintään erikoisessa paikassa. Järkevämpi paikka takana olisi ollut monien muiden puhelinten tapaan kameran alapuolella, jossa tunnistin olisi paremmin ulottuvilla.

Sen lisäksi, ettei sormella erityisen hyvin nyt yllä tunnistimelle, kameran linssi tahriintui helposti, kun sormella yritti tunnistimelle kurkottaa. Ennen kuin Galaxy S8:n käytön oppii hyvin, on siis hyvä varautua kameralinssin tahriintumiseen.

Samsung korostaa Galaxy S8:n yhteydessä uutta iirisskanneria ja kasvojen tunnistusta. Niillä tunnistaminen käy aiempaa nopeammin ja Samsungin ennakkoesittelyjen perusteella laite tunnistaa kasvot hyvinkin nopeasti. Sormenjälkitunnistimen erikoinen sijainti saa pohtimaan, pyrkiikö Samsung tunnistimen vaikealla sijoituksella saamaan kuluttajat käyttämään ennemmin sen iiris- ja kasvotunnistusta.

Sormenjälkitunnistimen sijainti kummastuttaa.
Sormenjälkitunnistimen sijainti kummastuttaa.

Sekoittaako Bixby- ja virtanäppäimet keskenään?

Galaxy S8 -puhelimissa on neljä fyysistä painiketta: äänenvoimakkuuden säätönäppäimet, virtanäppäin ja Bixby-näppäin. Virtanäppäin sijaitsee puhelimen oikeassa laidassa ja loput näppäimet vasemmassa laidassa – Bixby-näppäin äänenvoimakkuuspainikkeiden alapuolella.

Virtanäppäin on helposti peukalon ulottuvilla, mikäli siis käyttää puhelinta oikealla kädellä. Vasemmalla kädellä se on keskisormen ulottuvilla. Mikäli puhelimen nappaa ensimmäistä kertaa käteen, saattavat näppäimet sekoittua keskenään, mutta toki niiden paikat oppii varsin pikaisesti.

Bixby-näppäimen voi ensimmäisillä kerroilla sekottaa virtanäppäimeen, mutta tuskin kovinkaan pitkään.
Bixby-näppäimen voi ensimmäisillä kerroilla sekottaa virtanäppäimeen, mutta tuskin kovinkaan pitkään.

Onko Bixby-näppäimen toiminto muutettavissa?

Valitettavasti ei (ainakaan ilman teknistä kikkailua). Suomessa tämä olisi varmasti ollut monelle mieleen, sillä Bixby ei tue vielä suomen kieltä ja luultavasti sen käyttö jää täällä monilla vähäiseksi. Bixby-näppäimeen olisi ollut mukava liittää vaikkapa jonkun tietyn sovelluksen avaaminen tai esimerkiksi taskulampun kytkin.

Saako kameran vielä auki pikakomennolla?

Galaxy S7:ssä, ja monissa muissa Samsungeissa, kameran saa auki painamalla kotinäppäintä nopeasti kaksi kertaa. Galaxy S8:ssa ei ole enää erillistä kotinäppäintä, vaan näyttö kattaa koko etupuolen. Asetuksista voi kuitenkin kytkeä päälle valinnan, jolloin kameran voi avata edelleen helposti painamalla virtanäppäintä kahdesti peräjälkeen.

Kameran saa auki painamalla virtanäppäintä kahdesti peräjälkeen.
Kameran saa auki painamalla virtanäppäintä kahdesti peräjälkeen.