Testissä 299 euron Honor 8X -älypuhelin: Erottuva vaihtoehto kookkaalla näytöllä

Suomessa suosituksi noussut Huawein sisarbrändi Honor toi hiljattain myyntiin uuden Honor 8X -älypuhelimensa. Hintansa vastineeksi Honor 8X lupailee muun muassa kookasta näyttöä ja valovoimaista kameraa erinomaisella yökuvauksella.

Honor 8X on Suomessa myynnissä 4 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 64 gigatavun tallennusmuistilla varustettuna 299 euron suositushinnalla. Puhelin on saatavilla mustana, sinisenä ja punaisena.

Ainakin kirkkaanpunaisena Honor 8X erottuu massasta, mutta kuinka sen onnistuu vastata keskihintaluokan kovaan kilpailuun?

Kookas Honor 8X on keveytensä ansiosta kädessä yllättävän kompakti.
Kookas Honor 8X on keveytensä ansiosta kädessä yllättävän kompakti.

Honor 8X:n tekniset tiedot

  • Lasi-alumiinirakenne
  • 6,5 tuuman IPS LCD -näyttö lovella näytön yläreunassa, 19,5:9-kuvasuhteella ja 2340×1080 pikselillä (397 PPI)
  • Sormenjälkilukija takana ja kasvojentunnistus etukameralla
  • Kaksoiskamera takana: 20 megapikselin pääkamera PDAF-automaattitarkennuksella ja f/1,8-aukolla sekä 2 megapikselin syvyyskamera
  • Etukamera 16 megapikseliä f/2,0-aukolla
  • Kirin 710 -järjestelmäpiiri (4x ARM Cortex-A73 @ 2,2 GHz + 4x ARM Cortex-A53 @ 1,7 GHz, ARM Mali-G51 MP4 -grafiikkasuoritin)
  • Vähintään 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
  • Vähintään 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 400 gigatavuun asti)
  • Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 4.2 / NFC -yhteydet
  • GPS / GLONASS -paikannus
  • Micro-USB-liitäntä ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä
  • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
  • 3 750 milliampeeritunnin akku
  • Mitat 160,4 x 76,6 x 7,8 millimetriä
  • Paino 175 grammaa
  • Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmäversio + EMUI 8.2

Hyvää Honor 8X:ssä

  • Ulkonäkö. Edestä ja takaa lasinen Honor 8X erottuu edukseen, ja etenkin punainen ja sininen värivaihtoehto ovat todella tyylikkäitä ja erottuvia. Takakuori on ikään kuin jaettu kahtia viimeistelemällä vain toinen puoli kiiltäväksi, ja ainakin omaa silmääni ratkaisu miellyttää. Myös laatutuntuma on kohdallaan.
  • Näyttö. Kookas 6,5-tuumainen näyttö on puhelimen hinta huomioiden mainio. Etenkin kontrasti ja väritoisto ovat kohdillaan, vaikka kirkkaus ei aivan kärkiluokkaa olekaan.
  • Akunkesto. Kookas 3 750 milliampeeritunnin akku kestää peruskäytöllä parikin vuorokautta, ja myös ahkera käyttäjä pärjäilee huoletta ainakin yhden vuorokauden.
  • Kamera – varauksella. Honor 8X:n kamera on parhaimmillaan haastavissa kuvausolosuhteissa. Hämäräkuvauksessa hyödynnetään Huawei P20 Prosta ja Mate 20 Prosta tuttua tekoälyteknologiaa, ja vaikka 8X häviää tekniikkansa osalta, on lopputulos silti mainio.

Huonoa Honor 8X:ssä

  • Micro-USB-liitäntä. Edullinen hinta näkyy Honor 8X:ssä muun muassa siinä, että USB-C:n sijaan puhelimessa on vanhahtava Micro-USB-liintäntä. Omasta mielestäni ongelma ei ole suuri, mutta mainitsemisen arvoinen.
  • Kamera – tietyissä olosuhteissa. Honor 8X:n kamera ei ole millään mittapuulla huono, mutta hieman yllättäen päivällä kuvattaessa siltä odottaisi enemmän, etenkin kun hämärässä kuvat ovat mainioita.
  • Videokuvaus. 4K-kuvauksen puuttuminen ei 299 euron puhelimessa ole mitenkään erikoista, mutta kuvanvakautuksen heikkous puolestaan harmittaa. Video kärsii helposti, jos kuvaaja liikahtaa vähänkään.
  • Ei vesi- tai pölytiiviyttä ja muut selkeät puutteet. Honor 8X:ssä ei harmillisesti ole minkäänlaista suojausta vedeltä tai pölyltä. Sama kuitenkin pätee myös hintaluokan haastajiin, kuten monet muutkin Honor 8X:n selkeät puutteet joita kalliimmissa älypuhelimissa on tarjolla, kuten myös muun muassa stereokaiuttimet ja tuki langattomalle lataukselle.

