Jo mukana testiversiossa: iOS 11.3 tulee tuomaan uuden Akun kunto -näkymän iPhoneen – mahdollistaa kohutoiminnon poiskytkemisen

Apple tulee tuomaan tulevassa, todennäköisesti maaliskuussa varsinaisena päivityksenä julkaistavassa iOS 11.3:ssa uuden Akun kunto -osion asetusvalikkoon.

Nyt Apple on tuonut uuden toiminnallisuuden ensi kertaa testattavaksi iOS 11.3:n toisessa beetatestiversiossa, joka julkaistiin eilisiltana rekisteröityneille sovelluskehittäjille.

Uusi Akun kunto -näkymä on yksinkertainen. Se sisältää tiedon akun kapasiteetista suhteessa sen alkuperäiseen kapasiteettiin uutena. Lisäksi jos akku on heikentynyt, on näkymästä mahdollista kytkeä pois päältä Huipputehovalmius. Kyse on viime aikoina paljon kohua herättäneestä, iPhonen yllättäviä sammumisia estävästä mutta samalla suorituskykyä heikentävästä toiminnosta.

Uudemmissa puhelimissa, joiden akku ei ole vielä ehtinyt heiketä, ei ole mahdollista tehdä muutoksia.
Uudemmissa puhelimissa, joiden akku ei ole vielä ehtinyt heiketä, ei ole mahdollista tehdä muutoksia.

Akun kunto tulee näkyviin iPhone 6:een ja uudempiin, mukaan lukien iPhone SE:hen. iPhone 8 ja iPhone 8 Plus sekä iPhone X sisältävät parempaa virranhallintatekniikkaa laitteistossaan, joten suorituskykyvaikutukset niissä tulevat aikanaan olemaan pienempiä akkujen heikentyessäkin. Vielä toistaiseksi uusien iPhone-mallien akku ei ole ehtinyt heikentyä.

iOS 11.3:ssa Huipputehovalmius-toiminto tulee oletuksena olemaan pois päältä, mutta se aktivoituu, jos iPhone sammuu kerran yllättäen. Tämän jälkeen iOS 11.3:ssa käyttäjällä on mahdollista halutessaan kytkeä toiminto pois päältä. Aiemmin Apple ei ole jättänyt käyttäjälle valinnanvaraa. Alun perin Apple lisäsi huipputehoa rajoittavan toiminnon jo vuoden 2017 alkupuolella iOS 10.2.1 -päivityksessä.

Applen mukaan iPhonen akut suunnitellaan säilyttämään 80 prosentin kapasiteetti vielä 500 lataussyklillä. Jos akku on heikentynyt alle 80 prosenttiin, Akun kunto -näkymä suosittelee akun vaihtamista uuteen. Reaktiona heikentyneillä akuilla varustettujen iPhone-puhelinten hidastamisesta Apple alensi aiemmin myös merkittävästi akunvaihdon hintaa.