Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Tällaisia uudistuksia One UI 4 tuo Samsung-älypuhelimiin - julkinen beetatesti alkaa valituilla markkinoilla

One UI 4 on Samsungin Android 12 -pohjainen uusi ohjelmisto.

Samsung on kertonut uuden, Android 12 -käyttöjärjestelmäversioon pohjautuvan One UI 4 -ohjelmistonsa julkisen beetatestin alkamisesta valituilla markkinoilla ja laitteilla.

Samsungin beetatestin aloitus viivästyi muutamalla päivällä aiemmin odotetusta aikataulusta, mutta se on beetaversion kanssa nyt silti selvästi edellä viime vuotta, jolloin ensimmäinen beeta tuolloin One UI 3:sta tuli vasta lokakuussa noin kuukausi sen jälkeen, kun Google oli jo julkaissut Android 11:n.

Samsungin mukaan One UI 4 -beetaversio tulee saataville Galaxy S21 5G:lle, Galaxy S21+ 5G:lle ja Galaxy S21 Ultra 5G:lle. Suomea testiohjelma ei kuitenkaan koske, sillä perinteiseen tapaansa Samsung on rajannut osallistumisen suuremmille markkinoille – kotimaansa Etelä-Korean lisäksi Intia, Iso-Britannia, Kiina, Puola, Saksa ja Yhdysvallat. Julkaisuajankohta voi vaihdella maittain. Ilmoittautuminen beetatestaajaksi tapahtuu Samsung Members -sovelluksen kautta.

Testivaiheen jälkeen Samsungin mukaan One UI 4:n julkaisuversio on tulossa päivityksenä alkaen myöhemmin tänä vuonna. Googlen odotetaan julkaisevan Android 12:n omalta osaltaan Pixel-älypuhelimilleen jo lähiviikkojen aikana, mahdollisesti 4. lokakuuta.

Samsungin mukaan sen uusi ohjelmisto tuo uusia ja parannettuja kustomointi- ja yksityisyysominaisuuksia.

Samsung korostaa sitä, kuinka One UI 4 tarjoaa laajat kustomointimahdollisuudet teemoilla ja kotinäkymän, kuvakkeiden, ilmoitusten, taustakuvien ja muiden asetusten kautta. Lisäksi Samsung on uudistanut One UI 4:ssä kotinäkymässä näkyvien widget-pienoissovellusten ulkonäköä, ja ne ovat myös laajasti kustomoitavissa.

Samsungin mukaan One UI 4 tarjoaa myös pääsyn esimerkiksi päivitettyihin emojeihin, mukaan lukien AR Emojit, helpommin yhdessä paikassa.

Samsung One UI 4:n uudistuksia: uudet widgetit, kamera- ja mikrofonikäytön merkit, tietoa lupien käytöstä asetuksissa sekä emojit, kuten AR Emojit, helpommin saatavilla.
Samsung One UI 4:n uudistuksia: uudet widgetit, kamera- ja mikrofonikäytön merkit, tietoa lupien käytöstä asetuksissa sekä emojit, kuten AR Emojit, helpommin saatavilla.

One UI 4 tarjoaa myös enemmän tietoa siitä, kuinka esimerkiksi eri sovellukset ovat käyttäneet niille myönnettyjä lupia kameraan, mikrofoniin ja sijaintitietoihin viimeisen seitsemän päivän aikana. Lisäksi näytön yläkulmassa merkki kertoo kameran tai mikrofonin käytöstä.

Osa muista valmistajista on ollut jo aiemmin mukana Googlen Android 12 -beetaohjelmassa, mutta Samsung ei ole kuulunut näiden joukkoon.

Google uudistaa Android 12 -versiossa käyttöliittymän ulkoasua omalta osaltaan merkittävästi, mutta eri valmistajat, kuten Samsung, jatkavat enemmän omilla linjoillaan eikä esimerkiksi One UI 4:ssä ole tulossa Googlen Material You -uudistusta vastaavaa yhtä laajaa käyttöliittymäuudistusta.

Android 11 -päivitysten julkaisun ripeydessä Samsung onnistui Android-laitevalmistajista kenties kokonaisuutena parhaimmin huomioiden sen laaja mallisto. Huippumalleilleen Samsung toi Android 11 -päivitykset ensimmäisten valmistajien joukossa ja sittemmin se toi tasaisesti päivityksiä kymmenille eri laitteilleen. Nähtäväksi jää, miten Samsung onnistuu Android 12 -päivitysten kanssa.