Kokonaisuutena Honor 8X on vakuuttava paketti

Sormenjälkilukija toimii Honor 8X:ssä mainiosti, ja sijoittelukin on onnistunut.
Sormenjälkilukija toimii Honor 8X:ssä mainiosti, ja sijoittelukin on onnistunut.

Honor 8X pyrkii totuttuun tyyliin tarjoamaan lippulaivaluokan ominaisuuksia pienemmällä rahalla. Puhelimen vahvuus on sen monipuolisuudessa – ominaisuuksiltaan se sopii niin somettajalle, sisältöjen kuluttamiseen kuin myös jokapäiväiseen puhelimen peruskäyttöön.

Honor 8X on varustettu Huawein omalla Kirin 710 -järjestelmäpiirillä. Kyseessä ei ole valmistajan vahvin vaihtoehto, mutta tehot kyllä riittävät kuitenkin peruskäytössä tilanteessa kuin tilanteessa. Koko testirupeaman aikana ei esiintynyt minkäänlaista tökkimistä, ja jopa vaativimmat mobiilipelit pyörivät pääosin ongelmitta.

Honor 8X:n näyttö on hyvä, eikä suurempaa moitittavaa ole.
Honor 8X:n näyttö on hyvä, eikä suurempaa moitittavaa ole.

Kookasta 6,5-tuumaista näyttöä ympäröivät ohuet reunukset, ja vaikka Honorin ilmoittama 91 prosentin näyttö-runkosuhde kuulostaakin liioitellulta, on suoritus hintaluokkaan nähden silti erittäin hyvä. Katselukulmat ovat laajat, väritoisto mallikasta ja riittävä 397 pikselin tuumatiheys takaa miellyttävän käyttökokemuksen. Toisinaan maksimikirkkaus jättää kuitenkin hieman toivomisen varaa, marraskuinen aurinkokin kun vaikeutti puhelimen käyttöä jonkin verran.

Virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet ovat puhelimen oikealla laidalla.
Virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet ovat puhelimen oikealla laidalla.
Lataaminen hoituu vanhahtavan Micro-USB-liitännän kautta. Myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä on mukana.
Lataaminen hoituu vanhahtavan Micro-USB-liitännän kautta. Myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä on mukana.

Honor 8X:n kohdalla tarina on oikeastaan melkoisen tuttu. Kyseessä on jälleen hinta-laatusuhteeltaan erinomainen puhelin, josta on vaikeaa keksiä sen suurempia moitteen aiheita. Puhelin toimii Android 8.1 Oreo -ohjelmistolla, jonka päälle on lätkäisty Honorin oma EMUI 8.2 -käyttöliittymä. Se jakanee edelleen mielipiteitä, mutta itse pidän sen ilmeestä ja lukuisista kustomointimahdollisuuksista. Ilmaisia teemoja riittää vaikka jokaiselle päivälle, ja myös sovellusvalikon muokkaaminen on tervetullut lisä – vaikka voi erillisen valikon toki edelleen poistaa käytöstä kokonaankin.

Android 9 Pie -päivityksen osalta ei toistaiseksi ole kerrottu vielä mitään.

Perushyvä kamera hämmentää toisinaan 

Honor 8X:n kaksoiskamera on varustettu tekoälytoiminnoilla.
Honor 8X:n kaksoiskamera on varustettu tekoälytoiminnoilla.

Kaksoiskamera on nykypäivän älypuhelimissa jo arkipäivää, ja sellainen löytyy myös Honor 8X:stä. Laadukkaalla PDAF-automaattitarkennuksella varustettu pääkamera on tarkkuudeltaan 20 megapikseliä ja sen rinnalla on kahden megapikselin apukamera tallentamassa syvyystietoa.

Honor 8X:n kamera on sikäli mielenkiintoinen, että se on yllättäen parempi hämärässä kuin päivänvalossa. Toki hämäräkuvissa on rutkasti päiväotoksia enemmän kohinaa, mutta tässä hintaluokassa jälki on ehdottomasti kärkikastia. Mukana on myös erillinen Yö-kuvaustila, jonka Honor itse kehuu toimivan samalla periaatteella kuin huippuluokan Huawei P20 Prossa ja Mate 20 Prossa. Panostus haastaviin olosuhteisin näkyy, mutta ihmeisiin ei taitavinkaan ohjelmisto pysty. Triplasti kalliimpien huippupuhelinten suoritukselle Honor 8X kalpenee, mutta alle 300 euron älypuhelimelle hämärän – ja jopa pimeän – kuvat ovat erinomaisia, kuten esimerkkiotoksetkin osoittavat.

