Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Soneran mobiiliverkko on nopein – pohjana kaksi miljoonaa mittausta

Soneran mobiiliverkko on Suomen nopein, kertoo ainakin Ooklan kokoama laaja, kahden miljoonan testituloksen aineisto. Testitulosta täytyy kuitenkin arvioida tietyin varauksin.

Ooklan Speedtest-sovellus on suosittu tapa verkkoyhteyden nopeuden mittaamiseen. Nyt Ookla on koonnut yhteen ja julkaissut tietoja tältä vuodelta. Ooklan tutkimustulos perustuu kuluttajien Speedtest-mittaustuloksiin, joita on saatu noin 100000 verkonkäyttäjän tekemistä testeistä. Soneran mobiiliverkko on todettu tällä perusteella Suomen nopeimmaksi lähes kahden miljoonan Speedtest-mittauksen perusteella, jotka on tehty huhti—syyskuussa tänä vuonna.

Speedtestin perusteellaSoneran mobiiliverkon keskinopeus latauksen osalta huhti—syyskuussa 2016 oli 29,57 Mbit/sja lähetysnopeus vastaavasti 12,51 megabittiä sekunnissa. DNA jäi latausnopeudessa toiseksi 28 megabitin sekuntivauhdilla, mutta lähetysnopeudessa se oli itse asiassa Soneraa nopeampi 13,94 Mbit/s-vauhdillaan. Peränpitäjäksi jäi Elisa 25,17 ja 8,36 Mbit/s -nopeuksillaan.

Soneran mukaan syyskuussa sen osalta nopeus on noussut tasaisesti 31,71 Mbit/s:iin. Tutkimuksessa käytettiin 2G‑, 3G- ja 4G-verkkotekniikkaa.

– Olemme kehittäneet ja parantaneet mobiiliverkkomme laatua ja nopeutta viimeisen vuoden aikana merkittävästi etenkin uuden 4G-verkon myötä. Yksi vuoden isoimmista ponnistuksista onkin ollut kattavan 4G-verkon rakentaminen Yhteisverkon alueelle Pohjois- ja Itä-Suomeen. Olemme lisänneet verkkomme kapasiteettia ja päivittäneet laitteita uusiin koko Suomen alueella. On hienoa nähdä, että pitkäjänteinen työ tuottaa tulosta, sanoo Soneran verkoista vastaava johtaja Sami Siiki.

Näitä Speedtest-tuloksiin perustuvia vertailuja tarkasteltaessa tulee kuitenkin pitää mielessä vaikutusta olevan verkon ohella myös käyttäjien keskimääräisillä puhelimilla. Pääsääntöisesti uudemmat puhelimet esimerkiksi tukevat nopeampaa tiedonsiirtoa 4G-verkoissa, joten uudempien tai eri valmistajan puhelinten suurempi yleisyys operaattorin asiakaskunnassa voi myös osaltaan vaikuttaa tuloksiin.

Puhelinten kehittymisen ohella mobiiliverkkojen keskinopeudet kasvavat myös 4G-verkon laajentumisen myötä, kuten Soneran tulostenkin nousu läpi tämän vuoden osoittanut.

– Speedtest-tulokset kertovat, millaisia verkkonopeuksia ihmiset oikeasti käyttävät päivittäin. Tarkkojen mittausmenetelmiemme johdosta ja Suomen mobiiliverkon suorituskyvystä muodostamamme kokonaisnäkemyksen pohjalta voimme todeta, että Sonera on tarjonnut asiakkailleen nopeimman mobiiliverkon huhti—syyskuussa, sanoo Jamie Steven, Ooklan Operations-yksiköstä vastaava johtaja.