Lähteekö Jollan bisnes nyt lentoon? Venäjältä ensi vuonna merkittävää kasvua

Suomalaisen Sailfish OS -käyttöjärjestelmää kehittävän Jollan liiketoiminta on nyt vakaalla pohjalla. Yhtiö sai alkunsa Nokian hylkäämän MeeGon jatkokehityksestä. Ensimmäisen Jolla-älypuhelimen myyntiintulosta vuonna 2013 tuli viikko sitten kuluneeksi 5 vuotta. Sittemmin Jollan liiketoiminta on kehittynyt omien laitteiden myynnistä käyttöjärjestelmän tarjoamiseen paikallisille kumppaneille valituissa maissa. Näissä maissa on tilausta vaihtoehdolle Android- tai Applen iOS-käyttöjärjestelmille, ja sellaisen Jolla voi Sailfishillä uniikilla tavalla tarjota.

Pilottiprojektien jälkeen Jollan liiketoiminta on pääsemässä pikku hiljaa kunnon vauhtiin suurempien käyttöönottojen alkaessa erityisesti Venäjällä. Tämä tulee merkitsemään Jollalle nopeaa lisensointitulojen kasvua ja kohentuvaa tulosta.

Aiemmin tämän syksyn aikana Jolla julkaisi Sailfishistä uuden merkittävän Sailfish 3 -version.

Haastattelimme Jollan toimitusjohtajaa Sami Pienimäkeä tänään Slush-tapahtumassa Helsingissä.

Venäjä nyt tärkein markkina Jollalle

Jollan merkittävin kumppani on venäläinen Open Mobile Platform. Sen taustalla on tapahtunut tämän vuoden aikana merkittävä muutos, kun Venäjän valtion suuroperaattori Rostelecom hankki Open Mobile Platformista 75 prosentin osuuden. Samalla Rostelecom tuli myös Jollan vähemmistöomistajaksi, ja on näin osaltaan tukemassa Jollan mahdollisia tulevia rahoitustarpeita. Rostelecomin merkittävyyttä kuvaa se, että sen asiakkaina on venäläisyhtiöistä jopa 80 prosenttia tavalla tai toisella.

”Liiketoiminnastamme nyt noin 60 prosentin voidaan sanoa tulevan Venäjältä”, kertoi Jollan toimitusjohtaja Sami Pienimäki.

Jollan toimitusjohtaja Sami Pienimäki.
Jollan toimitusjohtaja Sami Pienimäki.

Jollan yhteistyö Venäjällä käynnistyi vuoden 2016 keväällä, ja pikku hiljaa on pilottivaiheen jälkeen edetty suurempien käyttöönottojen kynnykselle.

Mielenkiintoisena pilottiprojektina Venäjän posti tilasi 15 000 maksupäätelaitetta, jotka on varustettu Sailfish-käyttöjärjestelmällä.

Viime ja tämän vuoden aikana Jolla on Open Mobile Platformin kanssa kehittänyt tarjolle merkittävän määrän erilaisia laitteita, älypuhelinten lisäksi myös tabletteja ja maksupäätelaitteita. ”Tarjolla on jo leveä portfolio erilaisia tuotteita, mutta kokonaisuus on vasta alkuvaiheessa”, toteaa Pienimäki.

Useampia valtionyhtiöitä on ottamassa voimalla käyttöön Sailfish-laitteita Venäjällä. Tämä johtuu siitä, että Open Mobile Platformin Sailfish Mobile on kirjattu Venäjän valtion hyväksyttyjen alustojen rekisteriin ainoana mobiilikäyttöjärjestelmänä. Käytännössä tämä merkitsee, että valtionyhtiöiden uudet projektit tulee rakentaa Sailfishin pohjalle.

Tulossa on Pienimäen mukaan huomattavasti edellä mainittua 15 000 maksupäätelaitteen pilottiprojektia suurempia käyttöönottoja.

”Pian puhutaan kuusinumeroisesta luvusta käyttäjiä, ja se tulee kerryttämään meille ensi vuoden aikana jo merkittävästi rojaltituloja”, valottaa Pienimäki.

Aluksi Venäjän kasvava bisnes syntyy pääasiassa valtionyhtiöistä, mutta myyntiä on tapahtumassa laajemminkin venäläisille yrityksille.

Sailfish venäjäksi.
Sailfish venäjäksi.

Operatiivinen tulos kääntymässä plussalle

Jollan liiketoiminta perustuu sen käyttöjärjestelmän laitekohtaiseen lisensointiin. Käytännössä Jolla saa rojaltimaksun jokaisesta kumppanin myymästä, Sailfish-käyttöjärjestelmällä varustetusta laitteesta.

Vielä toistaiseksi lisensointitulot olleet melko vähäisiä, ja merkittävä osa liikevaihdosta on syntynyt tehdystä kehitystyöstä, josta kumppanit ovat Jollalle maksaneet. Esimerkiksi Venäjältä tällaista palvelulaskutusta on kertynyt Pienimäen mukaan jo kaksi miljoonaa euroa.

Vuonna 2017 Jolla tuplasi liikevaihtonsa 2,2 miljoonaan euroon ja teki 6,9 miljoonaa euroa tappiollisen nettotuloksen. ”Tänä vuonna kasvua kertyy suuria kaksinumeroisia lukuja”, kertoi Pienimäki tänään.

