Tuntuuko älypuhelimen muisti hupenevan? Sovellusten koot kasvaneet hurjasti

Pilvipalveluihin siirtymisen on ajateltu helpottavan paineita tarvittavan tallennusmuistin määrälle älypuhelimissakin, mutta niistä huolimatta kasvaville muistimäärille on edelleen tarvetta. Yksi syy tallennusmuistin lisätarpeeseen on sovellusten kasvavat tiedostokoot.

Analyysiyhtiö Sensor Tower on hiljattain julkaissut raportin, joka tarkastelee Applen iOS-laitteissa suosituimpien sovellusten tiedostokoon kasvua, joka on ollut viime vuosina varsin hurjaa. Yhdysvalloissa suosituimman 10 sovelluksen yhteenlaskettu tiedostokoko kasvoi 164 megatavusta toukokuussa 1,9 gigatavuun viime kuussa eli noin 12-kertaiseksi vain neljässä vuodessa.

Matkan varrella Apple on nostanut sovelluksen enimmäiskoon 2 gigatavusta 4 gigatavuun. Itse sovelluksen ytimen koko on edelleen rajoitettu 100 megatavuun, mutta sovelluspaketteihin lukeutuu paljon muutakin. Lisäksi Sensor Towerin vertailu käsitti vain asennettavan sovelluksen tiedostokoon, ei lainkaan sovellusten myöhemmin tekemiä mahdollisia lisälatauksia.

Sovellusten koot ovat kasvaneet reilusti.
Sovellusten koot ovat kasvaneet reilusti.

Eniten tarkasteluvälillä kasvoi Snapchat-sovelluksen tiedostokoko, jopa 51-kertaiseksi. Vielä vuonna 2013 Snapchatin koko oli vain 4 megatavua, josta se on noussut yli 203 megatavuun. Suurin TOP10-sovellus on kuitenkin Facebook, jonka koko on paisunut 32 megatavusta jo 388 megatavuun.

Sovellusten koon kiihtyvään kasvuun on voinut vaikuttaa myös Applen päätös tuplata uusien iPhone-mallien tallennusmuistikapasiteetit. Suuri sovellusten tiedostokoon kasvu ajoittuu myös Applen uuden iOS 10 -ohjelmiston julkaisun yhteyteen, mutta Sensor Tower ei iOS 10:tä kuitenkaan näe merkittäväksi tekijäksi sovellusten koon kasvussa. Sen sijaan samanaikaisesti viime syksystä alkaen esimerkiksi Facebookin sovellukset alkoivat saada huomattavasti uusia, monesti Snapchatista kopioituja toimintoja, jotka kasvattivat myös sovellusten kokoa entisestään.

Tulevassa iOS 11:ssä Apple esittelee uusia tapoja hallita tallennustilaa – esimerkiksi asetuksen, jonka päälle kytkemällä pitkään käyttämättömät sovellukset voidaan poistaa automaattisesti. Lisäksi Apple ottaa käyttöön uudet tehokkaammat kuva- ja videopakkausformaatit, joiden ansiosta uusien kuvien ja videoiden vaatima tallennustila jopa puolittuu aiempaan verrattuna.

Snapchatin koko on kasvanut suhteellisesti eniten suosituimmista sovelluksista.
Snapchatin koko on kasvanut suhteellisesti eniten suosituimmista sovelluksista.