Uusi verkkokauppa Teknavi.com

YouTube Shorts tulee nyt Suomeen - näin palvelu muuttuu lyhyillä videoilla

Shorts on YouTuben kilpailija TikTokille.

Suosittu videopalvelu YouTube muuttuu merkittävästi tällä viikolla myös Suomessa, kun edelleen beetatestileiman alla kulkeva YouTube Shorts -lyhytvideopalvelu laajenee toden teolla myös Suomeen.

YouTube julkaisi Shortsin ensimmäisen kerran viime vuoden syyskuussa, ja sittemmin se laajentunut 26 maahan. Jatkossa Shorts on nyt saatavilla yli 100 maassa, joissa YouTube on käytettävissä.

Suomessa YouTube Shortsin beetaversio on tulossa kaikkien saataville keskiviikkona 14. heinäkuuta.

Lyhyet videot ovat jo olleet katsottavissa YouTubessa, mutta tämän viikon julkaisun myötä myös Suomessa käyttäjillä on ensimmäistä kertaa mahdollisuus käyttää erityisesti lyhyiden videoiden luomiseen tarkoitettuja työkaluja, joilla voi muun muassa yhdistää monta videoleikettä yhdeksi, luoda videoita musiikin kera ja säätää tallennuksen nopeutta.

Shortsia on pidetty tietenkin YouTuben vastineena erityisesti TikTokille. TikTokin tavoin YouTube Shorts -videot ovat lyhyitä (pituudeltaan enintään yhden minuutin) ja voivat sisältää erilaisia ääniä, kuten musiikkia. Pystysuuntaiset videot myös täyttävät katsottaessa koko älypuhelimen näytön ja eri videoita voi selata loputtomasti siirtymällä pyyhkäisemällä seuraavaan.

YouTuben vahvuus kilpailussa on sen massiivinen olemassa oleva käyttäjäkunta. Haasteena puolestaan on käyttäjien totuttaminen uuteen selaustapaan myös YouTubessa sekä erilaisten sisältöjen – lyhyiden ja pidempien – yhteiselo saman palvelun alla. Toistaiseksi YouTube kertoo, että Shorts-videoilla on ollut jo yli 6.5 miljardia päivittäistä katselukertaa.

Shorts-videoihin pääsee jo YouTuben mobiilisovellusten kotinäkymässä esitettävästä rivistä, minkä lisäksi ne ovat saamassa myös oman välilehtensä, jonka painike tulee korvaamaan alareunan navigaatiopalkista tähän asti toisena vasemmalta löytyneen Tutustu-painikkeen. Jatkossa Shorts-videoihin pääsee siis helpommin yhdellä painalluksella. Lisäksi aiheeseen sopivia Shorts-videoita voidaan suositella myös tavallisten videoiden katselunäkymässä muiden suositusten seassa.

Shorts on saamassa oman välilehtipainikkeensa YouTube-sovellus alareunan navigaatiopalkkiin.
Shorts on saamassa oman välilehtipainikkeensa YouTube-sovellus alareunan navigaatiopalkkiin.

Toistaiseksi Shorts-videoihin liittyvät toiminnot on julkaistu osaksi Android- ja iOS-sovelluksia, mutta YouTube kertoo harkitsevansa Shortsin laajentamista myös mobiili- ja tietokonesivuille sekä tablettilaitteille.

Uudet työkalut Shorts-videoiden luomiseen

Yhdessä Shortsin kansainvälisen laajennuksen kanssa palveluun lisätään uusia ominaisuuksia videoiden luomiseen.

Myös tavalliset, muuten kuin YouTube Shorts -kameran kautta YouTubeen ladatut, alle 60 sekunnin tavalliset pystysuuntaiset YouTube-videot voivat näkyä jatkossakin osana YouTube Shorts -videoiden katselunäkymää.

YouTuben tarjoamalla erillisellä Shorts-kameralla ja sen työkaluilla voi kuitenkin jatkossa esimerkiksi lisätä tekstejä, jotka ilmestyvät näkyviin halutussa kohdassa videota. Muita uusia ominaisuuksia ovat automaattinen kuvatekstin lisääminen, jopa 60 sekunnin tallennus Shorts-kameralla (aluksi rajoituksena oli vain 15 sekuntia), puhelimeen tallennettujen videoklippien lisääminen Shorts-kameralla otettuihin videoihin sekä erilaisten filttereiden lisääminen värien muuttamiseksi.

