Teknavi tutustui: Surface 3 on harppaus parempaan – yksi asia askarruttaa

Microsoftin uusi Surface 3 -tabletti on ennakkotilattavissa ja sen toimitukset alkavat 7. toukokuuta. Teknavi pääsi tutustumaan laitteeseen Microsoftin Suomen pääkonttorissa.

Kahteen edeltäjäänsä verrattuna suurin ero on käyttöjärjestelmässä. Tablet-käyttöön suunniteltu Windows RT on vaihtunut täysiveriseen Windows 8.1:een, joka on myöhemmin tänä vuonna päivitettävissä Windows 10:een.

Suface on keventynyt ja aavistuksen ohentunut edeltäjästään. Sen näppäimistökansi on uudistunut ja on nyt samaa tasoa Surface Pro 3:n näppäimistön kanssa.

Liitännöissä selvä ero iPadiin

Surface-tableteista tuttu taustatuki on saanut yhden portaan lisää. Entisen kahden sijasta tabletin asennon pöydällä voi nyt säätää kolmeen asentoon. Surface Pro 3:n täysin portaaton taustatuen säätö on silti parempi ratkaisu.

Microsoft ei ole tehnyt suuria muutoksia tabletin näyttöön. Sen kirkkaus on kuitenkin hyvää luokkaa ja käyttö onnistuu myös kirkkaassa valaistuksessa.

Latausporttina toimii micro usb. Takaa löytyvä mustikorttipaikka tukee enintään 128 gigatavun microSD-kortteja. Liitännät erottavatkin Surface 3:n esimerkiksi Applen iPadista.

Hinta askarruttaa

Toisin kuin Pro-tabletissa, kosketuskynä ei kuulu Surface 3:n hintaan. Hinta onkin yksi kysymysmerkeistä. Surface 3:n alkaen-hinta on 620 euroa. Jos päälle lasketaan 55 euron kosketuskynä ja 135 euron hintainen näppäimistökansi, kokonaishinta nousee noin 800 euroon. Tehokkaamman ja isommalla muistilla varustetun Surface Pro 3:n saa samalla rahalla. Halvimmassa Surface 3:ssa on ainoastaan kahden gigatavun keskusmuisti, mikä ei riitä tehokäyttöön.