Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Kymmenen vinkkiä virransäästöön – näin pidennät iPhonen akunkestoa merkittävästi

Tuntuuko iPhonen akku aina kuluvan liian nopeasti? Eikö akusta riitä virtaa edes läpi yhden päivän?

Myös iPhonen akunkestoa on mahdollista parantaa usein eri tavoin. Ajoittain vastaan voi tulla myös tilanteita, jossa vähäiseksi jo valahtamaan päässyt akun varaus pitäisi saada syystä tai toisesta riittämään vielä mahdollisimman pitkään. Myös tässä tapauksessa alta löytyvistä vinkeistä voi olla apua.

1. Ota käyttöön alhaisen virran tila

Alhaisen virran tilan saa päälle asetuksista. Akku-valikko kertoo myös hyödyllistä tietoa eniten virtaa kuluttaneista sovelluksista.
Alhaisen virran tilan saa päälle asetuksista. Akku-valikko kertoo myös hyödyllistä tietoa eniten virtaa kuluttaneista sovelluksista.

iOS-käyttöjärjestelmä tarjoaa nykyisin myös erillisen alhaisen virran tilan, joka rajoittaa monia virrankulutusta aiheuttavia toimintoja. Alhaisen virran tila vähentää tai poistaa kokonaan käytöstä sähköpostien haun, Hei Siri -äänikomennon, appien päivityksen taustalla, automaattiset lataukset sekä eräät visuaaliset tehosteet.

iPhone ehdottaa alhaisen virran tilaa akun varauksen laskiessa 20 ja 10 prosenttiin, mutta tilan voi kytkeä päälle muutoinkin milloin tahansa Asetukset -> Akku -> Alhaisen virran tila -kohdasta tai ohjauskeskuksesta, jos tilan pikakuvakkeen on sinne lisännyt.

2. Vähennä näytön kirkkautta ja päällä oloa

Perinteinen keino vähentää merkittävästi virrankulutusta on vähentää näytön kirkkautta. Tämä onnistuu helposti ohjauskeskuksen liukusäätimestä. Ohjauskeskukseen pääsee useimmissa iPhoneissa näytön alareunasta ylöspäin pyyhkäisemällä, ja uudessa iPhone X:ssä näytön oikeasta yläkulmasta alaspäin pyyhkäisemällä.

Tilanteesta riippuen voi olla järkevää pitää näytön automaattinen kirkkauden säätö päällä tai pois. iOS 11 -käyttöjärjestelmäversiossa automaattisen kirkkauden asetus on piilotettu Asetukset -> Yleiset -> Käyttöapu -> Näytön mukautus -valikkoon. Oletuksena automaattinen säätö on päällä.

Näytön kirkkauden ohella kannattaa virransäästömielessä myös sen päällä olon aikaa rajata. Asetukset -> Näyttö ja kirkkaus -valikosta voi lyhentää automaattilukituksen aikaa lyhimmillään 30 sekuntiin ja kytkeä halutessaan pois näytön heräämisen iPhonea nostamalla.

3. Ota käyttöön erityisiä näyttöasetuksia

iOS:n tarjoamat käyttöä erityisryhmille helpottamaan suunnitellut näytön mukautustoiminnot voivat vähentää myös virrankulutusta.

Uusi iPhone X on iPhoneista ainoana varustettu OLED-näyttötekniikalla, joka hyötyy erittäin merkittävästi mustista pikseleistä näytöllä – ne, kun eivät sillä kuluta virtaa lainkaan. Myös muissa iPhoneissa voi kuitenkin kokeilla värien käänteisiksi muuttamisen sekä jopa näytön mustavalkoiseksi muuntamisen vaikutusta.

Nämä valinnat löytyvät Asetukset -> Yleiset -> Käyttöapu -> Näytön mukautus -valikon alta. Mustavalkoiseksi näytön saa rajattua värisuodattimista.

4. Poista käytöstä appien päivitys taustalla – mahdollista myös sovelluskohtaisesti

Yksi parhaita – ja vähemmän tunnettuja – keinoja pidentää iPhonen akunkestoa on luopuminen appien päivityksestä taustalla, ainakin niiden osalta, joissa sille ei ole mitään tarvetta.
Yksi parhaita – ja vähemmän tunnettuja – keinoja pidentää iPhonen akunkestoa on luopuminen appien päivityksestä taustalla, ainakin niiden osalta, joissa sille ei ole mitään tarvetta.

Yksi parhaista keinoista parantaa iPhonen akunkestoa ilman kovin suurta vaikutusta käyttökokemukseen on vähentää appien päivitystä taustalla. Oletusasetuksin sovellukset voivat iPhonessa päivittää uutta sisältöä verkosta jo taustalla, jolloin ne ovat nopeammin käyttövalmiita niihin palattaessa.

Asetukset -> Yleiset – Appien päivitys taustalla -valikosta taustapäivitykset voi kytkeä halutessaan helposti kokonaan pois käytöstä. Mahdollista on myös kytkeä ne pois käytöstä vain sovelluksissa, joissa niitä ei koe tarvitsevansa.

Taustapäivityksistä luopuminen jo yksinään voi tuoda merkittävän parannuksen iPhonen akunkestoon.

5. Harvenna uusien sähköpostien noutoa

Taustalla päivittymisen erikoistapaus ovat lisäksi sähköpostit. Applen oman Mail-sovelluksen sähköpostien noutoväliä voi harventaa iOS 11:ssä Asetukset -> Tilit ja salanat -> Hae uudet tiedot -valikosta.