YouTuben Shorts-kameran työkalulla voi esimerkiksi lisätä tietyssä kohdassa videota näkyviä tekstejä.
YouTuben Shorts-kameran työkalulla voi esimerkiksi lisätä tietyssä kohdassa videota näkyviä tekstejä.

YouTuben tarjoamilla työkaluilla käyttäjät voivat samplata Shorts-videoihinsa ääniä muista Shorts-videoista ja sekä muistakin miljardeista YouTube-videoista. YouTuben antaman esimerkin mukaan videoissa voi esimerkiksi kommentoida suosikkitubettajan vitsejä, kokeilla uusinta reseptiä tai tehdä oman versionsa koomikon sketsistä. Sisällöntuottajat voivat halutessaan kieltää pitkien videoidensa käytön tällä tavalla miksauksissa.

Mahdollista on myös muuttaa videon toistonopeutta sen kuvaamisen jälkeen.

Tarjolla YouTube Shorts -videoissa käytettäväksi on runsas musiikkivalikoima sisältäen kappaleita yli 250 levy-yhtiöltä ja julkaisijalta ympäri maailmaa. Mukana ovat esimerkiksi Universal Music Groupin levy-yhtiöt ja julkaisuyhtiöt, Sony Music Entertainment ja Sony Music Publishing, Warner Music Group ja Warner Chappell Music, Believe, Merlin, Because Music, Beggars, Ditto, AEI, The State51 ja Kobalt.

“Haluamme tehdä Shorts-videoiden luomisesta hauskaa. Kehitämme Shortsiä yhdessä sisällöntuottajien ja artistien kanssa, ja lisäämme uusia ominaisuuksia käyttäjien kokeiltavaksi”, kommentoi YouTube Shortsin tuotepäällikkö Todd Sherman.

Shorts-videoista on helppo siirtyä sen sisältämän äänen, kuten musiikkikappaleen, omaan näkymään, josta pääsee näkemään muita saman äänen sisältäviä videoita. Tästä on myös helppo siirtyä katsomaan koko kappaleen musiikkivideo tai saada lisätietoja artistista. Lisäksi omista näkymistään voi katsella samoin tietyn kanavan tai tietyllä hashtag-tunnisteella merkittyjä Shorts-videoita.

YouTube houkuttelee mukaan sisällöntuottajia

Osana YouTube Shortsin laajempaa lanseerausta YouTube on myös kertonut tuestaan sisällöntuottajille.

YouTuben mukaan se etsii erilaisia keinoja, joilla Shorts-sisällöistä voi ansaita rahaa. Vastikään julkistettu rahasto, YouTube Shorts Fund, jakaa 100 miljoonaa dollaria vuosina 2021–2022 sisällöntuottajille.

“Lyhytmuotoinen video on selvästi uusi suosittu formaatti. Se on myös luonnollinen seuraava askel YouTubelle, joka oli aikanaan alkuperäinen alusta ihmisille, jotka halusivat kertoa jotakin. YouTube Shorts on näin ollen hyvin osa laajempaa missiotamme”, YouTube Shortsin tuotepäällikkö Todd Sherman totesi palvelun esittelytilaisuudessa.

Ylipäänsä viimeisen kolmen vuoden aikana YouTube on maksanut yli 30 miljardia dollaria sisällöntuottajille, artisteille ja mediayhtiöille.

Lyhytmuotoisissa videoissa YouTube kohtaa kovaa kilpailua ei vain TikTokin, mutta myös Instagramin suunnasta. Facebook on myös tuonut osaksi Instagramia vastaavat Reels-videojulkaisut, ja jatkossa videoiden painoarvon Instagramissa odotetaan vain kasvavan.

YouTube Shortsille yksi haaste voi olla se, että moni vain uudeelleenjulkaisee palvelussa esimerkiksi TikTokissa alun perin julkaistuja videoita. Tuotepäällikkö Shermanin mukaan YouTubella tiedostetaan, että monet sisällöntuottajat ovat aktiivisia useissa eri palveluissa. Omalta osaltaan YouTube Shortsista on tarkoitus tehdä menestys panostamalla julkaisujen luomistyökaluihin, korkealaatuisiin liitettäviin sisältöihin (musiikki ja äänet muista YouTube-videoista) sekä tarjoamalla ominaisuuksien kautta inspiraatiota uusiin Shorts-videoihin.

Omat YouTubessa julkaisemansa Shorts-videot voi ladata halutessaan YouTube Studion kautta. Katsojille YouTube ei tarjoa latausmahdollisuutta.