Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Uhka vai mahdollisuus? Sony aikoo ujuttaa videokameran piilolinsseihin

Piilokamerakuvauksesta kiinnostuneille on jo aikapäivät ollut tarjolla esimerkiksi kuulakärkikyniin sijoitettuja kameroita, joiden kuvanlaatu on kuitenkin jättänyt toivomisen varaa.

Nyt Sony on jättänyt patenttihakemuksen piilolaseihin sijoitettavasta videokamerasta (kuva). Toteutuessaan kyseessä olisi täysin näkymätön kamera, joka mahdollistaisi Vaarallinen tehtävä -elokuvista tutun salakuvauksen.

Patenttihakemuksessa kuvataan laitetta, joka kuvaisi video- ja stillkuvia silmän verkkokalvolla olevalla linssillä ja pystyisi myös tallentamaan kuvatun materiaalin. Aikaisemmin myös Google ja Samsung ovat ilmaisseet kiinnostuksensa vastaavaan tekniikkaan.

Tässä vaiheessa kyse on prototyypeistä, joita ei voida valmistaa sarjatuotantona massamarkkinoille. Sony menee omassa patenttihakemuksessaan asteen Googlea ja Samsungia pidemmälle, sillä se väittää kykenevänsä yhdistämään verkkokalvolle myös tallennusvälineen kuvatulle datalle. Lisäksi linsseissä olisi antenni ja sensori, joka käynnistäisi kuvauksen kun käyttäjä räpäyttää silmiään pitämällä niitä normaalia pidempään suljettuina. Nopeampi silmänräpäys ottaisi kohteesta valokuvan. Sensori siis tunnistaisi eron ihmisen normaalin silmienräpyttelyn ja hitaamman räpyttelyn välillä. Linsseilla voisi myös zoomata kohdetta lähemmäksi.

Virta linsseihin tulisi älypuhelimesta, tabletista tai kannettavasta tietokoneesta. Virta johdettaisiin linsseihin langattomasti elektromagneettisen induktion tai radioaaltojen avulla.

Videokameran yhdistämisestä laseihin nousi aikanaan kohu, kun Google Glass -lasit esiteltiin. Julkisuudessa huolestuttiin lasien käyttämisestä salakuvaukseen. Googlen laseissa kameraelementti on kuitenkin selvästi näkyvissä.