Ensi vuodesta lähtien rojaltitulojen pitäisi kuitenkin nousta merkittävälle tasolle merkittävien käyttöönottojen alkaessa. Kasvavat laitetoimitukset näkyvät Jollalle merkittävästi kasvavina, korkeakatteisina rojaltituloina.

Jolla on rekrytoinut tänä syksynä kymmenen uutta työntekijää ja kasvattanut henkilöstönsä näin noin viiteenkymmeneen. Jollan kulurakenne on kuitenkin varsin kiinteä, ja ensi vuonna kasvavan rojaltiliikevaihdon pitäisi Pienimäen mukaan kääntää Jollan operatiivinen tulos plussalle.

Tämä tarkoittaa käyttökatetta ja positiivista kassavirtaa, ja näin laskettuna tulokseltaan plus-merkkisiä kuukausia onkin jo kertynyt ajoittain muutamia. Jolla on kuitenkin aktivoinut aiempina tilikausina tutkimus- ja tuotekehityskuluja taseeseensa kymmenien miljoonien eurojen edestä, ja kirjanpidossa näistä tehdään merkittäviä poistoja. Tämä tarkoittaa Jollan raportoiman liikevoiton ja nettotuloksen pysyvän vielä pidempään tappiollisena.

Tulevaa kasvua Latinalaisesta Amerikasta ja Kiinasta?

Vaikka Jollan pääfokus on ja myös tulot tulevat Venäjältä, on sillä kasvuhankkeita muuallakin. Jo entuudestaan tuttuja ovat avaukset Latinalaisessa Amerikassa ja Kiinassa.

Latinalaisessa Amerikassa on Jollan kumppanina on bolivialainen Jala Group. Se on tuonut markkinoille Accione-brändillä Sailfish-laitteita, joita myydään paikallisille yrityksille.

Bolivia on markkina-alueena pieni, mutta Jolla tähtää pilottiprojektin kautta jatkossa myös Brasilian huomattavasti suuremmille markkinoille.

Liiketoimintamalli kaikilla alueilla on samanlainen, eli Jolla tienaa rojaltimaksuja kumppanien myymien Sailfish-laitteiden perusteella.

Kiinassa edistyminen on ollut hitaampaa. Jolla on tehnyt myös Kiinassa yhdessä kumppaninsa kanssa pilottiprojektin viime syksyn ja talven aikana. Kaupallisten ratkaisujen kehittäminen on tavoitteena ensi vuonna.

Samoin Afrikassa Jolla aikoo yrittää uudelleen. Ensimmäinen yritys markkinoille ei tuottanut tulosta.

Pienimäki muistuttaa kuitenkin myös Jollan olevan pieni yhtiö, joka ei voi revetä joka suuntaan. ”Ei pidä ahnehtia ja ottaa liikoja riskejä. Esimerkiksi Latinalaista Amerikkaa katsomme varovasti.”

Yli 10 000 käyttäjää päivittää vielä alkuperäistä Jolla-puhelinta – Xperia-puhelimet uusi vaihtoehto yhteisölle

Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmän kehitystyö tapahtuu avoimen koodin periaatteella, ja Jollan ulkopuolisella kehittäjäyhteisöllä on ollut aina merkittävä rooli yrityksen ympärillä.

Erityisesti yhteisön tarpeisiin Jolla on vastannut viime vuosina tuomalla Sailfish-käyttöjärjestelmän asennettavaksi valittuihin Sonyn älypuhelimiin. Aiemmin tänä vuonna tuettu valikoima laajeni merkittävästi Xperia XA2 -mallisarjan liittyessä mukaan eri variantteinaan. Myös asennusprosessi on helpottunut nyt huomattavasti.

Jolla myy Sailfish X -pakettia esimerkiksi Sonyn Xperia XA2 -älypuhelimiin.
Jolla myy Sailfish X -pakettia esimerkiksi Sonyn Xperia XA2 -älypuhelimiin.

Jolla myy sen käyttöjärjestelmän sisältävää Sailfish X -asennuspakettia Sony-älypuhelimiin 49,90 eurolla.

”Kauppa on käynyt jatkuvasti voimakkaammin kuin mitä oletimme”, kertoo Pienimäki myyntituloksista.

Moni Jolla-fani on vaihtanut puhelimensa Sailfishillä varustettuun Sonyyn, mutta mukana on myös uusia kokeilijoita. Pienimäki väläytti myös mahdollisuutta, että Sailfish voitaisiin tuoda vastaavalla tavalla helposti asennettavaksi myös joidenkin muiden älypuhelinvalmistajien malleihin.

Vanhalla alkuperäisellä Jolla-puhelimellakin, josta yhtiön tarina sai alkunsa, on kuitenkin myös yhä vankka käyttäjäkuntansa. Jolla julkaisee yhä päivityksiä viisi vuotta sitten myyntiin tulleelle puhelimelle, ja monet yhä päivityksiä asentavatkin.

”Yli 10 000 ihmistä päivittää alkuperäistä Jolla-puhelinta”, Pienimäki suorastaan ihmettelee. Nykyisin useimmat Android-älypuhelimet saavat päivityksiä vain 2-3 vuotta, mihin nähden Jollan päivitystuki on ollut ylivertainen.

Pienimäki jopa kehuskelee alkuperäisen Jollan nopeutuneen uudella Sailfish 3 -versiolla.