Kuvattavan kohteen tunnistus onnistuu pääosin hienosti, mutta toisinaan virheitäkin sattuu. AI-tila aktivoidaan vasemman laidan painikkeella.
Kuvattavan kohteen tunnistus onnistuu pääosin hienosti, mutta toisinaan virheitäkin sattuu. AI-tila aktivoidaan vasemman laidan painikkeella.

Huawein tekniikkaa on kamerassa enemmänkin, tekoälyä hyödyntävän AI-kuvaustilan muodossa nimittäin. Yhteensä satoja kuvauskohteita ja -olosuhteita tunnistava tila säätää kameran asetukset automaattisesti ideaaleiksi, mikä periaatteessa tarkoittaa parhaita mahdollisia valokuvia, mutta käytännössä tilanne on hieman toinen. Todellisuudessa tekoäly usein ylikorostaa värejä, mikä toki tarkoittaa eloisampia, mutta samalla vähemmän realistisia valokuvia. Parhaimmillaan AI-tila on näppärä, mutta heikoimmillaan se saattaa jopa pilata valokuvan tyystin.

AI-tila korostaa värejä pääosin liiaksikin.
AI-tila korostaa värejä pääosin liiaksikin.
Sama tilanne ilman tekoälyn apua.
Sama tilanne ilman tekoälyn apua.

Arvostelun loppupuolella on muutamia vertailukuvia AI-tilan ja tavallisen kuvaustilan välillä.

Honor 8X:n kamera on kokonaisuutena kuitenkin varsin laadukas. Parhaimmillaan se haastaa tosissaan myös kalliimmat älypuhelimet, mutta toisinaan siltä odottaisi enemmän. Hintaluokassaan se on kuitenkin jo monipuolisuutensa puolesta mainio. Mukana on useita kuvaustiloja muotokuvista Yö-otoksiin ja manuaaliasetuksiin. Etukamera hoitaa sekin leiviskänsä kunnialla, ja selfieitä kelpaa kyllä esitellä.

Honor 8X – hitti vai huti?

 

 

Honor 8X:lle on helppo povata menestystä joulusesongin lähestyessä. Monipuolisuutensa takia se sopii monenlaiselle ostajakunnalle, eikä sillä oikeastaan ole selviä heikkouksia, jotka jollakin lailla pilaisivat kokonaisuuden. USB-C-liitännän puuttuminen on harmillista, mutta 3 750 milliampeeritunnin akusta riittää hyvin virtaa. Laadukkaassa näytössä on suhteellisen kookas lovi, johon on kuitenkin helppo tottua, minkä lisäksi sen saa halutessaan piilotettuakin. Honor 8X:n laatutuntuma on mainio, eikä liitäntävalinnan ohella muita selkeitä säästökohteita pistä silmään.

Loven läsnäoloa ei Honor 8X:ssä huomaa – ja se on hyvä asia.
Loven läsnäoloa ei Honor 8X:ssä huomaa – ja se on hyvä asia.

Keskihintaluokan kilpailu on kuitenkin tällä hetkellä todella kovaa. Honor 8X:lle haasteen heittävät ainakin Nokia 7.1 paremmalla, mutta pienemmällä näytöllään ja tasapainoisemmalla kamerallaan, joka tukee myös 4K-videokuvausta. Enemmän tehoja kaipaavan mobiilipelaajan taas kannattaa katsastaa myös Snapdragon 845:llä varustettu Pocophone F1, joka ei kuitenkaan muilla osa-alueilla ehkä pärjää Honor 8X:lle.

Loppujen lopuksi kyse on jälleen pitkälti mielipiteistä. Honor 8X:n valitseva ei varmasti joudu pettymään, mutta ostopäätöstä tehtäessä on silti hyvä tarkastaa myös muiden valmistajien tarjonta. Pirtsakampaa ulkonäköä kaipaavalle Honor 8X on kuitenkin ehdottomasti parhaita vaihtoehtoja. Alkutalven pimeyttä kirkkaasti väritetty Honor 8X kirkastaa kummasti tarjoten jälleen yhden hyvän vaihtoehdon Honoriin mieltyneille.

Auringonlasku tekoälyn avustamana.
Auringonlasku tekoälyn avustamana.
Ilman tekoälyä värit ovat haaleammat.
Ilman tekoälyä värit ovat haaleammat.

 

 

Aukko-tilassa (boke-kuvaus) ei AI-tila ole käytössä.
Aukko-tilassa (boke-kuvaus) ei AI-tila ole käytössä.
Parhaimmillaan AI-tila tekee kuvista väreineen parempia.
Parhaimmillaan AI-tila tekee kuvista väreineen parempia.
Honor 8X pärjää myös erittäin haastavissa olosuhteissa.
Honor 8X pärjää myös erittäin haastavissa olosuhteissa.