Sähköpostien push-noudon voi kytkeä pois päältä ja määritellä sähköpostit haettaviksi 15 minuutin, 30 minuutin tai tunnin välein tai ainoastaan käsin avattaessa Mail-sovellus.

6. Poista käytöstä Hei Siri

Hei Siri tarkoittaa iPhonen kuuntelevan jatkuvasti lukittuna ollessaankin Hei Siri -äänikomentoa. Virrankulutus tästä ei ole mahdottoman suurta, mutta ei myöskään olematonta.

Hei Sirin saa kytkettyä pois päältä Asetukset -> Siri ja haku -> Reagoi Hei Siri -kutsuun -kohdasta.

7. Poista käytöstä turhat sijaintipalvelut

Sijaintipalveluja ei käytettävyyden kannalta kannata välttämättä kytkeä täysin pois päältä, mutta sovellusten sijainnin käyttöä aina taustalla voi rajata.
Sijaintipalveluja ei käytettävyyden kannalta kannata välttämättä kytkeä täysin pois päältä, mutta sovellusten sijainnin käyttöä aina taustalla voi rajata.

Sovellusten taustalla päivittymisen ohella ne voivat aiheuttaa virrankulutusta taustalla, jos sijainnin käyttö on sallittu aina.

Sijaintipalvelut pääsee kytkemään pois päältä Asetukset -> Tietosuoja -> Sijaintipalvelut -valikosta. Eri sovellusten kohdalta voi valita haluaako sallia niille sijainnin käytön aina, sovellusta käytettäessä vai ei koskaan.

8. Poista käytöstä Wi-Fi ja Bluetooth, jos et tarvitse niitä – käytä kuitenkin tiedonsiirtoon ensisijaisesti Wi-Fiä

Turhien yhteyksien pitäminen päällä ei tietenkään ole järkevää virransäästön kannalta. Jos Wi-Fi- ja Bluetooth-yhteyksiä ei tarvitse, kannattaa nekin kytkeä pois päältä. Pääsääntöisesti tiedonsiirto vie kuitenkin vähemmän virtaa Wi-Fi-verkossa kuin mobiiliverkossa, joten jos nettiyhteydelle on tarvetta ja Wi-Fi-verkko saatavilla, kannattaa sitä ennemmin käyttää virransäästön näkökulmasta.

iOS 11:ssä ohjauskeskuksen Wi-Fi- ja Bluetooth-pikakuvakkeiden toiminta muuttui. Wi-Fi- ja Bluetooth-pikakuvakkeet eivät enää poista yhteyksiä täysin toiminnasta, vaan katkaisevat vain olemassa olevat yhteydet Apple-lisävarusteita ja käyttöjärjestelmän erikoistoimintoja lukuun ottamatta.

Virransäästön kannalta parempi on kytkeä Wi-Fi ja Bluetooth kokonaan pois päältä. Tämä onnistuu edelleen Asetukset -> Wi-Fi ja Asetukset -> Bluetooth -valikoiden kautta.

9. Ota käyttöön Älä häiritse -tila tai poista käytöstä osa ilmoituksista

Älä häiritse -tilan asetuksista voi kuitenkin valita esimerkiksi puhelut sallituiksi, jolloin ne soivat vaikkei muita ilmoituksia tulekaan.
Älä häiritse -tilan asetuksista voi kuitenkin valita esimerkiksi puhelut sallituiksi, jolloin ne soivat vaikkei muita ilmoituksia tulekaan.

Saapuvat, lukitusnäkymässä näytettäväksi valittujen sovellusten ilmoitukset herättävät näytön ja kuluttavat erityisesti sen vuoksi virtaa.

Siksi Älä häiritse -tilan kytkeminen päälle voi olla järkevää tilanteissa, joissa akkua halutaan todella säästää mutta yhteydet pitää kuitenkin päällä. Älä häiritse -tila pitää ilmoitukset piilossa niin, etteivät ne herätä näyttöä. Tilan voi kytkeä päälle ohjauskeskuksen kuukuvakkeesta tai Asetukset -> Älä häiritse -valikosta.

Asetuksista pääsee myös valitsemaan sallitaanko puhelut kuitenkin älä häiritse -tilassa, ja miltä yhteystietoryhmiltä.

Jos Älä häiritse -tila tuntuu virransäästöön liian rajulta ratkaisulta, on apua myös tiettyjen sovellusten ilmoitusten rajaamisesta Asetukset -> Ilmoitukset -valikon kautta. Eri sovellusten ilmoitusten kytkeminen kokonaan pois tai lukitulla näytöllä esittämisestä luopuminen parantavat akunkestoa.

10. Käytä lentokonetilaa tai sammuta koko puhelin

Jos akku on todella vähissä eikä yhteyksille ole tarvetta, on lentokonetilan kytkeminen päälle nopeimpia ja helpoimpia tapoja näytön kirkkauden vähentämisen kanssa leikata virrankulutusta erittäin merkittävästi. Lentokonetilan kytkemisellä päälle saavutetaan käytännössä kaikki yllä mainitut vinkit yhdellä kertaiskulla.

Lentokonetilan voi kytkeä iPhonessa päälle ohjauskeskuksen pikakuvakkeesta tai Asetusten etusivulta.

Lisäksi tietenkin jos koko puhelinta ei hetkeen tarvitse lainkaan, voi sen sammuttaa kokonaan. Jatkuva sammuttelu ja käynnistäminen sen sijaan vain lisää virrankulutusta.