Telegramin estoyritys Venäjällä ei ole onnistunut – vaikuttanut paljon muihin palveluihin

Venäjän mediansäätelyelin Roskomandzor ilmoitti aiemmin estäneensä yli 200 miljoonan käyttäjän Telegram-pikaviestisovelluksen käytön Venäjällä. Sensuuri on kuitenkin onnistunut varsin kehnosti, minkä lisäksi yrityksillä on ollut vaikutusta myös esimerkiksi Googlen palveluihin.

Venäläisviranomaiset ovat estäneet parhaimmillaan 19 miljoonan IP-osoitteen toiminnan yrittäessään tehdä Telegram-sovelluksesta käyttökelvottoman. Toimet eivät kuitenkaan ole tuottaneet haluttua tulosta, eston kun voi kiertää vaikkapa yksityisillä VPN-yhteydellä. Lisäksi esimerkiksi Vee Security on pyörittänyt omia välityspalvelimiaan, joiden avulla miljoonat Telegram-käyttäjät ovat päässeet sovelluksella viestimään. Viimeisimpien Twitter-päivitysten mukaan myös Vee Securityn toimintaa on kuitenkin pyritty häiritsemään.

TechCrunch uutisoi, että Roskomandzorin toimet ovat niin ikään kiusanneet Googlen palvelujen käyttäjiä Venäjällä, kun esimerkiksi Google haku, Gmail ja joidenkin Android-sovellusten ilmoitukset ovat estoyritysten lomassa toimineet epäluotettavasti. Lisäksi muun muassa Twitch ja Spotify over nekin ajautuneet ristituleen, eivätkä toimi kaikilla käyttäjillä.

Telegramin perustaja Pavel Durov on innoittanut sovelluksensa käyttäjäkuntaa nousemaan ”digitaaliseen vastarintaan” Venäjän historian suurimman Internet-sensuuriyrityksen vastustamiseksi. Viime sunnuntaina sadat Telegram-logosta tutut paperilentokoneet lensivät ympäri Moskovaa tempauksessa, jonka tarkoituksena oli taistella estotoimia vastaan.

Venäläisviranomaiset ovat kertoneet haluavansa pääsyn Telegram-viesteihin terrorismin kitkemiseksi. Huhtikuussa 2017 Pietarissa 15 ihmistä tappaneen metroiskun tekijän esimerkiksi on kerrottu käyttäneen tovereidensa kanssa Telegramia.

Viranomaisten on kuitenkin epäilty myös haluavan päästä laajemmin valvomaan kansalaistensa viestiliikennettä.